home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Urbex fotografie in het verlaten sanatorium Beelitz Heilstätten

De trein uit Berlijn stopt midden in de bossen. Waar is de het verlaten sanatorium van Beelitz? Ik ben in Beelitz Heilstätten, één van de tofste urbex locaties in Duitsland vlak bij Berlijn. Meestal is het niet mogelijk het zwaarbewaakte terrein te fotograferen, behalve met een speciale Beelitz Heilstätten tour. Ik neem je mee naar deze legale urbex locatie in Duitsland!

beelitz pluis bos
Urbexing in Beelitz Sanatorium: de natuur neemt het over

Urbex Berlijn: het verlaten ziekenhuis Beelitz Heilstätten

De bossen en de gezonde lucht zijn bepalend geweest bij het bepalen van de locatie van een nieuw complex voor mensen met longaandoeningen. Beelitz Heilstätten is gebouwd tussen 1898 en 1930. Een weids complex voor mannen en vrouwen. Kleine kamertjes in grote gebouwen, de buitenlucht zal hen goed hebben gedaan.

Het complex bestaat uit een aantal longziekenhuizen, verschillende sanatoria en badhuizen. Je vindt er warmwaterbaden, zandbaden en massageruimtes. Er zijn slechtere plekken te bedenken om bij te herstellen van een ziekte.

urbex beeltiz berlijn
Urbex Berlijn: de mooie ramen van Beelitz ziekenhuis

Het verval van Beelitz Sanatorium

Sinds de jaren '90 staat het complex grotendeels leeg. In particuliere handen raakt het door hoge onderhoudskosten het meer en meer in verval. Ruiten sneuvelen en wind en regen krijgen vrij spel. De hoge daken verliezen dakpannen en bieden houvast aan verdwaalde bomen. Behalve wat afgebladderde verfresten is er niks wat de oorspronkelijke kleur van deuren en kozijnen verraadt, welke ooit glimmend en strak in de lak zaten.

Een enkel pand vindt een nieuwe bestemming en krijgt een extreme make-over. De opgeknapte bouwen worden ingezet als hotel of appartementen, of als ruimte voor tentoonstellingen of een ateliers.

verval beelitz
Verval van het verlaten sanatorium Beelitz

Urban exploring in Beelitz Heilstätten

Je kunt deze urbex locatie in Duitsland niet zomaar bezoeken. De verlaten gebouwen worden streng bewaakt. De enige mogelijkheid om deze urbex locatie bij Berlijn te bezoeken is met een (legale) fototour.

Er is geen licht, behalve het sporadische zonlicht dat naar binnen komt door gaten in het dak. Het is ijzig koud binnen. Voor me ligt een bergje puin. Wanneer ik omhoog kijk, zie ik dat dit bergje puin ooit het plafond moet zijn geweest. Een krakende deur slaat met een slag dicht. De wind over mijn schouder, ik heb het gevoel of ik niet alleen ben. Een koude rilling loopt over mijn rug. Hallo poltergeist!

In een ander gebouw staat een vleugel. Rode verfstrepen op de vleugel doen me denken aan een bloedende handafdruk. Of is dit wishful thinking en kijk ik niet naar verf? Zachtjes duw ik op de toetsen van de vleugel, er ontsnapt een valse noot.

Ik loop door de verlaten gebouwen en loop kamer voor kamer af op zoek naar vergeten schatten. Niet om mee naar huis te nemen, wel om vast te leggen met de camera. Het ontdekken van oude en verlaten gebouwen, ofwel urbexing (urban exploration), is een speciale tak van fotografie. Take nothing but photos, leave nothing but footprints. 

De gebouwen van Beelitz Heilstätten zijn de afgelopen jaren aardig gestript en je zult er niet veel gebruiksvoorwerpen aantreffen. Maar de gebouwen zelf (en hun trappenhuizen!) zijn geweldig om te fotograferen. Je kunt een stedentrip Berlijn goed combineren met een urbex tour. 

behang beelitz
Vele lagen behang in Beelitz Sanatorium

Beelitz Heilstätten fototour

Eind 2015 is er een paar miljoen in het sanatorium voor mannen gepompt. De muren in de gangen staat weer strak in de lak (maar voor hoelang?). Schijn bedriegt: je hoeft maar een van de vele deuren van het sanatorium open te trekken en het gebouw laat zijn ware aard zien. Plafonds die naar beneden komen, foute belangetjes en verf, vooral heel veel verf. Laag over laag, een dik plakkaat dat langzaam los laat. Zo hier en daar wordt een oude Russische krant zichtbaar. Op andere plekken zijn de muren voorzien van street art en graffiti. Tegen Lenin of tegen de moslims. Politiek (in)correcte slogans die een afspiegeling vormen van de tijd waarin ze gezet zijn.

Na een hele dag (bijna 8 uur) fotograferen loopt mijn Beelitz Heilstätten tour ten eind. Ik niet het idee dat ik alles gezien heb. Aan de ene kant hoop ik dat deze speeltuin voor fotografen nog lange tijd blijft bestaan, aan de andere kant hoop ik dat iemand zich ontfermt over de gebouwen en voorkomt dat ze instorten.

Wil je een korte impressie van het gebied? Wandel dan over het boomkroonpad over het terrein. Je kunt vanaf het pad de gebouwen fotograferen. 

washok beelitz heilstatten
Het vervallen washok

Praktische tips urbex Berlijn

urbex sanatorium
Een aantal gangen is opgeknapt tot filmset

Ik bezocht Beelitz Heilstätten maart 2016

Meer lezen?
 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry