home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/03/2019

Street art in Berlijn

Berlin is poor but sexy. Niet op de Kurfürsterdamm in het voormalige West-Berlijn. Ook niet als je de toerist uithangt bij de Brandenburger Tor of de Reichstag. Maar toch is Berlijn een stad met vele gezichten: er is veel coole streetart in Berlijn. Ik ging op zoek naar de mooiste werken. 

Je kunt met een gids door Berlijn fietsen of lopen en op zoek gaan naar de mooiste street art in Berlijn of je gaat te voet. Ik besluit dat laatste te doen en zelf een route uit te stippelen. Hieronder een kleine selectie.

straatkunst in kreuzberg
Straatkunst in de Berlijnse wijk Kreuzberg

East Side Galery

De East Side Galery is waarschijnlijk de bekendste plek in Berlijn om street art te zien. Het langste stuk muur wat nog rechtop staat is omgetoverd tot een groot openlucht museum. Een museum wat mensen stil doet staan bij de verdeling van Berlin, de voormalige DDR, de koude oorlog en het ijzeren gordijn.

Begin 2016 is de muur weer opnieuw beschilderd en de zijn werken van internationale kunstenaars in ere hersteld. Helaas is de muur in volle glorie alleen van achter hekken te bewonderen. Jammer. De beruchte mural van een trabant of de wereldberoemde socialistische kus van Sovjetleider Leonid Breznjev en de partijleider van Oost-Duitsland Erich Honecker zijn toch anders met zo'n hek ervoor...

street art Dmitri Vrubel muur
De kus door Dmitri Vrubel op de East Side Gallery

trabant berlijnse muur
De trabant van de Berlijnse muur

Aan de achterkant van de East Side Galery zijn werken van onbekende kunstenaars te vinden. Het ooit zo beruchte stukje niemandsland achter de Oost-Berlijnse muur is getransformeerd tot een parkje met kleurrijke kunst met uitzicht op de rivier de Spree en het voormalige West-Berlijn aan de overkant. Een raar idee: enkele decennia geleden werd er geschoten op mensen die over de muur van oost naar west wilden vluchten en nu nemen toeristen er selfies in de zon en genieten locals er van een biertje.

street art muur

east side gallery
Street art op de Berlijnse muur

Street art in Berlijn: kunst van beroemde artiesten

Berlijn kent verschillende werken van bekende namen als Blu, Osgemeo en Roa. Zij maakten onder andere de volgende muurschilderingen:

blue berlijn
Een van de prachtige werken van Blu

brothers blue
De brothers van Blu zijn niet meer... 

yellow man berlijn
Yellow man van Os Gemeo

Street art in Kreuzberg

Kreuzberg wordt steeds hipper. Was het vroeger nog een wijk met lage huren en veel gastarbeiders, tegenwoordig is Kreuzberg een gezellig multicuturele wijk met veel toffe clubs, bars en goedkope (fastfood)restaurantjes van over de hele wereld.

Zwerf door de straten van Kreuzberg, misschien kom je de volgende werken nog wel tegen:

street art kreuzberg

street art kreuzberg berlijn

the lads london police berlijn
The Lads van de London Police

Niet geheel legaal, maar ook de voormalige Eisenfabriek aan de Spree is een walhalla voor street art en spraycan art (graffiti).

Let's dance langs de street art in Berlijn

Ik ben heb mezelf niet ondergedompeld in het Berlijnse nachtleven, maar word jij niet net als ik helemaal blij van deze street art? Met name de zilverkleurige glitters vind ik echt ge-wel-dig. Deze kunstwerken zijn door de hele stad te vinden.

let
Let's dance in Berlijn

Hackescher Markt

Ook rondom de Hackescher Markt vind je veel mooie muurschilderingen, met name op de muren en tunnels van de S-bahn. Aanraders zijn de muur langs de Dirckschen Straße en natuurlijk het (naamloze) hofje bij de Blindenwerkstatt Otto Weidt en het Anne Frank Zentrum aan de aan de Rosenthaler Straße.

street art hackescher markt

street art hackescher markt

street art hackescher markt
Street art rondom de Hackescher Markt

Dynamisch Berlijn

De street art in Berlijn is dynamisch geheel. Kunstwerken komen en gaan. Het werk 'Brothers' van Blue was niet meer dan een vage schim achter een laag zwarte verf. Wat rest zijn er nog foto's van het werk uit betere tijden. Ook zijn 'Hourglass' is verdwenen.

Sommige werken verdwijnen niet in zijn geheel maar vallen geleidelijk ten prooi aan vandalen. Naast de ingang van het Anne Frank Zentrum is een metersgroot portret van het Joodse meisje gemaakt door kunstenaar street art kunstenaar Jimmy C., wat nu helaas alweer voorzien is van diverse nametags. Zonde. Straatkunst komt en gaat, soms heeft het zijn charme maar soms is het jammer.

mural anne frank zentrum
Anne Frank door Jimmy C

Wil je niet net als ik doelloos rondlopen?

De app Sreet Art Archive Berlin is verouderd (en crasht regelmatig op mijn iPad). Wil je een actueel overzicht van Berlijnse straatkunst dan kun je beter gebruik maken van een van de routes die in je Google Maps vindt of een gids in de arm nemen.

Bovenstaande foto's van street art in Berlijn maakte ik voorjaar 2016.

Meer lezen over Berlijn en street art?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry