home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Interview: going local Cuba

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren?

Edith Huntink heeft haar hart verloren aan Cuba. In deel 16 van Going Local geeft ze tips aan reizigers om het echte Cuba te ontdekken.

Na mijn studie Culturele antropologie & Ontwikkelingssociologie ben ik het toerisme ingerold, waar ik nu al acht jaar met superveel plezier in werk. Op mijn eigen reisblog travel.create.repeat schrijf ik over mijn avonturen in alle windstreken van de wereld in het verleden, het heden en de plannen voor de toekomst. Sinds twee jaar ben ik samen met mijn vriend Jesús, die uit Cuba komt. Daarom hebben er de afgelopen tijd heel veel reizen naar Cuba op het program gestaan en heb ik dit bijzondere land goed leren kennen.  

edith vinales
Edith en Jesús in Vinales

Edith in Cuba

In de afgelopen twee jaar heb ik ongeveer vier maanden in Cuba doorgebracht. Viñales is onze thuisbasis in Cuba, omdat mijn vriend daar geboren en getogen is. Maar samen hebben we alle uithoeken van het land bereisd, tot Santiago en Baracoa in het uiterste oosten, de bergen van de Sierra Maestra, natuurlijk ook bruisend Havana, de bountystranden van de noordelijke cayo’s… En natuurlijk een heleboel onbeduidende maar geweldige dorpen en steden ertussenin. En, eerlijk is eerlijk, ik heb het land tijdens deze periode in een enorm rap tempo zien veranderen!

Toen Jesús en ik elkaar net kenden, hielden we contact per sms en een wekelijks (peperduur) telefoontje van een half uur. Tegenwoordig kunnen we onbeperkt mailen en is er zelfs een wifispot te vinden in Viñales vanwaar we regelmatig kunnen videobellen. Wow, je kunt je niet voorstellen hoe revolutionair dat is in Cuba. Daarnaast schieten de privégerunde restaurants en slaapplekken als paddenstoelen uit de grond het laatste jaar. Om over de vloedgolf aan toeristen nog maar te zwijgen; iedereen wil nog graag het ‘authentieke’ Cuba zien, voordat de handelsbetrekkingen met Amerika verbeteren en er straks McDonalds-restaurants verschijnen en al die mooie oldtimers worden vervangen door nieuwere auto’s. En iedereen heeft gelijk: de verandering is in Cuba op dit moment bijna tastbaar en elke maand zijn er weer nieuwe dingen beschikbaar, veranderd en versoepeld. Het is heel fascinerend om dat van zo dichtbij mee te maken.

oldtimer in cuba
Oldtimers in Cuba

Tips voor de reiziger

Slaap in casas particulares, de Cubaanse vorm van bed&breakfast

In Cuba zijn alle hotels in handen van de staat. En dat betekent dat gemiddeld genomen het onderhoud niet zo goed is, het personeel weinig gemotiveerd is en er niet zoveel sfeer hangt. De Cubanen die in de hotels werken krijgen een staatssalaris van zo’n 20 euro per maand en daar gaan ze nou eenmaal niet harder hun best voor doen dan strikt noodzakelijk. Ik vind slapen in een hotel in Cuba daarom eigenlijk niks aan, en het is zeker niet de manier om het land beter te leren kennen. Gelukkig is er een heel goed alternatief: ‘casas particulares’, oftewel de Cubaanse vorm van een bed&breakfast. Deze zijn privégerund en hier doen de mensen enorm hun best voor je. Het lekkerste eten, de schoonste kamers en de leukste ligging, meestal middenin een dorp tussen de levendigheid van het alledaagse leven. Zo krijg je echt iets mee van het leven in Cuba en met wat woorden Spaans of steenkolen-Engels kun je ook een praatje aanknopen met de familie waar je verblijft, want die vinden het altijd superleuk om toeristen meer te vertellen en laten zien van hun land en cultuur. Kleine insidertip: Jesús heeft zijn eigen website met casas particulares van zijn familie in Viñales; je vindt ze op VisitaVinales.com. Fijne plekjes bij lieve mensen!

casa in trinidad
Slapen bij de locals in een 'casa'

Je kunt écht lekker eten in paladares en casas particulares

De hotels zijn staatsgerund, maar heel veel restaurants ook. En ook hier geldt: het eten en de service laten nogal te wensen over. Je ziet het vaak al snel: is de tent bijna leeg, zijn de tafelkleden nogal smoezelig en strekt de menukaart niet verder dan rijst met varkensvlees of spaghetti met tomatensaus? Dan zit je in een staatsrestaurant. Wegwezen dus, want ook hier bestaat een particulier alternatief voor: de paladar. En wederom is het eten en de service hier 10x beter. Mijn favoriet is La Botija in Trinidad, een soort eetcafé met Spaans-koloniale versieringen, grote picknicktafels om aan te eten en elke avond livemuziek. En de kaart is hartstikke innovatief en lekker, iets wat je niet vaak ziet in Cuba. Ook een aanrader: paladar El Olivo in Viñales, waar je heerlijke Italiaanse lasagna en pasta kunt krijgen, mét lekker glaasje wijn. Wil je graag wat meer Cubaanse specialiteiten proberen, eet dan ’s avonds in je casa particular. Het eten is hier altijd geweldig lekker en enorm veel! Schalen vol rijst, bonen, gefrituurde bananenchips, kip, kreeft, salade, soep, vers fruit na… Het kan niet op. Mensen die zeggen dat je in Cuba niet lekker kunt eten, hebben echt de juiste plekjes niet ontdekt. Je kunt er op mijn blog nog veel meer info over vinden, bijvoorbeeld in het artikel met mijn favoriete tips en eetadresjes in Cuba.

trinidad cuba
Het straatbeeld van Trinidad

Probeer ook van de gebaande paden te gaan

De ‘toeristische driehoek’ van Cuba bestaat uit de plaatsen Havana, Viñales en Trinidad. Het zijn de plekken die je eigenlijk niet mag overslaan als je naar Cuba gaat en daarom vind je er (zeker nu) veel toeristen. Als je wat langer de tijd hebt dan een ruime week, probeer dan ook andere plaatsen in je reisschema op te nemen. Bijvoorbeeld Las Terrazas, een ecodorp vlakbij Havana, waar je kunt wandelen langs koffieplantages. Of Playa Larga aan de Varkensbaai, waar je geweldig kunt snorkelen. Als alternatief voor Trinidad zou je naar Sancti Spiritus of Remedios kunnen gaan, twee schattige koloniale plaatjes die nog veel minder toeristen krijgen. Zo kun je naast de toeristische hotspots ook nog wat van het meer authentieke leven in Cuba zien!

strand van cuba
Genieten op het strand

Bedankt Edith voor je leuke bijdrage aan Going Local Cuba!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry