home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Yazd bezienswaardigheden

Yazd is een van de steden die deel uitmaakte van de oude zijdenroute. Yazd is nog steeds een gastvrij handelsplaatsje: het centrum van Yazd heeft zich getransformeerd tot een walhalla voor backpackers. Met goedkope koffiehuizen en restaurantjes, en hostels in traditionele oude panden. Yazd voelt daarmee een stuk westerser aan dan andere steden in Iran, bewoners kijken minder verbaasd op bij het zien van twee Nederlanders. Toch moet je ook in Yazd gewoon een hoofddoek om (en is er geen alcohol te krijgen).

windtoren yazd iran
De windtorens van Yazd zorgen voor verkoeling 

Wanneer ik aankom ik Yazd is de dag al bijna om. De chauffeur uit Shiraz heeft moeite het hostel te vinden, pas na een paar keer vragen weet bij zijn auto tot vlak bij het hostel te wurmen. De lemen straten in het oude centrum van Yazd zijn smal en kronkelen.

Ik gooi mijn tas op mijn kamer en snel naar het dak van het hostel: langzaam zie ik het laatste beetje zon achter de horizon verdwijnen. (Bij wijzen van spreken dan, het is bewolkt.) Van allerlei kanten hoor ik de oproep tot gebed en wanneer ik om me heen kijk zie ik verschillende verlichtte minaretten boven de lemen huisjes uitsteken. Wat een mooi welkom!

Het doolhof in het oude centrum van Yazd

Het oude centrum van Yazd is een doolhof. Veel straten liggen opengebroken en er wordt druk gewerkt de kleine klinkers met de nodige precisie in de grond te slaan. Muren worden met leem gestuukt. Ik kijk van de lucht naar de muur: het kán hier niet al te vaak regenen, dan spoelen de muren weg.

waterbron yazd
Lopen door de opgedroogde waterbronnen van Yazd

Waterbronnen onder Yazd

Een verdwaald bordje voert me naar de ingang van een waterbron. Ik daal een trap af en in een donkere ruimte zit tot mijn grote verbazing een vrouwtje wat kaartjes verkoopt. Ze en gebiedt me een helm op te zetten. (Mijn vriend hoeft niet, die is net wat kleiner dan ik.) 

De trappen naar de bron zijn spaarzaam verlicht. Ik daal dieper en dieper af naar het binnenste van de aarde. En ineens ben ik er: in een smalle sleuf ver onder me zie ik een miezerig stroompje. Hallo bron.

Ik hoor geluid en zie dat er een trap omhoog leidt. Mensen dalen af van een smalle trap. Zodra de weg vrij is ga ik op ontdekking uit: ik stuit op een opgedroogde put. Het grondwater is gezakt en de mensen van Yazd moesten dieper graven voor drinkwater.

En plots een knal, even is het donker en dan weer licht. Met een rotklap slaat mijn hoofd tegen de rosten. Stukjes steen vallen naar beneden voor mijn voeten. Fijn zo’n helm. Echt.

moskee yazd Amir Chakhmagh moskee
de Amir Chakhmagh moskee in de avond

Zoroastrian Fire Temple

De meeste mensen in Iran zijn moslim, een klein percentage van de bevolking heeft een andere religie. Zo is Yadz het centrum voor de Zoroastrians. Net buiten Yazd liggen Zoroastrian Towers of silence en in de stad ligt de Zoroastrian Fire Temple.

Wanneer ik aankom bij de tempel ben ik niet de enige die staat te wachten voor een gesloten poort. De tempel is dicht, het is een feestdag. Is het toeval dat deze feestdag samenvalt met kerst?

fire temple yazd
Zoroastrian Fire Temple Yazd

Om de hoek vindt een grote ceremonie plaatst. Mannen en vrouwen zijn gekleed in het wit en bidden en zingen. Ik word uitgenodigd plaats te nemen tussen de vrouwen, wier taal ik niet spreek. Ik voel me welkom, maar wil niet bruut binnendringen tijdens de ceremonie. Ik bedank vriendelijk en vervolg mijn weg.

Khan-e Lari

In Shiraz heb ik al verschillende Qajar huizen gezien, eeuwenoude huizen van Perzische heersers en handelaren. Khan-e Lari is relatief eenvoudig gedecoreerd: er zijn maar weinig ruimtes met spiegeltjes en kraaltjes. De houten balustrade en de luiken hebben hun beste tijd gehad, zo lijkt.

Khan-e Lari iran
Fraai houtwerk in Khan-e Lari

In het museum hangt een aantal oude foto's van machtige Perzische heersers. Vergeelde zwart-wit platen met gekrulde hoeken. Ik houd van dergelijke platen!

Zaiee plein

Rondom het Zaiee plein in de oude binnenstad ligt een aantal moskeeën, theehuizen, winkeltjes met tapijten en een oude gevangenis.

De moskee aan het Zaiee plein is op zijn manier uniek. Geen fraaie spiegeltjes en groen-blauw-gele tegels, maar donker houtsnijwerk. De moskee straalt koelte uit en is ergens gewoon warm.

En dan klinkt er muziek. Ik volg mijn oren en daal via stenen trap af de duisternis in. Onder de centrale binnenplaats van de moskee zit een klein theehuis. Wat een verrassing! Ik geniet van mierzoete thee en synthetische cake. Als de setting juist is, kan je daar van genieten. Echt.

mozaiek yazd
Een van de vele mozaïeken in Yazd

Wil je liever een moskee die wél rijkelijk gedecoreerd is? Sla dan vooral de Jame Mosque in Yazd (vrijdagmoskee) niet over.

De bazaar van Yazd

De bazaar is verlaten. In de verte hoor ik geklop, ook hier wordt hard gewerkt. De kleine winkeltjes zijn nu nog een grote stofbende maar over niet al te lange tijd wordt de oude bazaar in ere hersteld. Nu liggen de kleine winkeltjes net buiten het oude centrum van Yazd.

handwerk yazd
Nijverheid in Yazd

Op zoek naar lunch stuit ik op een kleine bakker. Achter in de zaak staat wordt het deeg gekneed en wordt aan de lopende band brood gebakken. Wanneer de bakker me ziet legt hij zijn werk even stil.

Of ik brood wil? Dat kan. Met moeite leg ik uit dat ik geen vijf broden wil, maar slechts één brood. En dan begin het gesteggel…

Tegen de bakker

In veel Aziatische landen moet je afdingen, in Iran is het juist andersom. Een bakker of een taxichauffeur weigert het geld voor een brood of een taxirit. Je moet meerdere keren aandringen en de ander kan meerdere keren weigeren. Pas na een paar keer ‘nee’ mag je betalen.

Leuk, zo’n gewoonte, maar wat kost een brood in Iran? De bakker weigert en ik heb geen idee wat ik de beste man moet geven zonder hem te beledigen.

Dan weet de bakker een prijs: hij wil op de foto. Prima. Er volgt een fotosessie met mijn vriend en de bakker en ook met een aantal toevallige voorbijgangers. Is het zo goed? Ik vraag de bakker nog een keer naar de prijs van zijn brood.

tegen de bakker
De liefste bakker van Yazd

Nee, de bakker wil geen rial. Maar misschien heb ik geld uit mijn land als souvenir? Wanneer ik in mijn portemonnee kijk vind ik een dollar. Niet echt uit mijn land, maar de bakker is blij met zijn souvenir. Zou de beste man doorhebben dat een dollar vele malen meer is dan de normale prijs van een brood?!?

Dowlat Abad Garden

De Dowlat Abad Garden is voor velen een van de belangrijkste hoogtepunten van de stad. Een fraai aangelegde authentieke Iraanse tuin die koelte biedt op hete zomerdagen. Een tuin met kletterend water van de fontein en een windtoren met kleurrijke glas-in-lood-ramen. De windtoren is een van de grootste windtorens van Iran. Wanneer je in de centrale vestibule staat voel je de natuurlijke airconditioning zijn werk doen.

dowlat abad garden yazd
De botanische tuin in Yazd, een bijzondere Perzische tuin

Misschien zijn de wintermaanden niet de beste tijd om de tuin te bezoeken, ik vond het wat tegen vallen. De bomen zijn kaal in de wintermaanden (duh), er zijn geen planten die de leegte van de bomen in de winter te compenseren. 

Meer lezen over Iran?


 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry