home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Universiteitsstad Cordoba

Córdoba, koloniale stad met kerken en kloosters. Córdoba is de tweede stad van Argentinië en is het thuis van de oudste Argentijnse universiteit. Cordoba is de laatste Argentijnse stad die ik bezoek voor dat ik mijn rondreis door Argentinië afsluit in Buenos Aires. Mijn tips voor universitair Cordoba in een dag!

kathedraal cordoba argentinie
De kathedraal van Cordoba

Hoewel ik inmiddels al jarenlang ben afgestudeerd ben ik dol op universiteitssteden. Het vooruitstrevende en het intellectuele, een universiteitsstad leeft en slaapt nooit. Ik vind het dan ook heerlijk wonen in Utrecht en voel me ook thuis in Córdoba in Argentinië. Jonge mensen in jasje-dasje en de alternatieve tegenbeweging aan de Trejo. Een hippiemarkt met houten kralen en felgekleurde tassen vormt een mooi contrast tussen de statige gebouwen van de universiteit. 

De faculteit der natuurwetenschappen

Wanneer ik naar binnen gluur in een van de gebouwen van het universiteitscomplex blijkt dat er een klein natuurhistorisch museum is. Er is een hal met antieke herbaria en oude boeken en een ruimte met het leven in de oceaan. Maar ook een ruimte met poppen die een stukje folklore van Argentinië laten zien.

biologie cordoba
Oude boeken in het universiteitsgebouw van Cordoba

Het mooiste van alles is echter het gebouw en de geschiedenis die het gebouw uitstraalt. De brede marmeren trappen en glas-in-lood ramen. De gebouwen van het Colegio Nacional de Moterat uit 1782 aan de Avenu Velez Sarfield zijn vast niet de mooiste universiteitsgebouwen van het land, maar ik word op slag verliefd op de sfeer die ze uitademen. Een stukje nostalgie.

In het zelfde blok zit ook het Manzane Jesuiticia.

Sterrenkunde in Argentinië

Vanwege de hoogte en de droogte is het noorden van Argentinië (en ook Chili) een goede plek voor sterrenkundigen. Een jonge wetenschapper wordt door zijn superieur gedwongen mij een korte rondleiding in het Engels te geven. Hij pakt er een boek en de handouts van een Spaanje presentatie bij en zo vertelt hij over een oude telescoop. Zwart-wit foto's uit de vorige eeuw begeleiden zijn verhaal.

Als klap op de vuurpijl krijg ik een korte workshop over hoe ik aan de hand van de positie van de sterren de dag en de tijd kan bepalen. Vast een handige vaardigheid in het altijd lichte en vaak bewolkte Utrecht ;)

En dan volgt de uitnodiging een college bij te wonen. Een blik in de collegezaal doet me echter besluiten het aanbod af te slaan, hoe goed bedoeld dan ook. Ik spreek geen Spaans, dus zelfs een college in mijn eigen vakgebied (de biochemie) zou al een uitdaging zijn.

universiteit van cordoba
Het kerkgebouw van de universiteit van Cordoba

Musi Histórico de la Universidad Nacional

Al enigszins geënthousiasmeerd door het niet-toeristische deel van de universiteit besluit ik ook een officiële rondleiding te volgen. Je kan namelijk niet overal zomaar naar binnen banjeren (zelfs ik niet).

De rondleiding begint in de Inglesia de la Compania de Jesus, een kerk uit de 17de eeuw.

Daarna gaan we naar de oude bibliotheek van de Jezuïeten, wat voor mij toch wel een hoogtepunten is van de rondleiding. Ik heb een zwak voor oude boeken! Oude boeken ademen geschiedenis uit. Prachtige handgeschreven boeken met inkttekeningen. De collectie boeken in Córdoba kan helaas niet tippen aan het Matanadaran in Yerevan of het Teylers museum in Haarlem, maar dat neemt niet weg dat ik onder de indruk ben!

De rondleiding eindigt in de senaatszaal van de universiteit. Ik neem plaats op een van de doorgezakte stoelen en eventjes voel ik me zelf een Argentijnse student. de spanning van het in ontvangst nemen van je bachelordiploma. De trotse blikken van ouders en grootouders. De Argentijnse overheid vindt educatie zo belangrijk dat je in principe (bijna) geen collegegeld hoeft te betalen. Wat een verschil met Nederland waar er alleen maar bezuinigd wordt op het onderwijs.

universiteit cordoba argentinie
Lange gangen in het oude universiteitsgebouw van Cordoba

De universiteit was oorspronkelijk alleen voor mannen, maar inmiddels zijn vrouwen net zo welkom.

Goedkoop (en studentikoos) eten? Vlak bij het busstation vind je vele goedkope maaltijden. Vaak een snelle hap zonder veel groentes, maar die zijn in Argentinië sowieso vrij zeldzaam.

Meer lezen over Argentinië?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry