home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
24/03/2019

Hyacinten in het Hallerbos

Het is half vier in de ochtend en mijn wekker gaat. Vrijdag hoef ik niet naar school, dus de wekker op vrijdag is een zeldzaamheid. Zeker zo vroeg! Binnen een half uurtje zit ik in de auto richting Brussel. Fotografie in het Hallerbos staat al jaren op mijn bucketlist: tijdens de bloeiperiode is het een feest om het Hallerbos te bezoeken.

In deze blog vind je tips voor een bezoek aan het Hallerbos tijdens de bloeiperiode in 2018.

bloeiperiode hallerbos
Het Hallerbos tijdens de bloei in april 2016

Het voorjaar is er! Ik weet niet precies wanneer koning winter vertrokken is, maar in mijn tuintje staan de tulpen, de narcissen en de blauwe druifjes volop in bloei. Ik geniet van de ochtendzon wanneer ik ’s ochtends naar mijn werk fiets. In de auto naar België lijkt het echter wel herfst: de regen slaat tegen mijn voorruit, de ruitenwissers maken overuren en het is nog donker. Pas als ik mijn fotobuddy ontmoet op de carpoolplaats bij Zaventem begint het droog te worden. En ik heb geluk, het blijft droog tijdens mijn fotosessie tussen de bloemen in het Hallerbos.

Wilde hyacinten in het Hallerbos

Wanneer de sneeuw langzaam smelt en het Hallerbos ontwaakt, zijn het de wilde narcissen en de bosanemonen de eerste bloemen die het bos kleur geven. Tussen het bruin van de boomstammen en de laatste herfstbladeren op de grond komen langzaam de eerste bloemen omhoog. Deze hullen het Hallerbos in de maanden maart en april in een witte deken.

Eind april maken de vroege voorjaarsbloeiers echter plaats voor de wilde hyacinten, die gelijkelijk aan een blauwpaars bloementapijt in het Hallerbos leggen. Afhankelijk van het weer duurt deze bloei hooguit een paar weken. Dit is hét moment voor natuurfotografen om met een camera het bos in te trekken. (Of om zonder camera naar het Hallerbos te gaan voor een heerlijke voorjaarswandeling.)

Tip: wil je de stadia van de bloei online volgen en zo je bezoek plannen? Op Hallerbos.be staan mooie foto's en filmpjes.

hyacinten fotografie hallerbos
De beperkte scherptediepte zorgt voor een speels effect bij fotografie in het Hallerbos (Canon70D, 85mm, F/5.6)

Fotografie in het Hallerbos

De paarse hyacinten in met de opkomende zon tussen de bomen lijken me geweldig! Bij aankomst in het bos wordt me pijnlijk duidelijk dat ik dit tafereeltje niet ga zien: het is bewolkt en dat zal nog uren zo blijven.

Toch zijn er ook positieve kanten aan een bezoek aan het bos wanneer de zon niet schijnt: de hyacinten en anemonen zijn versierd met regendruppels die het licht prachtig weerkaatsen op macrofoto’s. In het zachte licht kun je de mooiste foto's van bloemen maken. Daarnaast is het verbazingwekkend rustig in het bos. 

Omdat de bodem en vegetatie zijn erg gevoelig zijn, is het niet toegestaan om buiten de paden te treden. De bloemen groeien echter tot aan de rand van het bospad, dus ook vanaf de paden kun je mooie foto’s maken. Bovendien kun je slingerende bospaden gebruiken voor meer afwisselingen in je foto’s en compositie en extra diepte in je foto!

Heb je lenzen met een groot diafragma? Speel met je scherptediepte voor originele foto's.

Tips: het is voor de hand liggend om overzichtsfoto's van het paarse landschap te maken, maar het bos leent zich ook voor detailopnames en macrofotografie.

wandelen hallerbos hyacinten
Wandelen tussen de hyacinten in het Hallerbos (Canon70D, 100mm, F/2.8)

Bereikbaarheid van het Hallerbos tijdens de bloeitijd in 2018


ochtend hallerbos
Morgenstond in het Hallerbos

Praktische tips voor een bezoek aan het Hallerbos tijdens de bloeitijd van de hyacinten:

Meer lezen over fotografie?

Ik bezocht het Hallerbos op 15 april 2016Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry