home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2020:

- Gran Canaria (jan)
- Belgrado (feb)
- Limburg (mei)
- Drenthe (mei)
- Duitsland? (juli/aug)
- Limburg (sept)
- Marokko (dec)


Interview: going local Ierland

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren?

Cathelijne woont in het prachtige Ierland. In deel 17 van Going Local geeft ze tips aan reizigers om Ierland te leren kennen.

cathelijne ierland

Ik ben Cathelijne, 32 jaar oud en woon nu ruim een jaar in Wicklow, Ierland. Als 19 jarige backpacker kwam ik hier voor het eerst en was op slag verliefd. De gezellige sfeer, de rijke historie, de mythes en legendes en niet te vergeten de prachtige natuur. Twaalf jaar en vele vakanties later, ben ik er gaan wonen en heb mijn eigen bedrijf Witty Walks opgericht. Als Nederlandse tourguide neem ik toeristen mee naar de mooiste plekjes van Wicklow en Dublin. Ik probeer de tours zo veel mogelijk af te stemmen op de persoonlijke voorkeuren van mijn klanten. Hierdoor is elke tour uniek en blijft het voor mijzelf ook interessant. 

witty walks

Leven in Ierland

Genieten van de natuur

Het fijnste aan wonen in Ierland is zonder twijfel de natuur! Wicklow wordt de tuin van Ierland genoemd en dat is niet voor niets, het is hier het hele jaar door schitterend! Ik vind het heerlijk om veel buiten te zijn en iedere keer weer nieuwe mooie plekken te ontdekken. In tegenstelling tot wat veel menen denken, regent het hier niet constant. Door het gematigde klimaat is het juist bijna altijd mooi wandelweer. De kans dat je al wandelend een local tegen komt is heel groot, want Ieren zijn zelf ook vaak in de natuur te vinden. Ze zeggen je altijd vriendelijk gedag en maken graag een praatje.

ierland meer bergen

Een tandje trager

Waar ik het meeste aan moest wennen is dat alles hier heel traag en omslachtig gaat. Ieren hebben absoluut geen haast. Wat in Nederland binnen één dag geregeld is, kan hier een week duren. In het begin leefde ik nog op een Nederlands tempo en was dit erg vervelend. Inmiddels ben ik er aan gewend en is het eigenlijk wel fijn om in een versnelling lager te leven.

De Ierse pub

De beste plek om locals te leren kennen is in de pub. Hier speelt zich het sociale leven af. Bijkletsen met vrienden, een krantje lezen of een sportwedstrijd kijken, de pub lijkt vaak net een grote woonkamer. Dit alles natuurlijk onder het genot van een pint Guinness.

guinnes ierse pub

Tips voor de toerist

Mijd Temple Bar

Wil je als toerist local gaan? Dan is het beter om Temple Bar te vermijden. Het eten en drinken is er duur, het is er (vaak te) druk en je staat schouder aan schouder met alle andere toeristen. Veel mensen gaan hier heen vanwege de gezellige sfeer en de live muziek, maar dat is op meer plaatsen in Dublin te vinden.

live muziek ierland

Ga met een local naar de pub

Een leuke manier om te bepalen naar welke pub je gaat? Vraag het een local op straat. Grote kans dat je uitgenodigd wordt in zijn of haar stamcafé. Ieren zijn namelijk bijzonder behulpzaam en leggen graag contact met nieuwe mensen. Als je op straat verward op je plattegrond staat te kijken duurt het vaak niet lang voor een behulpzame local vraagt waar je moet zijn. Sta niet verbaasd te kijken als deze persoon een stukje met je mee loopt en je onderweg het hemd van het lijf vraagt.

Bezoek een sportwedstrijd

Een andere leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking is het bezoeken van een sportwedstrijd. Ieren zijn ontzettende sportfans en vooral de Gaelic Games, Hurling en Gaelic Football, zijn een erg leuke manier om wat cultuur te snuiven. Waarschijnlijk snap je in eerste instantie niets van het spel. Een mooie reden om contact te leggen met de andere bezoekers, vraag hen naar de spelregels. 

wandelen natuur ierland

Bedankt Cathelijne voor je leuke bijdrage aan Going Local Ierland!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje. 
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry