home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking

Songkran in Laos

Bestaan die dingen nog? Van die wegwerpcamera's voor eenmalig gebruik? Tien jaar geleden kocht ik er eentje bij de Blokker (die bestaat gelukkig wel nog) en speciaal voor Songkran sleepte ik er eentje mee tijdens mijn reis van jaar door Azië. Songkran, de viering van nieuwjaar in Thailand en Laos. In 2006 vier ik Songkran in Pakse.  

jenny in laos
Stilte voor de storm

Nieuwjaar in april

Elk jaar wordt in Thailand en Laos 'Songkran' gevierd: het traditionele nieuwjaar. Het woord Songkran komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk 'verplaatsen' of 'van plek veranderen'. Officieel gaat het om de verplaatsing van de zon, maar veel locals spreken ook over veranderingen in het weer. Het warme droge seizoen is bijna te einde en het regenseizoen staat voor de deur.

De viering van Songkran duurt drie dagen en tijdens deze dagen trekken veel mensen uit de grote steden naar hun families.

droog blijven tijdens songkran
Proberen droog te blijven bij Songkran

Songkran in Pakse

Pakse is een stad die door veel toeristen wordt overgeslagen. Eigenlijk is de stad een beetje slaperig en ik ben dan ook heel benieuwd wat de viering van Songkran mij gaat brengen!

Op de eerste ochtend van Songkran is het rustig, veel rustiger dan ik vooraf gedacht heb. Een paar kindjes spelen met een waterpistool, maar de miezerige straaltjes die daar uit komen zijn makkelijk te ontlopen. Met een glimlach kijk ik naar de pret die de kinderen hebben met het water. Voor de zekerheid heb ik mijn spullen ingepakt in een extra laagjes plastic. Naast mijn digitale compactcamera heb ik - voorbereid als ik ben - een wegwerpcamera in onderwaterhuis. Ik ben er klaar voor.

In de loop van de dag zie ik dat er op straat steeds grover geschut wordt gebruikt. De schattige waterpistolen moeten plaatsmaken voor coole supersoakers. Zo hier en daar staan emmers water klaar en ook de tuinslang is al uit de kast gehaald. Een enkeling heeft grote blokken ijs in emmers gegooid om het water extra koud te maken. 

Als toerist ben ik echter (nog) geen mikpunt, locals die nog droog zijn en mensen die zichzelf angstvallig droog proberen te houden zijn een veel interessantere prooi.

water met songkran
Je verdedigen met een waterpistool

Belaagd

Uiteindelijk is er geen ontkomen aan: de songthaew waarmee ik door de omgeving rijd belandt in fuik. De weg is geblokkeerd en binnen luttele secondes worden mijn medepassagiers en ik omsingeld door mannen en kinderen met waterpistolen, tuinslangen en emmers met water. Helaas hebben we zelf nauwelijks munitie bij ons dus we kunnen weinig anders doen dan ondergaan en ons overgeven.

Songkran is echt een grappig feest wanneer je niet krampachtig je best doet om droog te blijven!

Feest bij mensen thuis 

Eind van de middag ontvang ik een uitnodiging om bij mensen thuis Songkran te vieren. Waarom niet? Het wordt een viering met lekker eten, karaoke (help!) en veel Lao whisky. De vrouwen dansen met kettingen van bloemen om hun nek en ook een aantal mannen en ladyboys heeft zich laten versieren.

songkran met locals
Songkran vieren met de locals

In de loop van de avond is het huis te klein en stap ik in de laadbak van een pick-up op weg maar een groter feestje. Het is druk in de laadbak en druk op straat. Overal is muziek, er wordt gedanst en nog steeds gooien mensen met water.

Geen bommetje!

Het feest komt voor mij vrij abrupt tot een eind wanneer ik een waterballon in mijn nek krijg die wordt gegooid vanuit een tegemoetkomende pick-up. Ik beland in bed en kom daar de eerste tijd niet meer uit: door de klap in mijn nek kan ik mijn hoofd nauwelijks nog bewegen. Wanneer de ergste pijn na een paar dagen verdwenen is kan ik eindelijk gaan genieten van een gelukkig nieuwjaar.

optredens songkran
Optredens tijdens Sonkran

Meer lezen?

Heb jij wel eens Songkran gevierd in Azië? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry