home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Fotobewerking voor iedereen: de basis

Haal het beste uit je vakantiefoto's! Het wordt steeds eenvoudiger om foto's te bewerken na de reis. In deze blog lees je meer over fotobewerking voor iedereen, inclusief een handige lijst met gratis bewerkingsprogramma's. 

Foto bewerken: nét dat beetje extra

Een slechte foto wordt door nabewerking geen goede foto. Een goede foto kan door nabewerking net een beetje extra krijgen. Nabewerking is niet moeilijk en je hebt er geen dure software voor nodig. Misschien nog wel belangrijker: nabewerking kost niet veel tijd! De bewerkingen hieronder voer ik ik uit in 20-30 seconde. (Ja, ik heb de stopwatch ernaast gezet.)  

fotobewerking fotograaf
De basis: een goede foto

Bewerking fotografie: het rechtzetten van de horizon 

Niks is zo storend als een foto met een scheve horizon. Een landschap waar het water de zee uit lijkt te lopen omdat de horizon een helling heeft. Een foto waarbij je je hoofd als vanzelf een beetje scheef houdt ter compensatie. 

Zelfs oplettende fotograferen maken wel eens een foto waarbij de horizon niet helemaal horizontaal loopt, zelfs bij gebruik van de waterpas in de camera of het statief. Gelukkig het een kleine moeite om de horizon recht te zetten, veel bewerkingsprogramma's kunnen het zelfs automatisch. 

Op zoek naar een programma om foto's recht te zetten? Dit kan met ieder fotoprogramma, zie het lijstje onder aan deze blog. Foto's rechtzetten kan met de optie 'roteren'. 

oplichten foto
De foto is opgelicht door in de nabewerking de belichting en schaduwen aan te passen

Foto uitsnijden

Soms zie je bij het foto bewerken op PC dat het kader van je foto nét niet helemaal is zoals je je had voorgesteld. Misschien zat je zonnenkap een beetje scheef of zat een een tak in de weg. Misschien is de compositie van de foto sterker wanneer je de foto anders kadert. 

In een fotobewerkingsprogramma kun je de uitsnede van de foto veranderen. Slimme fotobewerkingssoftware kan soms een randje aanvullen op basis van de rest van de foto. Ieder (gratis) fotobewerkingsprogramma kan een deel van de foto wegsnijden. Dit wordt ook wel 'croppen' genoemd. 

Twijfel je bij het maken van de foto over de uitsnede? Je kunt beter een beetje te ver uitzoomen dan te ver inzoomen!

bewerken witbalans
Bewerken belichting en witbalans

Het oplichten van een foto in een programma om foto's te bewerken

Soms zijn foto's aan de donkere kant, dit zie je vooral terug als je foto's maakt van lichte voorwerpen. Een klassiek voorbeeld hierbij is een sneeuwlandschap.

Wanneer je geen rekening houdt met de camera instellingen bij het maken van een foto zal de foto altijd iets te donker zijn. De camera gaat namelijk uit van een gemiddelde belichting (18% grijs) waardoor foto's van een lichte omgeving donkerder uitvallen. Ga je een foto bewerken met sneeuw dan moet je meestal de belichting (exposure) aanpassen en vaak ook de witbalans.

Lees meer over fotograferen van sneeuw.

Nabewerking: sprekende kleuren 

Camera's kunnen niet denken. Sneeuwlandschappen zijn te donker, en foto's op een bewolkte dag zijn vaak flets. Je ogen kunnen hiervoor corrigeren, de camera doet dat niet uit zichzelf. Je kunt de foto verbeteren door het contrast van de foto te verhogen, zo komen kleuren meer tot leven.

stauratie foto
Door de saturatie aan te passen ziet de zee er meteen een stuk mooier uit!

Bewerken van foto's kan op meerdere manieren. Met 'contrast' verander je in een keer de contrasten van je foto. Donkere partijen worden donkerder, lichte partijen worden lichter. Je histogram vult zich op. Subtieler is het om de schaduwen en hoogtelichten afzonderlijk te bewerken.

Wil je echt rigoureus te werk gaan? Speel van met de verzadiging van je foto.

De laatste stap van het bewerken van een foto: verscherpen

Een onscherpe foto zal mooie scherp worden. Toch kun je een foto digitaal verscherpen. Door de foto meer 'structuur' te geven, krijgt de foto lokaal meer contract en oogt deze scherper. Eventueel kun je de foto verder verscherpen met de 'verscherpen' functie. Kijk uit dat je hier niet te ver mee gaat, daar wordt de foto niet mooier op.

nabewerken foto filter
Sterke lijnen komen beter tot hun recht als kleur niet voor afleiding zorgt

Van kleur naar zwart-wit

Door een filter over een foto te zetten kun je met een druk op de knop een kleurenfoto omzetten naar een zwart-witfoto. Veel foto's worden hier echter flets van. Een goede zwart-wit foto bestaat niet uit 50 tinten grijs, maar loopt van gitzwart naar spierwit. 

Gebruik van filters voor het nabewerken van foto's

Met de opkomst van Instagram zijn filters voor fotobewerking heel populair geworden. Vooral subtiele filters kunnen handig zijn voor de nabewerking van foto's: de filter doet het grove werk, de fotograaf hoeft alleen maar bij te stellen.

Persoonlijk vind ik het HDR-filter erg tof om net wat meer drama aan foto's toe te voegen!

fotobewerking HDR
Door het HDR-filter (over de jpeg) komt het bollenveld meer tot leven 

Gratis fotobewerkingsprogramma's

Het bewerken van foto's hoeft geen fortuin te kosten. Hieronder staan enkele gratis alternatieven. 

De beste gratis programma's voor fotobewerking:

De voorbeeldfoto's in deze blog zijn allemaal geschoten met een Canon70D. Vervolgens zijn de jpeg's bewerkt in Snapseed voor de iPad. 

nachtfotografie witbalans aanpassen
Door al het kunstlicht was de foto wat geel. Dit os aangepast in de nabewerking

Gratis fotobewerkingsprogramma's versus betaalde software

Bij gratis software is soms beperkt, ingewikkelde bewerkingen kun je er niet mee uitvoeren. Of de interface laat te wensen over, wat het gebruiksgemak niet ten goede komt.

Zelf gebruik ik op de PC vooral Adobe Photoshop en Lightroom. Dit is niet gratis. Een abonnement op de creative cloud kost ongeveer 12 euro per maand.

Wil je niet aan een abonnement vastzitten? Dan is Photoshop Elements misschien wat voor jou. Voor 70 euro (eenmalig) heb je de belangrijkste functies van Photoshop.

onbewerkte foto

bewerkt foto
Bewerking van donkere foto's: details terugbrengen in donkere partijen

RAW of JPEG?

Wanneer je fotografeert in JPEG (of .jpg) comprimeert de camera de foto's. Er gaan dan informatie verloren die je misschien wel zou willen gebruiken voor de nabewerking van een foto. Dit heeft vooral invloed op de lichte en donkere partijen.

Wanneer een JPEG foto details mist in de donkere partijen, dan zijn deze vaak niet te redden. Soms doet de software een poging, deze gaat vaak gepaard met veel ruis. Een RAW-opname kun je dan nog ongestraft corrigeren. Het histogram is daarbij een aardig hulpmiddel.

Hier lees je meer over RAW of JPEG.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry