home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
09/12/2019

Fotobewerking voor iedereen: de basis

Aan het begin van de maand verschijnen er fotografietips op IkReis. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deze maand deel 33: foto's bewerken voor iedereen.

Een slechte foto wordt door nabewerking geen goede foto. Een goede foto kan door nabewerking net een beetje extra krijgen. Nabewerking is niet moeilijk en je hebt er geen dure software voor nodig. En misschien nog wel belangrijker: nabewerking kost niet veel tijd! De bewerkingen hieronder voer ik ik uit in 20-30 seconde. (Ja, ik heb de stopwatch ernaast gezet.)  

fotobewerking fotograaf
De basis: een goede foto

Het rechtzetten van de horizon 

Niks is zo storend als een foto met een scheve horizon. Een landschap waar het water de zee uit lijkt te lopen omdat de horizon een helling is.

Zelfs oplettende fotograferen maken wel eens een foto waarbij de horizon niet helemaal horizontaal loopt. Het oog kan een helling van een graad al (onbewust) waarnemen. Zo'n foto kijkt niet lekker. Het is echter een kleine moeite de horizon recht te zetten.

oplichten foto
De foto is opgelicht door in de nabewerking de belichting en schaduwen aan te passen

Het oplichten van een foto

Soms zijn foto's aan de donkere kant. De camera gaat uit van een gemiddelde belichting (18% grijs), waardoor foto's van een lichte omgeving donkerder uitvallen dan ze horen te zijn. Neem bijvoorbeeld een landschap in de sneeuw: sneeuw is niet grijs of blauw. Door de helderheid aan te passen komt je foto beter tot zijn recht.

Sprekende kleuren

Camera's kunnen niet denken. Sneeuwlandschappen zijn te donker, en foto's op een bewolkte dag zijn vaak flets. Je ogen kunnen hiervoor corrigeren, de camera doet dat niet uit zichzelf. Door het contrast van de foto te verhogen komen kleuren meer tot leven.

stauratie foto
Door de saturatie aan te passen ziet de zee er meteen een stuk mooier uit!

Bewerken kan op meerdere manieren. Met 'contrast' verander je in een keer de contrasten van je foto. Donkere partijen worden donkerder, lichte partijen worden lichter. Je histogram vult zich op.

Subtieler is het om de schaduwen en hoogtelichten afzonderlijk te bewerken.

Wil je echt rigoureus te werk gaan? Speel van met de verzadiging van je foto.

De laatste stap van het bewerken van een foto: verscherpen

Een onscherpe foto zal mooie scherp worden. Toch kun je een foto digitaal verscherpen. Door de foto meer 'structuur' te geven, krijgt de foto lokaal meer contract en oogt deze scherper. Eventueel kun je de foto verder verscherpen met de 'verscherpen' functie. Kijk uit dat je hier niet te ver mee gaat, daar wordt de foto niet mooier op.

nabewerken foto filter
Sterke lijnen komen beter tot hun recht als kleur niet voor afleiding zorgt

Van kleur naar zwart-wit

Met een filter kun je met een druk op de knop een kleurenfoto omzetten naar een zwart-witfoto. Veel foto's worden hier echter flets van. Een goede zwart-wit foto bestaat niet uit 50 tinten grijs, maar loopt van gitzwart naar spierwit. 

Gebruik van filters voor het nabewerken van foto's

Met de opkomst van Instagram zijn filters heel populair geworden. Vooral subtiele filters kunnen handig zijn voor de nabewerking van foto's: de filter doet het grove werk, de fotograaf hoeft alleen maar bij te stellen.

Persoonlijk vind ik het HDR-filter erg tof om net wat meer drama aan foto's toe te voegen!

fotobewerking HDR
Door het HDR-filter (over de jpeg) komt het bollenveld meer tot leven 

Gratis fotobewerkingsprogramma's

Het bewerken van foto's hoeft geen fortuin te kosten. Hieronder staan enkele gratis alternatieven. 

De beste gratis programma's voor fotobewerking:

De voorbeeldfoto's in deze blog zijn allemaal geschoten met een Canon70D. Vervolgens zijn de jpeg's bewerkt in Snapseed voor de iPad. 

nachtfotografie witbalans aanpassen
Door al het kunstlicht was de foto wat geel. Dit os aangepast in de nabewerking

Gratis fotobewerkingsprogramma's versus betaalde software

Bij gratis software is soms beperkt, ingewikkelde bewerkingen kun je er niet mee uitvoeren. Of de interface laat te wensen over, wat het gebruiksgemak niet ten goede komt.

Zelf gebruik ik op de PC vooral Adobe Photoshop en Lightroom. Dit is niet gratis. Een abonnement op de creative cloud kost ongeveer 12 euro per maand.

Wil je niet aan een abonnement vastzitten? Dan is Photoshop Elements misschien wat voor jou. Voor 70 euro (eenmalig) heb je de belangrijkste functies van Photoshop.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry