home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Hyacinten in het Hallerbos 2023

Fotografie in het Hallerbos stond jaren op mijn bucketlist: tijdens de bloeiperiode van de boshyacinten is het een feest om het Hallerbos te bezoeken. De kleine wilde bloemen geven het Hallerbos een magische kleur. Niet voor niks wordt het bos bij Brussel ook wel het 'Paarse bos' of 'Blauwe bloemen Bos' van België genoemd.

In deze blog vind je tips voor een bezoek aan het Hallerbos tijdens de bloeiperiode van de boshyacinten in het Hallerbos in 2023. In de lente is dit het mooiste bos met paarse bloemen in België!

bloeiperiode hallerbos
Het betoverende Hallerbos: hyacinten kleuren de bodem paars

Het voorjaar is er. Ik weet niet precies wanneer koning winter vertrokken is, maar in mijn tuintje staan de tulpen, de narcissen en de blauwe druifjes volop in bloei. Ik geniet van de ochtendzon wanneer ik 's ochtends naar mijn werk fiets.

 In de auto naar België lijkt het echter wel herfst: de regen slaat tegen mijn voorruit, de ruitenwissers maken overuren en het is nog donker. Pas als ik mijn fotobuddy ontmoet op de carpoolplaats bij Zaventem begint het droog te worden. En ik heb geluk, het blijft droog tijdens mijn fotosessie tussen de bloemen in het Hallerbos bij Brussel.

Wanneer bloeien de hyacinten in het Hallerbos België?

Wanneer bloeien de boshyacinten? De precieze start van de bloeitijd van deze wilde hyacinten verschilt uiteraard van jaar tot jaar. Dit hangt onder andere af van het aantal zonnige dagen in het voorjaar.

Wanneer de sneeuw langzaam smelt en het Hallerbos ontwaakt, zijn het de wilde narcissen en de bosanemonen de eerste bloemen die het bos kleur geven. Tussen het bruin van de boomstammen en de laatste herfstbladeren op de grond komen langzaam de eerste bloemen omhoog. Deze hullen het Hallerbos in de maanden maart en april in een witte deken.

Eind april maken de vroege voorjaarsbloeiers plaats voor de wilde hyacinten, die gelijkelijk aan een blauwpaars bloementapijt in het Hallerbos leggen. Afhankelijk van het weer duurt deze bloei hooguit een paar weken. Dit is hét moment voor natuurfotografen om met een camera het bos in te trekken. (Of om zonder camera naar het Hallerbos te gaan voor een heerlijke wandeling.)

Tip: wil je de stadia van de bloei online volgen en zo je bezoek aan het Hallerbos in 2023 plannen? Op Hallerbos.be staan mooie foto's en filmpjes.

hyacinten fotografie hallerbos
De beperkte scherptediepte zorgt voor een speels effect bij fotografie in het Hallerbos (Canon70D, 85mm, F/5.6)

Fotografie in het Hallerbos

De paarse hyacinten in met de opkomende zon tussen de bomen lijken me geweldig! Bij aankomst in het bos wordt me pijnlijk duidelijk dat ik dit tafereeltje niet ga zien: het is bewolkt en dat zal nog uren zo blijven.

Toch zijn er ook positieve kanten aan een bezoek aan het bos wanneer de zon niet schijnt: de hyacinten en anemonen zijn versierd met regendruppels die het licht prachtig weerkaatsen op macrofoto’s. In het zachte licht kun je de mooiste foto's van bloemen maken. Daarnaast is het verbazingwekkend rustig in het bos. 

Omdat de bodem en vegetatie zijn erg gevoelig zijn, is het niet toegestaan om buiten de paden te treden. De bloemen groeien echter tot aan de rand van het bospad, dus ook vanaf de paden kun je mooie foto's maken. Heb je lenzen met een groot diafragma? Speel met je scherptediepte voor originele foto's.

Tips: het is voor de hand liggend om overzichtsfoto's van het paarse landschap te maken, maar het bos leent zich ook voor detailopnames en macrofotografie.

wandelen hallerbos hyacinten
Wandelen tussen de hyacinten Hallerbos (Canon70D, 100mm, F/2.8)

Portretfotografie in het Hallerbos

Het Hallerbos is een fraai decor voor portretfotografie. Bosanemonen en wilde hyacinten kleuren het bos wit en paarsblauw wat leidt tot een bijzondere sfeer. De bloeitijd van de hyacinten is kort, daarna zal de paarse kleur weer verdwijnen. 

Het Hallerbos is een populair decor voor fotoshoots. De bloemen in het Hallerbos zijn echter heel kwetsbaar, je mag daarom niet de paden verlaten en midden tussen de bloemen gaan zitten. Ook niet stiekem heel even.

poseren hallerbos
Portretfotografie in het Hallerbos

Bereikbaarheid van het Hallerbos tijdens de bloeitijd in 2023

ochtend hallerbos
Het Hallerbos in bloei: boshyacinten kleuren het bos paars

Praktische tips voor een bezoek aan het Hallerbos 2023

Meer lezen over fotografie?
 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry