home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Verdwalen tussen street art in Valencia

Met een soepele beweging draait de taxichauffeur het kleine zijstraatje in. Links, links, rechts, een stukje rechtdoor. Mijn oriëntatievermogen laat me in de steek. Mijn oog valt op de graffiti buiten, maar het is zo donker dat ik eigenlijk niet veel zie. En dan sta ik ineens voor mijn appartement. De street art in Valencia moet een dagje wachten. 

Eigenlijk vind ik het maar niks: aankomen in een vreemde stad in het donker. Zeker niet in steden met schaarse verlichting. Maar soms heb je een late vlucht en heb je geen keus. 

straatbeeld el carmen
Het straatbeeld van el Carmen

Verdwalen in een volksbuurt

Ik verblijf in een appartement aan de Carrer de Palomar in de gezellige wijk El Carmen, een echte volksbuurt. In de vroege ochtend gaan de luiken voor de ramen één voor één open en laten oudere Spaanse vrouwtjes in ochtendjas de morgenzon binnen. Ook mijn appartement heeft van die luiken, maar ik heb geen ochtendjas :) 

Ik stap het appartement uit zonder duidelijke plan. Ik wil me laten verrassen door Valencia en dwalen door de kleine straten. Ik wil de warme winterzon op mijn huid voelen, ervaren en genieten. Ik heb veel positieve verhalen gehoord over street art in Valencia, en deze wil ik met mijn eigen ogen zien.

El Carmen en El Pilar zijn als een groot openluchtmuseum. Niet alleen vanwege het doolhof aan straatjes en kleurrijke panden, maar ook vanwege de grote collectie street art en graffiti.

non streetart
Verderfelijke streetart en een photobomb door twee nonnen

Al slenterend verlaat ik de hoofdweg en sla ik willekeurige zijstraten in, die zo mogelijk nog smaller zijn. Om elk bijna hoekje wacht me een verrassing: er is zo veel street art in Valencia! Sommige kunstwerken zijn eenvoudig en slechts een paar centimeter groot, terwijl andere werken zeer gedetailleerd zijn er de hele gevel beslaan. 

Street art in Valencia

Bekende kunstenaars als  Julieta, End en Escif hebben diverse werken achtergelaten. Daarnaast is er ook voldoende werk van minder grote namen te vinden, aangevuld met ordinaire graffititags.   

Ik vind met name de kleurrijke werken van Julieta erg fascinerend, misschien ook wel door de Aziatische invloeden.

streetart valencia julieta

julieta streetart
Werk van Julieta

Deze foto's geven het straatbeeld van Valencia goed weer. Op de raarste plekken zie je spraycan art en street art in Valencia Je hoeft echt niet naar een museum als je van moderne kunst houdt.

Sommige werken in Valencia zijn meters groot en verbergen lelijke muren.

streetart valencia

Ook de wereldberoemde straatkunstenaar Blu is terug te vinden op verschillende muren in Valencia. Zijn creaties stralen veelal angst en woede uit. Kijk dan naar de boze krioelende adders op deze muur?

Blue schildert al sinds 1999 en zijn werken zijn niet alleen in Valencia te vinden, maar bijvoorbeeld ook in Berlijn of Peru.

streetart valencia

Ik kan er niks aan doen, maar van de ninja cartoons van David de Limón word ik erg blij. De poppetjes zijn nauwelijks kleiner dan ik en stralen enerzijds rebellie uit (met hun spuitbussen), maar vanwege de veelal roze kleurtjes en hartjes ook liefde. 

De werken van David de Limón zijn niet te missen wanneer je door el Carmen loopt.

streetart valencia

lion streetart
Vrolijke ninjas van Davis de Limón

Behalve de grote kunstwerken vind je als je goed kijkt ook kleine pareltjes. Ik geniet van de kleine details en speur de straten af naar kleine schatten. Veel kunstwerken laten een glimlach op mijn gezicht verschijnen, ik word zo vrolijk van vormen en kleuren van de muurschilderingen.

streetart valencia

streetart valencia

streetart valencia

streetart valencia
Kleine en grotere pareltjes op de muur

Dat Valencia een stad voor fietsers is, zie je ook terug als je naar de street art in Valnecia kijkt. Levensecht geschilderd of geborduurd, Valencia heeft het!

Hieronder zie je nog een paar foto's van muurschilderingen in Valencia.

street art fiets

street art spanje
Valencia: stad van de fietsen

Meer (gratis) kunst in Valencia

Even genoeg van streetart? Of weet je niet wat te doen in Valencia als het regent?  

Aan de rand van de wijk el Carmen ligt het IVAM, het instituut voor moderne kunst in Valencia. In een oud kloosterpand ligt het Centro del Carmen, hier zijn wisselende tentoonstellingen met onder andere moderne kunst. Ook het pand zelf is beslist een bezoekje waard.

Net buiten de wijk ligt het Museo de Bellas Artes. In dit gratis museum vind je religieuze kunst uit de middeleeuwen en modernere werken uit de twintigste eeuw. Toegang tot dit museum is gratis.

museum carmen
Geen streetart, maar moderne kunst in het Centro del Carmen

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry