home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Interview: going local Osnabrück

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deze maand vertelt Janna over haar leven in Osnabrück.

janna haarlem osnabruck
Janna woont in Osnabrück

Moin, ik ben Janna!  

Sinds oktober 2018 staat er op mijn visitekaartje “Städtebotschafterin”. Hè, wat? Ik ben stadsambassadeur van Haarlem in Osnabrück. Deze twee steden zijn partnersteden en elk jaar mag een jonge Haarlemmer de thuisstad in het Duitse Osnabrück vertegenwoordigen. Voor het jaar 2018-2019 doe ik dat.  

Na mijn studie Taal & Communicatie in Amsterdam had ik zin in een nieuwe uitdaging. Als freelance tekstschrijver en communicatiemedewerker had ik al werkervaring in verschillende velden opgedaan en tijdens mijn studie had ik al een jaar in Leipzig gestudeerd. Mijn ervaring en liefde voor avontuur zorgde ervoor dat ik solliciteerde op de functie van stadsambassadeur. Een maand later, vijf minuten nadat ik mijn scriptie had ingeleverd, hoorde ik dat ik voor een jaar in Osnabrück zou gaan werken. Los geht’s!  

wandelen osnabruck
Wandelen in de natuur

Als stadsambassadeur onderhoud ik de contacten tussen de twee partnersteden en maak ik uitwisseling op verschillende vlakken mogelijk. Van de klassieke schooluitwisseling tot een Haarlemse groep dichters die in Osnabrück komt optreden, van politici die een kijkje nemen bij het reilen en zeilen van de andere stad tot twee volle bussen Osnabrückers die het Bloemencorso in Haarlem bezoeken: het werk is heel afwisselend.  

Daarnaast heb ik nog genoeg tijd om te wandelen in de mooie, groene omgeving van Osnabrück en zo af en toe de trein te pakken naar een andere toffe stad in de omgeving. Over al deze ervaringen schrijf ik op mijn blog Janna Kamphof.

osnabruck duitsland
Vredesstad Osnabrück

Wonen in Duitsland  

Groen en bewust leven  

Afval scheiden? Biologisch boodschappen doen? Voor veel Duitsers is dat al jaren de normaalste zaak van de wereld. Ik word dan ook elke kleer blij als ik in Osnabrück in de verpakkingsvrije winkel, op de markt of in een ‘normale’ supermarkt boodschappen ga doen: zoveel keuze aan regionale, biologische en verpakkingsvrije producten. Een ander cool voorbeeld van die bewuste lifestyle in Osnabrück zijn de fairteilers: openbare koelkasten met geredde levensmiddelen. Die deelcultuur zou ik heel graag ook in Nederland terugzien.  

Pünklichkeit, gründlichkeit en… papieren  

Het mag dan een cliché zijn dat Duitsers punctueel en grondig zijn, het is er wel een die waar is. En eigenlijk is dat hartstikke fijn. Als ik een afspraak maak, weet ik dat de ander stipt op tijd en goed voorbereid met mij aan tafel zit. De keerzijde van deze goede eigenschappen is de enorme hoeveelheid papieren die hierbij komt kijken. Probeer maar eens een bankrekening te openen in Duitsland. Dan ben je aan het einde drie stapels papier verder. En als je dacht dat de Nederlandse belastingaangifte ingewikkeld was…  

kerstmarkt osnabruck
De kerstmarkt van Osnabrück

Stedentrip in Osnabrück: brunchen, wandelen en cultuur snuiven  

Vredesstad Osnabrück  

Osnabrück ligt niet ver van de grens met Nederland en daarom een goede bestemming voor een dagje of weekend weg. Osnabrück wordt ook wel de vredesstad genoemd omdat hier – net als in Münster - in de 17e eeuw lang onderhandeld over het einde van de 80-jarige oorlog werd. Wat wij kennen als de “Vrede van Münster”, is dus eigenlijk ook de Vrede van Osnabrück. De historische stad heeft daarnaast bijhoorlijk wat cultuur te bieden, zoals het Felix-Nussbaum-Haus (indrukwekkende kunst van de Joodse schilder Nussbaum), de Kunsthalle, open air concerten in  

de zomer en bijna elke avond wel ergens een lezing, filmvertoning of ander evenement. Zeker niet missen in december: de historische kerstmarkt van Osnabrück.  

Wandelen, fietsen en ontspannen in de groene omgeving van Osnabrück  

Osnabrück heeft een unieke ligging, namelijk midden in het UNESCO Global Geopark TERRA.Vita. Dat betekent dat je binnen een paar minuten de stad uit in de natuur bent. Binnen een uur wandel je door het bos naar de Rubbenbruchsee en op een halfuurtje met de auto ligt het Teutoburger Wald. De heuvelachtige omgeving is zowel geschikt om te wandelen als ook om te fietsen. Door het mineraalrijke oerzout in de bodem, vind je in het Osnabrücker Land ook veel thermen, zoals in het schattige dorpje Bad Essen.  

rubbenbruchsee osnabruck duitsland
De fraaie Rubbenbruchsee bij Osnabrück

Weekend in Osnabrück: de markt en samen ontbijten  

Zaterdagen en zondagen zijn er om te ontspannen in Osnabrück. Mijn zaterdag begin ik meestal op de markt op de Große Domsfreiheit. Markthandelaren uit de buurt bieden hier verse, lokale groente, fruit, honing, olie en andere producten aan. Typisch Duits is ook om in het weekend samen ergens te gaan ontbijten. Mijn favoriete plekjes in Osnabrück daarvoor zijn Zimmer Nr. 4 voor een uitgebreide, luxe brunch en Restaurant Bei Tony voor een vegan ontbijtbuffet. 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry