home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
08/04/2020

Fotografie in Beelitz Heilstätten

De trein stopt op een klein station, midden in de bossen. Twee perrons, een paar half verscholen huizen. Maar bovenal bomen, heel veel bomen. Ik volg de man met de cameratas en het grote statief. Mijn kleine statief bungelt aan mijn tas. Welkom in Beelitz Heilstätten.

beelitz pluis bos

Beelitz Heilstätten als ziekenhuis

De bossen en de gezonde lucht zijn bepalend geweest bij het bepalen van de locatie van een nieuw complex voor mensen met longaandoeningen. Beelitz Heilstätten is gebouwd tussen 1898 en 1930. Een weids complex voor mannen en vrouwen. Kleine kamertjes in grote gebouwen, de buitenlucht zal hen goed hebben gedaan.

Het complex bestaat uit een aantal longziekenhuizen, verschillende sanatoria en badhuizen. Je vindt er warmwaterbaden, zandbaden en massageruimtes. Er zijn slechtere plekken te bedenken om bij te herstellen van een ziekte.

Het verval van Beelitz

Sinds de jaren '90 staat het complex grotendeels leeg. In particuliere handen raakt het door hoge onderhoudskosten het meer en meer in verval. Ruiten sneuvelen en wind en regen krijgen vrij spel. De hoge daken verliezen dakpannen en bieden houvast aan verdwaalde bomen. Behalve wat afgebladderde verfresten is er niks wat de oorspronkelijke kleur van deuren en kozijnen verraadt, welke ooit glimmend en strak in de lak zaten.

Een enkel pand vindt een nieuwe bestemming en krijgt een extreme make-over. De opgeknapte bouwen worden ingezet als hotel of appartementen, of als ruimte voor tentoonstellingen of een ateliers.

verval beelitz
Verval van het verlaten longziekenhuis

Fotografie in Beelitz Heilstätten

Er is geen licht, behalve het sporadische zonlicht dat naar binnen komt door gaten in het dak. Het is ijzig koud binnen. Voor me ligt een bergje puin. Wanneer ik omhoog kijk, zie ik dat dit bergje puin ooit het plafond moet zijn geweest. Een krakende deur slaat met een slag dicht. De wind over mijn schouder, ik heb het gevoel of ik niet alleen ben. Een koude rilling loopt over mijn rug. Hallo poltergeist!

In een ander gebouw staat een vleugel. Rode verfstrepen op de vleugel doen me denken aan een bloedende handafdruk. Of is dit wishful thinking en kijk ik niet naar verf? Zachtjes duw ik op de toetsen van de vleugel, er ontsnapt een valse noot.

Ik loop door de verlaten gebouwen en loop kamer voor kamer af op zoek naar vergeten schatten. Niet om mee naar huis te nemen, wel om vast te leggen met de camera. Het ontdekken van oude en verlaten gebouwen, ofwel urbexing (urban exploration), is een speciale tak van fotografie. Take nothing but photos, leave nothing but footprints.

De gebouwen van Beelitz Heilstätten zijn de afgelopen jaren aardig gestript en je zult er niet veel gebruiksvoorwerpen aantreffen. Maar de gebouwen zelf (en hun trappenhuizen!) zijn geweldig om te fotograferen.

behang beelitz
Vele lagen behang 

Verf en behang

Eind 2015 is er een paar miljoen in het sanatorium voor mannen gepompt. De muren in de gangen staat weer strak in de lak (maar voor hoelang?). Schijn bedriegt: je hoeft maar een van de vele deuren van het sanatorium open te trekken en het gebouw laat zijn ware aard zien. Plafonds die naar beneden komen, foute belangetjes en verf, vooral heel veel verf. Laag over laag, een dik plakkaat dat langzaam los laat. Zo hier en daar wordt een oude Russische krant zichtbaar. Op andere plekken zijn de muren recentelijk bewerkt en kun je de mooiste street art bewonderen. Of ordinaire slogans en graffiti-tags. Tegen Lenin of tegen de moslims. Politiek (in)correcte slogans die een afspiegeling vormen van de tijd waarin ze gezet zijn.

Na een hele dag (bijna 8 uur) fotograferen heb ik nog steeds niet het idee dat ik alles gezien heb. Aan de ene kant hoop ik dat deze speeltuin voor fotografen nog lange tijd blijft bestaan, aan de andere kant hoop ik dat iemand zich ontfermt over de gebouwen en voorkomt dat ze instorten.

Wil je een korte impressie van het gebied? Wandel dan over het boomkroonpad over het terrein. 

washok beelitz heilstatten
Het vervallen washok

Praktische tips:

Ik bezocht Beelitz Heilstätten maart 2016

Meer lezen over urbex?Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry