home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Tip voor Manchester: Castelfield en meer

Manchester, de grauwe industriestad. Manchester, hip and hot. Ik houd van steden als Manchester, vooral van de industriële wijk Castlefield. In deze blog lees je meer over deze bijzondere wijk met zijn culturele bezienswaardigheden en deel praktische tips voor een stedentrip naar Manchester.

castefield mamchester
Castlefield in Manchester

Castlefield, mijn favoriete plek in Manchester

Historische bezienswaardigheden Manchester: Romeins Castlefield

Manchester ligt in het noorden van Engeland. Zoals veel steden in de regio is Manchester groot geworden door zijn industrie. Maar Manchester is al veel ouder. In de wijk Castlefield stond vroeger een Romeins fort. Daar ontleent de wijk zijn naam aan: kasteel in het veld.

Treed in de voetsporen van de Romeinen en wandel langs Hadrian’s Wall tussen Engeland en Schotland. 

Het Romeinse fort luistert naar de naam Mamucium. Wanneer ik door Castlefield slenter zie ik resten van het fort. Een deel van het fort is zelfs gereconstrueerd en open voor het publiek.

industrie manchester

indutrieel manchester
Bezienswaardigheden in Manchester: industrieel Manchester

Industrieel Castlefield in Manchester

De jaren verstreken en Manchester werd een handelsstad en eeuwen later een industriestad. De textielindustrie ontwikkelde zich in Manchester. In eerste instantie wol, maar later ook katoen.

Castelfield met zijn grachten groeit uit tot een industrieel gebied. De regio speelt uiteindelijk een belangrijke rol bij de industriële revolutie. Handgedreven weefgetouwen werden in een rap tempo vervangen voor stoomgedreven machines. Manchester bloeit op.

bruggen castlefield manchester
Vele bruggen in Castelfield

Van industriële plek naar hippe wijk

De katoenindustrie is verplaatst, maar Manchester koestert zijn industrieel erfgoed. De oude fabrieken langs de grachten in Castlefield zijn ingericht als hippe tentjes waar je goed kan eten en drinken. Er vinden regelmatig toffe evenementen plaats in Castlefield.

Ik ben een beetje verliefd op de urban uitstraling van Castlefield. Door Castlefield slingert een netwerk van grachten. Over de grachten loopt een labyrint van metalen bruggen. Bruggen die met grote keilbouten aan elkaar verankerd zitten. Het labyrint bestaat uit meerdere lagen boven elkaar.

Ik loop en zie wel waar ik uit kom. Het maakt niet uit, de zon schijnt. Er is genoeg te zien in Manchester.

manchester engeland
Oude machines in Manchester in Engeland

MOSI: wetenschap en industrieel erfgoed

Een bezoek aan Castlefield is niet compleet zonder een bezoek aan het MOSI, het Museum Of Science and Industry. Hier staan de oude stoommachines en weefgetouwen die Castefield groot hebben gemaakt. Hier kun je een kijkje nemen en ontwikkelingen van de hedendaagse wetenschap zien.

Het museum is onderverdeeld in verschillende thematische gebouwen. Niet raar, wanneer je bedenkt hoe groot sommige stoommachines zijn!

Ben je fan van een museum als het MOSI? Sla dan het indrukwekkende Museum of Science and Technology in Milaan niet over.

mosi manchester
Oude machines in het MOSI

Meer Manchester stedentrip tips

Ik vind het industriële verleden van Manchester fascinerend. Ik loop al warm voor de geschiedenis van mijnsteden als Heerlen en Luik. Maar Manchester heeft meer!

De skyline van Manchester is een afwisseling van industrieel erfgoed en moderne architectuur. De Lowry Centre springt misschien nog wel het meest in het oog. Daarnaast is Manchester met zijn grote malls en knusse markten een fijne plek om te shoppen.

shopping mall manchester
Shoppen in Manchester

Manchester Art Galery

Veel musea in Engeland zijn gratis toegankelijk. Soms verbaast me dat. (Zeker wanneer je kijkt naar de dure prijzen van musea in Nederland.) Het valt me op dat ik daardoor sneller een museum binnen stap wanneer ik in Engeland ben. Wanneer het niet bevalt sta ik zo weer buiten.

Manchester Art Galery valt zeker niet teleur. Er is een uitgebreide collectie van Engelse en diverse internationale kunstenaars. De collectie varieert van historische items tot moderne kunst – zo is er voor ieder wat wils.

Meer informatie over openingstijden vind je op de officiële website van het museum.

natuur historisch museum manchester
Natuurhistorie in het Manchester Museum

Manchester Museum

Het Manchester Museum is mijn favoriete gratis museum in Manchester. Dit museum hoort bij de Universiteit van Manchester. De collectie duikt in de wereldgeschiedenis van mummies en andere oude objecten. De ethnografische afdeling neemt je mee over de hele wereld. Op de natuurhistorische afdeling vind je mineralen, schelpen en opgezette dieren.

Het museum is deels interactief. Kinderen in Manchester kunnen zich uitleven met licht en geluid.

Op de website van het Manchester Museum vind je meer informatie.

katoen manchester
Oude stempels voor textiel in Manchester

Reizen naar Manchester

RyanAir vliegt elke dag naar Manchester. Voor meer comfort kies je voor KLM. Zij hebben geen directe vlucht naar Manchester.

Manchester heeft een goede treinverbinding met andere steden in Engeland. Zo is er BrittRail Noord-Engeland pas waarmee je voor nog geen 100 euro verschillende steden kunt combineren. Dit is goedkoper dan losse kaartjes. Zo maakte blogger Anne een toffe multicitytrip naar Liverpool, Manchester en Leeds!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry