home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Rondreis door Griekenland: een roadtrip door het noorden

De Grieken hebben de geschiedenis uitgevonden. Overal in het land vind je historische bezienswaardigheden, lekker eten, fraaie landschappen en andere hoogtepunten. Vergeet de eilanden in Griekenland, Noord-Griekenland heeft alle ingrediënten voor een geslaagde autovakantie!

athene zonsopkomst
Zonsopkomst over Athene

Ik maak twee keer een rondreis door Noord-Griekenland met de huurauto. Beide keren start ik in Athene, de hoofdstad van Griekenland. Tijdens mijn eerste roadtrip in Griekenland bezoek ik Athene en Peloponessos, jaren later reis ik naar Meteora en Delphi. 

Op onderstaande Griekenland kaart zie je mijn schematische route(s). Hieronder vertel ik meer over mijn autovakantie in Griekenland.

noord-griekenland kaart

1. Route Griekenland: natuur en oudheden (7 dagen)

Route Griekenland van dag tot dag

bezienswaardigheden griekenland athene
Mooie plekken in Athene Griekenland

Start je Griekenland vakantie met een stedentrip naar Athene

Athene is dé uitvalsbasis voor een autovakantie in Noord-Griekenland. Dagelijks gaan er verschillende directe vluchten van Nederland naar Athene, de vluchttijd is een paar uur. 

in Athene Griekenland komen oud en nieuw samen. In de stad liggen ruïnes, musea, tempels en andere bijzondere opgravingen. De beroemde Akropolis tornt hoog boven de stad uit. Maar er is meer. Naast deze bezienswaardigheden van Griekenland kun je heerlijk shoppen en eten in Athene!

Er is veel te doen in Athene. Ik zou zeker 3 à 4 nachten reserveren om de hoogtepunten van Athene te zien. In deze blog lees je alles over mijn stedentrip naar Athene. Ga vooral op zoek naar de mooiste street art in Athene.

Tip: overnacht in Koukaki, een fraai appartement in een gezellig wijk bij de Akropolis.

tempel delphi route
Rondreis langs Delphi

Het orakel van Delphi

Na een paar dagen genieten in Athene reis ik met de huurauto rijd ik naar het noorden. In ongeveer twee uur bereik ik Delphi

Delpi is een klein stadje in Centraal-Griekenland. Het stadje staat bol van de hotels en restaurants, verder is er weinig te doen in Delphi. In de avond, als de bussen met dagjesmensen vertrokken zijn, maakt Delphi een ietwat verlaten indruk. Er is weinig te doen in Delphi.

Ik reis naar Delpi vanwege de bijzondere bezienswaardigheden in de omgeving. In een prachtige vallei met olijfbomen ligt een eeuwenoud orakel. Rondom het orakel van Delphi liggen tempels en een amfitheater uit de Griekse oudheid.

rondreis griekenland meteora
On top of the world in Meteora

Wandelen in Griekenland: betoverend Meteora

Na een dag in Delphi rijd ik naar het prachtige Meteora. Dit is bucketlist materiaal! 

In Meteora ligt een zestal kloosters hoog op de toppen van bijzondere rotsformaties. Het is even klimmen, maar dan geniet je van een fantastisch uitzicht en mooie fresco's. Meteora is een hoogtepunt voor liefhebbers van cultuur en ruige natuur.

Lees meer over wandelen in Meteora.

bezienswaardigheden meteora
Roadtrip naar Meteora

2. Route Griekenland: Peloponnesos (1-2 weken)

Peloponnesos is een schiereiland ten zuiden van Athene. Ik maak hier een rondreis van anderhalve week met de huurauto. Dit is nét genoeg tijd voor de hoogtepunten van Peloponnesos, een paar dagen langer zou beter zijn om ook de minder bekende bezienswaardigheden in Peloponnesos te zien.

Route Peloponnesos van dag tot dag

Zoals je ziet start en eindigt deze rondreis in Athene. Je kunt de twee routes in deze blog makkelijk met elkaar combineren!

mooie dorpen griekenland
Mooie dorpen in Griekenland

Bezienswaardigheden Oud-Korinthe

Mijn rondreis door Peloponessos start in het Korinthe. Ik vind de nieuwe stad niet echt sfeervol, maar het is een goede uitvalsbasis voor de bezienswaardigheden in de omgeving. In het oude Korinthe ligt een aantal indrukwekkende opgravingen uit de Griekse oudheid.

Kleurrijk Nauplion

Vanuit Korinthe ga ik Nauplion (Nafplio), het Venetië van de Peloponnesos. Vanuit het kleurrijke en gezellige Nauplion maak ik dagtrips naar de historische bezienswaardigheden van Epidaurus en Mycene. 

aquaduct peloponnesos
Oude aquaducten in Peloponnesos

Het zuiden van de Peloponnesos

Met de huurauto rijd ik verder naar zuiden. Langzaam word het landschap ruiger. Tegen de grillige bergen ligt een aantal kleine kloosters. Hoe zouden deze ooit gebouwd zijn?!? Ik geniet van de fraaie landschappen van de Peloponessos en de lieve dorpjes.

Lees meer over Sparta, Mani en het zuiden van de Peloponnesos

olympia griekenland
Detail van het oude Olympia

Terug naar de oorsprong

Sportfanaat of niet (niet dus!): bij een rondreis door Griekenland mag Olympia niet ontbreken. Hier hebben ooit de eerste Olympische spelen plaatsgevonden. En eerlijk is eerlijk, dat spreekt tot mijn verbeelding. 

Lees alles over Tripolis en Olympia.

routwe noord grieken;and poes
Zo lief!

3. Bucketlist: rondreis langs de Griekse eilanden en Thessaloniki

Ik maakte een gave roadtrip door het noorden van Griekenland, maar dat kan natuurlijk ook roadtrippen op een van de eilanden. Blogger Marcella schreef een blog over dingen die je kunt doen tijdens je roadtrip op Chios. Tikva schreef een enthousiast verhaal over Kreta met kinderen. Ik ben nu helemaal enthousiast de eilanden van Griekenland te bezoeken.

Ik ben ook benieuwd naar Thessaloniki. Hier vind je fraaie Byzantijnse forten (en natuurlijk lekker eten). Wie weet komt het volgend jaar?

Wil je naar de Griekse eilanden? Neem dan eens een kijkje bij de Griekenland vakanties van FTI.

strand griekenland
Stranden in Griekenland

Autohuren in Griekenland

Het noorden van Griekenland leent zich perfect voor een (korte) roadtrip. De wegen zijn goed en overzichtelijk. Op sommige snelwegen moet je tol betalen, maar de kosten zijn te overzien.

Ik heb goede ervaringen met een auto huren in Griekenland via Sunny Cars. Zij liggen dicht bij de luchthaven van Athene. Hun voorwaarden zijn duidelijk en er zijn geen verborgen kosten. Wel zo fijn!

bergen in griekenland
Bergen in Griekenland

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry