home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Tips: leren fotograferen op reis

De eerste van de maand verschijnen er fotografietips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 17: leren fotograferen op reis. De leukste cursussen en boeken.

Fotograferen op reis is hot. Reizigers nemen minder snel genoegen met snelle kiekjes met hun telefoon en volgen cursus reisfotografie. Aangezien ik zelf veel waarde hecht aan de kwaliteit van foto's en zelf oprecht blij word van mooie foto's, juich ik dit alleen maar toe.

Hoe leer je fotograferen?

Fotograferen leer je door het te doen. Sommige fotografen zijn volledig autodidact en leren zich zelf de nodige vaardigheden aan, anderen volgen een cursus of een workshop om hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Het aanbod is enorm: je kan kiezen voor een beginnerscursus fotografie of voor een cursus reisfotografie. 

Is reisfotografie dan een aparte tak van fotografie ? Ja en nee.

workshop natuurfotografie
Een workshop natuurfotografie in de Waterleidingduinen

De basisprincipes van het fotograferen zijn natuurlijk universeel: door te spelen met sluitertijd en diafragma (en je ISO) krijg je de gewenste foto. Op reis kun je vaak makkelijker een mooie foto schieten dan thuis, de omgeving is zo bijzonder dat je camera op de automatische stand het werk doet. Meestal heeft een foto echter nét wat extra’s wanneer jij de regie in handen neemt en je onderscheidende foto's maakt zonder te vervallen in clichés. Haal die camera dus van de automatische stand.

Fotografiecursussen en fotografieworkshops

Reisfotoworkshop

Reisfotografie.nl biedt meerdere keren workshops reisfotografie aan in Amsterdam, Utrecht en Deventer. In een middag leer je een aantal reisfanaten én je camera beter kennen ;) Ben je daarna echt verslaafd aan reisfotografie? Dan kun je via deze organisatie ook speciale fotoreizen boeken.

Zelf heb ik de workshop reisfotografie niet gevolgd, maar blogger Matthijs schreef een leuke review over reisfotografie in de praktijk in Deventer. De workshop is geschikt voor beginnende fotografen en fotograferen met enige ervaring. De kosten bedragen ongeveer 70 euro, dit is inclusief het boekje 'Basiscursus Natuurfotografie". 

Op de website van reisfotografie.nl vind je de actuele cursusdata.

reisfotografie
Maak de mooiste foto's op reis

Natuurfotoworkshop

Natuurfotoworkshop.nl is het grote broertje van reisfotografie.nl. Behalve de bovengenoemde workshops met als thema reizen bieden zij ook workshops Urbexing en fotograferen in de natuur aan.

Ik heb verschillende workshops gevolgd bij natuurfotoworkshop.nl, waaronder een workshop nachtfotografie en een workshop vossen fotograferen. Volgende maand ga ik me verdiepen in boomkikkers.

De workshops van natuurfotoworkshop.nl worden gegeven door een enthousiaste en kundige fotograaf. Je duikt in hele korte tijd diep in een bepaald onderwerp en leert vaardigheden aan die ook op reis van pas kunnen komen. Tijdens de workshops is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en de individuele ontwikkeling van iedere fotograaf en hobbyist. Je leert van de docent, maar het is ook heel inspirerend om je medecursisten bezig te zien en samen over fotografie te praten. Een aanrader voor iedereen die eens wat anders wilt!

Op de website van natuurfotoworkshop.nl staat welke workshops er binnenkort gegeven worden. De prijs varieert per workshop.

workshop nachtfotografie
Samen fotograferen

De workshop reisfotografie van Getaway Academy

Getaway travel beheert verschillende reiswebsites, waaronder Indonesië.nl. Speciaal voor reisreporters die verslag over hun reis willen doen op de websites van Getaway organiseert de Getaway Acedemy (gratis) workshops.

Tijdens de workshop ga je aan de slag met je eigen camera. Je leert onder andere meer over het fotograferen van beweging en werken met je diafragma.

De workshop is gratis en is speciaal voor mensen die langere tijd op reis gaan. Op de site van Getaway Travel vind je meer informatie.

Cursus reisfotografie van Parnassos

Bovenstaande workshops zijn heel praktisch. Wil je een betere theoretische onderbouwing en wil je hier meer dan een middag aan besteden, dan zou ik een meer uitgebreide cursus overwegen. Voor de mensen uit Utrecht en omgeving: cultureel centrum Parnassos biedt diverse fotocursussen aan, waaronder reisfotografie.

Ik maakte jaren geleden als student kennis met cultureel centrum Parnassos. Hier volgde ik een cursus fotografie voor beginners en in de loop der tijd ook een cursus fotografie voor gevorderden en diverse specialisaties. Parnassos organiseert cursussen en workshops op allerlei niveaus voor fotografen met verschillende soorten camera's.

Parnassos hanteert heel schappelijke prijzen, met name voor studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht. 

boeken reisfotografie

Boeken over reisfotografie

Zoek je een goed boek over reisfotografie? Bij deze een aantal suggesties.

Jim Miotke - Praktisch Handboek Fotografie

Fotograaf Jim Miotke biedt een praktijkgericht fotografiecursus aan in boekvorm. In het boek staan eenvoudige technieken en simpele oefeningen waarbij je met je bestaande camera direct resultaat ziet en betere foto's maakt. Of dat nu een landschapsfoto met een fraaie zonsondergang is of een uitgesproken portret op reis.

Het boek kost ongeveer 28 euro en voor die prijs leer je in 240 pagina's fotograferen in je eigen tempo.

Het boek Praktisch handboek Fotografie is te koop bij Bol.com.

Lonely Planet's Guide to Travel Photography

Wist je dat Lonely Planet niet alleen reisgidsen uitgeeft, maar ook een mooie gids voor reisfotografie heeft uitgebracht? Met de mooie foto's die je gewend bent van Lonely Planet?

Lonely Planet geeft praktische tips over het gebruik van licht, over de ideale camera-instellingen en de mooiste foto's zoals In mijn kast pronkt een oude editie, maar zomer 2016 komt er een update.

Reserveer Lonely Planet's Lonely Planet's Guide to Travel Photography via Bol.com. 

laura vink reisfotografie

Laura Vink - Reisfotografie

Deze maand komt het nieuwste boek van Laura Vink uit. Reisfotografie - explore, discover, capture. In maar liefst 376 behandelt Laura alle onderwerpen die je in de reisfotografie tegen kan komen, van steden tot landschappen, van mensen tot dieren en van natuur tot cultuur.

Het boek kost 60 euro en voor 80 euro krijg je er een unieke videobundel bij met extra tips en beelden achter de schermen beelden bij. Ben je net zo enthousiast als ik en bestel je het boek en de video's vóór 14 mei 2016? Dan ontvang je bovendien een introductiekorting van 10 euro.

Meer informatie en bestellen van het boek Reisfotografie kan via de website van Vink Academy.

Laura is een heerlijk enthousiast mens. Behalve haar nieuwste boek over reisfotografie heeft Laura ook andere boeken geschreven en cursussen ontwikkeld. Haar online cursus fotografie voor beginners vind ik persoonlijk erg leuk! Dus zoek je een online beginnerscursus fotografie die je in je eigen tempo kan doorlopen? Kijk ook dan op Laura's website.

De links naar de boeken zijn onderdeel van een affiliatieprogramma. Jij betaalt niks extra's, ik ontvang een kleine vergoeding. 

Meer lezen over reisfotografie: 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry