home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2020:

- Gran Canaria (jan)
- Belgrado (feb)
- Limburg (mei)
- Drenthe (mei)
- Duitsland? (juli/aug)
- Limburg (sept)
- Marokko (dec)


10 random weetjes over mezelf

Ik zet niet zomaar alles over mezelf online. Schrijven over reizen, prima. Schrijven over bijzondere ontmoetingen die ik heb gemaakt? Geen probleem. Maar ik laat online niet het achterste van mijn tong zien, ook omdat ik zoiets heb van ‘wat als mijn leerlingen dit lezen?’ Maar hé, docenten zijn net mensen dus bij deze 10 random feitjes over mezelf.

1. Carnaval

Ik kom uit het Limburgse Heerlen en ik was als tiener dol op carnaval. Al dagen vóór de carnaval probeerde ik kapsels met gekleurde haarlak uit, of maakte ik tientallen vlechtjes in mijn haar. Na de optocht kwamen we samen in het buurthuis en daar ging ik met jongeren uit de wijk hossen en dansen en colaatjes drinken. Geen bier, dat was niet mijn ding. 

heerlen carnaval
Carnaval in Heerlen (helaas heb ik geen foto waar ik zelf op sta)

2. Ik drink geen alcohol 

Als student heb ik wel eens gedronken, ook wel eens een glaasje teveel. Ik heb echter nooit een black-out gehad dat ik niet meer wist wat ik deed en het lukte me altijd om zonder vallen naar huis te fietsen. 

Mijn favoriete mix-drankje in die tijd was een chocodreun: chocolademelk met Kaluah. Lekker zoet. 

Ik drink al jaren geen alcohol meer.

3. Ik ben een beetje doof

Zo. Dat is eruit. Sinds een jaar of vijf draag ik een gehoorapparaat in mijn linkeroor. In het begin schaamde ik me ervoor, nu heb ik er minder moeite mee. Alleen, dat ding jeukt soms, zeker op warme dagen als ik een beetje zweet. Bah. 

Behalve dat ik aan één kant doof ben, heb ik ook tinnitus aan dat oor. Een continue piep die me nooit met rust laat en me soms zelfs uit mijn slaap houdt. Heel vervelend. 

hoorapparaat
Mijn hoorapparaat

4. Ik heb in Engeland en Indonesië gewoond

Ik woonde maar liefs drie keer in mijn leven een tijdje in het buitenland. Eerst tijdens mijn buitenlandse stage op Batam in Indonesië, daarna tijdens vrijwilligerswerk op Bali en tot slot in het Engelse Leeds waar ik een aantal maanden aan de universiteit werkte.

Met een baan in het onderwijs en een koophuis in Utrecht heb ik geen plannen om weer langere tijd naar het buitenland te vertrekken.

5. Ik spreek Indonesisch

Voordat ik stage ging lopen op Batam ben ik begonnen met Indonesisch leren. Ook na mijn stage heb ik wat cursussen gedaan. Inmiddels is het één en ander weggezakt, hopelijk vind ik de tijd en discipline om voor mijn vakantie mijn taalkennis weer wat op te halen. 

Het spreken van de lokale taal maakt het makkelijker om in contact te komen met de bevolking van een land.

reactievaartjes
Onderzoek naar kleine eiwitten in kleine reactievaatjes

6. Ik heb jarenlang in het onderzoek gewerkt

Na mijn afstuderen heb ik jarenlang onderzoek gedaan aan de universiteit van Utrecht (en Leeds). Mijn onderzoek had betrekking op de vouwing van eiwitten, een vakgebied tussen de scheikunde en biologie in.

7. Als kind wilde ik biologiedocent worden 

Echt, als kind wilde ik voor de klas staan. Het liefst als biologiedocent, want dat was mijn lievelingsvak. 

Ergens rond mijn eindexamen bedacht ik echter dat ik misschien beter Biomedische Wetenschappen kon gaan studeren, want van je 22 tot 67ste voor de klas leek me toch wat lang. Ik was 31 toen ik alsnog de overstap van het onderzoek naar onderwijs maakte. 

biologie docent
Over bloemetjes en bijtjes (en vliegjes)

Ik heb ook een bevoegdheid om biologie te geven, ik geef scheikunde en NLT. Lesgeven is leuk, maar ik HAAT nakijkwerk. Dan denk je dat je klaar bent op school, dan moet je uren en uren nakijken. Ik onderschat nog altijd hoeveel tijd dat kost. 

8. Vroeger speelde ik fluit

Op mijn 8ste ging ik met een klasgenootje mee naar een muziekvereniging, waar ik fluit leerde spelen. Ik speelde pijperfluit, dat is een kleine dwarsfluit zonder kleppen. Na een paar jaar kreeg ik mijn uniform (wat was ik trots!) en mocht ik mee doen met optredens en wedstrijden van de vereniging. 

Ik deed ook als solist mee aan wedstrijden. Ik ben een aantal keer Nederlands kampioen geworden. 

Toen ik ging studeren raakte het klad erin. Ergens verstopt in de kast ligt nog een oude fluit, maar ik heb niet meer het niveau wat ik had.

padi aow vietnam
Ikke tijdens mijn PADI AOW in Vietnam

9. Ik houd van duiken, maar niet (meer) van zwemmen

Mijn moeder heeft mijn broertje en mij altijd gestimuleerd om te leren zwemmen. Na het behalen van zes zwemdiploma’s ging ik verder voor mijn snorkeldiploma’s en later leerde ik met perslucht duiken in het zwembad. Ik vind het heerlijk om me voort te bewegen in het water en rare capriolen uit te halen. 

Mijn eerste duik buiten was pas jaren later tijdens mijn PADI Open Water op Bali. Ik ben opgeklommen tot Divemaster en daar stopt het voor mij. In het dagelijks leven geef ik al les op school, ik wil dat niet óók in het zwembad doen.

Dat is ook de reden waarom ik op dit moment geen fotocursussen geef ;)

koninginnedag utrecht
Koninginnedag in Utrecht

10. Ik was jarig op Koninginnedag

Ik vind het zo jammer dat Koninginnedag niet meer op 30 april gevierd wordt! Bijna mijn hele leven was Koninginnedag onlosmakelijk verbonden met mijn verjaardag. Menige verjaardag trok ik met vrienden naar de vrijmarkt waar ik weer andere vrienden trof. Op Koninginnedag voelde ik me echt jarig. 

Ik ben dan ook nog altijd niet aan Koningsdag gewend, wat misschien vooral komt doordat ik met Koningsdag midden in de meivakantie valt en ik meestal op vakantie ben in de meivakantie. 

Net als op Koningsdag ben ik ook op mijn verjaardag nooit thuis. De afgelopen jaren 'vierde' ik mijn verjaardag in Armenië, Kosovo en Oezbekistan. Dit jaar zit ik in Albanië.

Leuk extra weetje:

Net als alle andere inwoners van Utrecht ben ik op Koninginnedag 1999 uitgenodigd bij de koningin. Ik heb en had weinig met het koningshuis, maar toch besloot ik na een veel te korte nacht die kant op te gaan. Helaas maakte ik toen slechtere foto's dan nu... Koningin Beatrix is de dame met het rode hoedje, en koning (toen nog kroonprins) Willem-Alexander staat op de tweede rij achter de meneer met het blauwe pak. 

koninginnedag utrecht
In 1999 vierde ik mijn verjaardag met Willem-Alexander en Beatrix

Meer lezen over mij? 
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry