home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/03/2019

Valencia

"Je zult wel denken, wat moet die rare man. Ik vertel je over dit park, een park voor en door de mensen van Valencia. Precies 35 jaar geleden stonden hier de tanks van Franco, kun je je dat voorstellen?" Ik schud nee. Even later rent de man weer verder en gaat bij op in tientallen hardlopers in het Jardines Viejo Cauce del Turia. 

Valencia is een heerlijke en gevarieerde stad. Steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar de tweede stad van Spanje. Ook ik verruil de Nederlandse regen voor de Spaanse winterzon. Een stedentrip in de krokusvakantie. Mijn hoogtepunten voor een driedaagse trip naar Valencia.

street art valencia
Street art in Valencia

Street art in het oude centrum

Ik verblijf in een appartement in de wijk el Carmen. Een wijk met een doolhof van kleine straatjes. Hier verdwaalt iedereen, drukt de eigenares van het appartement me op het hart. En dat is helemaal niet erg.  

Ik ben niet echt goed in verdwalen, maar ik dwaal met veel plezier door de smalle straatjes van el Carmen. De gevels van de meeste panden zijn geschilderd in vrolijke kleuren en veel bakons zijn versierd met bakken met planten. Veel panden zijn voorzien van graffiti en street art, foto's van de mooiste werken zie je in deze blog over street art in Valencia

Het oude centrum met panden die soms vervallen zijn, een zonnetje en een temperatuur van meer dan 20 graden... Niks lijkt op de winter in Nederland.  

mercado central in valencia
De koepel van de centrale markt in Valencia

Shoppen op de Mercado Central

Wanneer je slaapt bij mensen thuis, heb je niet de luxe van een ontbijt. Geen probleem! Doe als de locals: koop je versproducten op de overdekte centrale markthal, de mercado central. Verse vis (niet op maandag), heerlijke hammen, geurende broodjes, wijn, vele soorten groenten en fruit: het is er allemaal. Ideaal wanneer je zelf wilt koken of gewoon voor een picknick in het park of op het strand van Valencia.

Vlak achter de centrale markt vind je Llotja de Seda. In dit gotische gebouw uit de vijftiende eeuw werd vroeger zijden verhandeld.

trap llotja de seda
Detail van de trap van Llotja de Seda

Estación del Norte

De mercado central met zijn kleurrijke details dateert uit de Jugendstil periode. Kleurrijke details, maar ook veel glas en staal. Soms een beetje kitsch, maar al 100 jaar zeer functioneel. Ook het treinstation Estatión del Norte is een mooi voorbeeld van Jugendstil architectuur.

Zelfs wanneer je niet met de trein wilt, is het noordelijke treinstation een bezoek waard. Aan de buitenkant van het station prijken stillevens met groenten, fruit en bloemen op de gevel. Wanneer je het station binnengaat zie je duizenden mozaïeksteentjes die het station zijn allure geven. Minuscule details, fraaie geometrische vormen, engeltjes en ook hier bloemen en fruit.

In de wachtkamer tikt een antieke klok. Een enkele bezoeker komt binnen om wat foto's te maken, de bankjes voor wachtende treinreizigers zijn verplaatst.

station noord valencia
Jugendstil in Estación del Norte

Religieuze kunst en architectuur

Kathedraal van Valencia

Valencia heeft een aantal prachtige kerken. De bekendste is wellicht de kathedraal van Valencia gelegen aan de Placa de la Reina.

Om de kathedraal te bezoeken moet je 5 euro entree betalen. Je ontvangt dan een gratis audioguide die je de geschiedenis van de belangrijkste kapellen in de kerk vertelt. Mijn interesse stopt ergens halverwege, dus ik kijk op mijn gemakje zelf wat rond.  

Ik schrik op wanneer er ineens orgelmuziek klinkt, versterkt door de fraai beschilderde koepels van de kathedraal. Een organist bespeelt de geel verkleurde toetsen van het kerkorgel.

kathedraal valencia
de kathedraal van Valencia

Basiliek

De kathedraal lijkt compleet overgenomen te zijn door toeristen. In de naastgelegen basilica de la Virgin de los Desamparados hangt een veel serenere sfeer. De koepel van deze basiliek is niet rond als de meeste koepels in kerken, maar heeft kenmerkende ovale vorm. Ook deze koepel is prachtig beschilderd.

La Almoina Archaeological Museum

Een smalle put gevuld met kruiken voor wijn en botten. Een offer aan de goden. De Romeinen lieten niets aan het toeval over.

Achter de basiliek ligt het In het La Almoina Archaeological Museum. In dit archeologisch wordt op spectaculaire wijze de geschiedenis van Valencia aan haar bezoekt vertoond. Wanneer je goed kijkt kun je vanuit de vijver achter de basiliek in blik op de oude stad werpen: de glazen bodem van de vijver geeft je een doorkijkje naar de oude Romeinse thermen.

Geschiedenis in laagjes, als de schillen van een ui. Romeinse termen en later verdedigingsmuren van de Moren. Oude tempels en kerken, aardewerk en porselein. Ik loop op een tijdslijn. Met elke paar stappen die ik zet gaat de klok een paar honderd jaar vooruit, totdat ik aan het eind van mijn ronde door het museum weer aangeland ben in de 21ste eeuw.  

Jardines Viejo Cauce del Turia

Het moderne Ciudad de las Artes y Ciencas is door middel van het Jardines Viejo Cauce del Turia met de oude stad verbonden. Het park is aangelegd in een oude opgedroogde rivierbedding.

Het park is kilometers lang en heeft aparte paden voor wandelaars, fietsers en hardlopers. Daarnaast leent het gras zich prima voor een picknick, een siësta of een pittige workout. Wil je locals ontmoeten in Valencia? Huur dan een fiets (of loop) door het fraaie stadspark.   

centrum voor cultuur en wetenschap in valencia
Het futuristische centrum voor cultuur en wetenschap

Cuidad de las Artes y Ciencas

Cuidad de las Artes y Ciencas, het moderne centrum van kunst en wetenschap. Een aaneenschakeling van futuristisch ogende witte en glazen gebouwen aaneengeschakeld door turquoise waterpartijen.

De lucht is strakblauw en de witte gebouwen weerkaatsen in het water. Aan de rand van het centrum speelt de wind met de palmbomen. De zelfde wind maakt kleine golfjes in het water. Langzaam bewegen de reflecties.

De architect Santiago Calatrava en Félix Candela heeft zijn best gedaan. Het complex bestaat uit zes onderdelen, namelijk L’Umbracle, Palau de les Arts Reina Sofia, L’Oceanogràfic, L’Hemisfèric, het Museu de les Ciències Príncipe Felipe en de Agora.  Ik kom ogen te kort en de camera krijgt nauwelijks een moment rust. Maar dat maakt niet uit, gewapend met reserve accu en voldoende plek op mijn geheugenkaartje kan ik er tegenaan.

Benieuwd naar het resultaat? Er komt nog een fotoblog over het Ciudad de las Artes y Ciencas!

centrum voor cultuur en wetenschap
Nogmaals het centrum voor cultuur en wetenschap

Tapas op het terras

Valencia is een niet alleen een heerlijke plek voor iedereen die van kunst en cultuur houdt, maar Valencia is ook een paradijs voor lekkerbekjes. Je hoeft in het centrum niet lang te zoeken naar een gezellig terras voor tapas, wijn of een verfrissend drankje.

Mijn favoriet midden in het centrum van Valencia? Mercado Tapineria aan Calle Tapineria 16. Een klein terras (met terraskachels) weg van de drukte. De kaart is niet enorm uitgebreid, maar de gerechtje op de kaart zijn om je vingers bij af te likken. De prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend. 

Reisfilm Valencia

Heb je mijn reisfilm van Valencia al gezien? Kijk snel en beleef de stad zelf!

In februari 2016 ging ik samen met mijn moeder naar Valencia. We verkenden de stad in drie dagen. De eerste dag ontdekte ik de oude stad, dag twee ging ik naar het Science Centre. Op de derde dag bezocht ik een aantal bezienswaardigheden aan de rand van het centrum.

Meer lezen over Valencia en Spanje?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry