home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
15/09/2019

Hadrian's Wall

Op een regenachtige lentedag duik ik in oude aantekeningen en foto's. Een reisje terug naar de tijd. Terug naar een weekendje weg met collega's uit Leeds. Ik bezocht Hadrian's Wall tijdens August Bank Holidays.. 

hadrians wall landschap
Resten van Hadrian's Wall kronkelen door het Engelse landschap

Wandelen langs Hadrian's Wall

Wie 'Romeinen' zegt, denkt in eerste instantie niet aan net noorden van Engeland. Maar toch, de Romeinen zijn ondanks alle inspanningen van Asterix en Obelisk het kanaal overgestoken en hebben het grootste deel van het Britse eiland veroverd. Slimme jongens die Romeinen. 

Het noordelijke deel van het eiland hebben de Romeinen echter niet in handen, sterker nog, de Schotten proberen land terug te winnen. En zo besluiten de Romeinen om een muur te bouwen om de Schotten buiten het Romeinse rijk te houden. Hadrian's Wall, een muur van Solway Firth aan de Ierse zee tot aan de Tynes bij Newcastle aan de Noordzee.  

wandelen romeinse muur
Wandelen langs de Romeinse muur

Langs Hadrian´s Wall leiden vele wandelpaden en het is zeker de moeite een wandeling langs de restanten van het bouwwerk te maken. Hoewel ik geen tijd om langs de gehele lengte van de muur te lopen (mijn weekend duurt slechts drie dagen), heb ik gelukkig wel tijd om een aantal oude Romeinse nederzettingen langs Hadrian's Wall te ontdekken. En natuurlijk, de wandelschoenen en regenjas gaan mee. Ook ik wil wandelen door de prachtige landschappen in het noorden van Engeland.

Chesters fort en museum

Ooit was het een fort, nu op sommige plekken niet meer dan een paar hopen stenen. Toch is het met een beetje fantasie niet heel moeilijk om een beeld te vormen van het leven van de Romeinen zo'n tweeduizend jaar geleden. De oude huizen, de stallen en natuurlijk de thermen. De kachels en ovens. De stapeltjes stenen die vroeger de vloer droegen. Een kruipruimte waar je niet kunt door kunt kruipen, maar die door middel van verwarmde lucht deel uit maakte van een voorloper van de moderne vloerverwarming.

romeinse nederzetting hadrian wall
Chesters fort: één van de nederzettingen langs Hadrian's Wall

Bij Chesters fort is een bezoekerscentrum met een souvenirshop en een restaurant. Direct naast het fort ligt een leuk museum met artefacten als Romeinse beelden en inscripties.

Wandelen langs resten muur in de natuur

En hoe mooi is het onderweg? Kleine bordjes maken dat ik de hoofdweg regelmatig verlaat en een kijkje neem naar het moois wat de route te bieden heeft. Een paar losse stenen die deel uitmaakten van de Romeinse muur. Of gewoon bijzondere natuurschoon.

hadrians wall engels landschap
Typische Engelse landschappen langs de Romeinse muur

Het Romeinse leven in Vindolanda

Het uitgestrekte Vindolanda geeft me een kijkje in het dagelijkse Romeinse leven. Geen decadente forten, maar 'gewoon' een oude stad.

Ook deze stad heeft weer een uitgebreid systeem van thermen. De Romeinen hielden niet van koude, dat is duidelijk.

thermen van Vindolanda
De thermen van Vindolanda in Noord-Engeland

Steel rig

Een korte wandeling langs de steel rig voert me over heuvels en weilanden. De zomerbloemen staan in de bloei en steken af tegen het groen van de glooiende heuvels. Een kudde schapen kijkt me verdwaasd aan terwijl ik met moeite over een hekje klim.

Het landschap oogt schilderachtig, zeker wanneer zon en regen elkaar afwisselen (je dacht toch niet dat ik het hele weekend zon zou hebben?). Een paraplu sneuvelt in de wind en ik rits mijn regenjas nog wat verder dicht.

En dan is er warme chocolademelk. Het ideale drankje voor Engelse zomers.

Reis je verder naar het noorden en wil je wandelen? Bezoek dan Arthur's Seat vanuit Edinburg voor een betoverend uitzicht. 

wandelen in de regen
Wandelen in de regen

Meer lezen over reizen door Engeland?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry