Interview: going local Suriname
Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren?
Jessica Lokker heeft verschillende keren in het buitenland gewoond, maar in deel 15 van Going Local vertelt ze over haar leven in Suriname.
Jessica in Suriname
Hola! Toen ik 10 jaar oud was schreef ik een reportage over een grote brand in mijn dorp. Je kunt eigenlijk wel stellen dat ik het van jongs af aan heerlijk vind om verhalen met de wereld te delen. Het was dus ook niet meer dan logisch dat ik Journalistiek ging studeren. Tegenwoordig werk ik als freelance tekstschrijver, video- en fotograaf en dat loopt eigenlijk best lekker. Doordat ik niet gebonden ben aan een locatie kan ik werk gemakkelijk combineren met mijn grootste passie: reizen! In 2015 besloot ik dat het tijd was om mezelf carte blanche te geven en mijn reisblog Corners of the World te starten. Je kunt immers niet alle persoonlijke reisverhalen en mooie foto’s kwijt bij opdrachtgevers, wel op je eigen website.
Jessica in Suriname
In 2013 heb ik drie maanden bij het 10 Minuten Jeugdjournaal in Suriname gewerkt en woonde ik in de hoofdstad Paramaribo. Een geweldige ervaring! Niet alleen ben ik nog meer van mijn beroep gaan houden en leerde ik voor een nieuwe doelgroep (kinderen) werken, ik werd ook verliefd op het prachtige land en de mensen die van iedere dag een feestje maken.
Een Chinees feest in Suriname
Wonen in Suriname
Ik weet nog dat ik de eerste week in Suriname snikkend naar huis belde om me te laten overtuigen dat ik een gigantische fout had gemaakt. Want wat was het in het begin wennen om in Suriname te wonen. Alles was zo anders. De mensen spreken Nederlands, maar toch ook weer niet. Ze spreken Sranan. “Fa waka?” “A boen!”. Mijn woordenschat werd in een korte tijd snel uitgebreid. Wat ik persoonlijk erg vervelend vond zijn de mannen die zich provocerend gedragen tegen zo’n beetje iedere vrouw die voorbij wandelt. Of fietst, zoals ik. Misschien was ik daardoor wel een opvallende verschijning, want Surinamers verplaatsen zich niet op de fiets door Paramaribo. Maar je leert snel genoeg om er geen aandacht aan te schenken en op een dag stoppen ze vanzelf met fluiten, roepen en joelen.
Geen stress
Een half uur voor de deadline van een uitzending begonnen mijn collega’s ineens door de ruimte te dansen. Puur om even te ontspannen. Dat zou ik op een Nederlandse redactie niet in mijn hoofd moeten halen, maar hé: het werkte. Ik heb nooit een deadline gemist en het woord stress verdween uit mijn woordenboek. In Nederland wordt vaak al weken vooruit gewerkt en gepland, in Suriname niet. Mensen leven van dag tot dag. Je merkt direct wanneer de salarissen worden uitbetaald, want dan stormt iedereen naar de bank om zijn geld te innen. Het salaris van vorige maand is er namelijk doorheen bij de meeste mensen. Nederlanders zijn goed in sparen en langetermijnplanning, Surinamers genieten liever van wat ze op dat moment hebben en maken zich geen zorgen over de toekomst. Dat wordt later wel weer opgelost.
Een eetkraampje bij de Waterkant
Tips voor de reiziger
Een multicultureel land
Het is eigenlijk lastig om over ‘de lokale bevolking’ te spreken, want Suriname is net als Nederland erg multicultureel. Indonesiërs. Creolen. Indiërs. Chinezen. En iedere bevolkingsgroep heeft een aantal feestdagen. Het is zeker de moeite waard om te vragen wat voor evenementen er in de stad worden gehouden tijdens jouw verblijf. Er wordt bijna iedere week wel iets georganiseerd. Sluit bijvoorbeeld het oude jaar knallend af tijdens Owru Yari, maak mee hoe er gefeest wordt tijdens Onafhankelijkheidsdag of vier het kleurrijke Indische Holi feest mee in de Palmentuin.
Lekker eten in Suriname
Wil je jouw landgenoten vermijden, ga dan niet naar ’t Vat. Je kunt hier onder meer friet en frikadellen bestellen. Maar daarvoor kom je niet naar Suriname, toch? Voor Creoolse gerechten ben je bij de Waterkant op de juiste plek. Diverse eetkraampjes verkopen je hier lekkere en goedkope gerechten als baka bana (gebakken banaan met pindasaus), saoto soep (kippensoep) en broodje pom (Surinaamse ovenschotel op brood). Bovendien heb je hier een mooi uitzicht met zonsondergang over de Surinamerivier. Wil je liever bij een Javaanse warung eten? Dan moet je in de wijk Blauwgrond zijn, waar je een straat vol sfeervolle Indonesische eethuisjes vindt. De roti-restaurants vind je bovendien op iedere straathoek. Ik heb het zelf niet ondernomen (althans niet via een tour), maar een kookles lijkt me een erg leuke manier om de bevolking wat beter te leren kennen. Surinamers kunnen namelijk zelfs in de keuken nog een feestje bouwen!
Het Amazonegebied in Suriname
Bezoek het Amazonegebied
Een van de hoogtepunten van een verblijf in Suriname is ongetwijfeld een bezoek aan het Amazonegebied. Je leert hier alles over het leven in het regenwoud, van vis vangen tot de kleding wassen in de rivier. Als je daarvoor openstaat natuurlijk. Meestal bezoek je tijdens je verblijf authentieke dorpen in de omgeving en leer je alles over de flora en fauna van het gebied. Zelf ben ik vier dagen naar Raleighvallen geweest per boot, een prachtige ervaring! De laatste avond kwam er een lokale band optreden en hebben we tot in de late uurtjes gedanst op het ritme van de drums, midden in de jungle.
Bedankt Jessica voor je leuke bijdrage aan Going Local Suriname!
Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.
Meer lezen?
- Interview: wonen in Curaçao
- Interview: wonen in Uruguay
- Interview: ontdek het lokale Cuba