home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
14/11/2018

Duiken op Bali: de beste duiklocaties

Indonesië is een waar paradijs voor duikers. Van het westen van Sumatra tot het oosten bij Papua zijn prachtige duiklocaties te vinden. Maar je hoeft niet het halve land door te vliegen om bij mooie duiklocaties te komen, ook Bali heeft volop te bieden! Waar kun je het beste duiken op Bali? Hier zie je beste plekken om te duiken op Bali.

duiken amed
Critters bij Amed

Plannen van je duikvakantie op Bali

Een rondreis Bali met duiken op Bali of een duiken vanaf één plek?

Langs de noord- en oostkust van Bali liggen tientallen mooie duiklocaties. Het noorden van Bali staat bekend om de mooiste koralen, in het oosten van Bali liggen de mooiste wrakken. Waar je ook overnacht: elke duikschool op Bali kan een programma samenstellen waarbij je elke dag een andere duiklocatie in de buurt bezoekt. Je kunt dus prima een duikvakantie op één plek boeken.

Fox biedt complete zonvakanties op Bali aan. Je hoeft alleen maar een duikpakket bij te boeken. 

Bali is niet zo groot, in theorie kun je vanuit je duikresort ook andere delen van het eiland bezoeken. Het Balinese verkeer werkt niet altijd mee, je staat vaak vast. Daardoor ben je soms lang op weg. Tijd die je ook kan besteden op het strand met een drankje in je hand! Het is niet moeilijk om zelf een duikrondreis op Bali te regelen. Ieder hotel kan helpen met een pick-up op het vliegveld en een transfer naar volgende hotel. Doe je het liever niet zelf? Nederland kent verschillende reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in duikreizen.

Tips voor accommodaties in Indonesië.

beste duiklocaties bali
Harlekijngarnalen bij Amed

Goedkoop duiken op Bali

Heb je geen zin of budget om in een luxe duikresort te blijven? Duikscholen komen je gratis ophalen bij je accommodatie. Je vindt op Bali al een kamer voor minder dan 10 euro

De prijs voor duiken op Bali kan variëren. Hoe langer je onderweg bent naar de duiksite, hoe duurder het vaak wordt. Duiken in een groepje is vaak goedkoper dan met privégids. Je duikschool kan je helpen een buddy te vinden en groepjes samen te stellen. Bespreek je wensen voor duiken op Bali al vooraf per mail, dat voorkomt teleurstellingen.

Leren duiken op Bali

Wil je leren duiken? Dat kan op veel plekken op Bali!

Het kost ongeveer 350-400 euro om je PADI open water te halen. Dit is inclusief de lesboeken. Ga gewoon eens langs bij een duikschool en kijk of je je er goed bij voelt. Ga niet direct voor de goedkoopste duikschool: mensen hebben geen kieuwen, veiligheid moet altijd voorop staan!

Het halen van je brevet duurt drie tot vier dagen. Als je minder tijd hebt, kun je kiezen voor een introductieduik. Je neemt dan onder begeleiding een kijkje onderwater.

secret bay duiken
Waterpret bij Gilimanuk

Duiken op Bali: de beste duiklocaties

Secret Bay - Gilimanuk

Gilimanuk is de drukke haven van Bali waar de ferries naar Java vertrekken. Maar vlakbij het havenstadje ligt een baai waar je prachtig kan duiken. Je moet er wel oog voor hebben: Secret Bay is een stek voor muck diving, duiken tussen het vulkanisch zand en de modder.

Verwacht geen mooie kleurrijke koralen bij Secret Bay, die zijn er niet. De bodem bestaat grotendeels uit donker zand met zo hier en daar wat wier, een roestige blikje, verloren visnetten, autobanden en ander afval. Tussen deze vervuiling vind je echter de meest gave onderwaterwezens, variërend van zeepaardjes tot spookfluitvissen, sepia’s en vele slakken, kreeften en garnalen.

Hoe langzamer je duikt, hoe meer je ziet. Je hoeft niet diep te gaan, dus je kan lekker lang onderwater blijven.

Praktische tips voor duiken bij Gilimanuk:

Mijn oordeel: een 9

menjangan duiken
Duiken op Bali: een porseleinkrab bij Menjangan

Menjangan National Park

Menjangan is een eilandje aan de noordwestkust van Bali in het gelijknamige nationale park. Menjangan staat bekend om zijn kleine grotjes en prachtige koralen: rondom het onbewoonde eiland liggen zowel uitgestrekte riffen als spectaculair begroeide drop offs.

Mejangan staat bekend om zijn biodiversiteit, behalve kleurrijke koralen vind je bij Menjangan grote scholen vis, maar ook murenen, krabben en kreeften.

Praktische tips voor duiken bij Menjangan National Park:

menjangan eiland
Duiken bij Menjangan eiland

Mijn oordeel: 7. Menjangan is mooi, maar het gebied is heel druk met dagboten

Duiken bij Lovina en Pemuteran

Veel duikers gaan vanuit Lovina en Pemuteran naar Menjangan om te duiken, maar er zijn ook duikstekken in de directe omgeving van Lovina en Menjangan. Op sommige plekken groeit wat koraal, andere stekken zijn meer bekend voor muck diving.

Voor de kust van Lovina zelf kan alleen met de boot gedoken worden. Het donkere zandstrand gaat namelijk al snel over op een rif, hier wil je niet op staan. Noch voor jezelf (koralen zijn scherp), noch voor het kwetsbare rif.

Mijn favoriete stek voor muckdiving tussen Lovina en Pemuteran is Puri Jati, een duikstek die begint bij een klein strandje achter een tempel. Vanaf het strandje loop je zo het water in. Met een beetje geluk zie je ook hier sepia's en mooie slakken. Ik had zelfs het geluk een flamboyant octopus te zien!

murene bali duiken
Een murene bij Puri Jati bij Lovina

Praktische tips voor duiken in het noorden van Bali:

Mijn oordeel: een 6,5

Tulamben

Van de duikstekken langs de noordkust naar de duikstekken langs de oostkust. In Tulamben voltooide ik in 2006 mijn PADI openwater en ik heb nog steeds een zwak voor het USS Liberty wrak. Een wrak wat grotendeels vervallen is, maar prachtig begroeid is met diverse koralen.

Het dorp Tulamben is de afgelopen 10 jaar gegroeid van een off-the-beaten-path bestemming tot een duikersparadijs, wat heeft geleid tot de bouw van veel hotels en resorts. Het primitieve strand met uitzicht over de rijstvelden en kokospalmen is niet meer, de tuinen van de hotels grenzen direct aan het smalle kiezelstrand.

wrak tulamben duiken
Detail van het wrak van Tulamben

Als je vroeg je bed uitkomt, kun je op weg naar het wrak een grote school napoleonvissen zien. Wie goed zoekt kan in het waaierkoraal rondom het wrak pygmee-zeepaardjes vinden. Bij de duikstek Coral Garden ten zuiden van het wrak vind je grote scholen met vlindervissen. Vrijwilligers zetten zich hier in voor het behoudt van de koralen.

Nachtduiken bij Tulamben is echt geweldig! Zorg echter voor een goede lamp en wees voorzichtig dat je je hoofd niet stoot.

Praktische tips voor duiken bij Tulamben:

Mijn oordeel: een 7. Vanwege de drukte is de magie er voor mij een beetje af.

vis tulambeb
Een school koraalvlinders bij Tulamben

Duiken bij Amed

Amed ligt net een stukje ten zuiden van Tulamben en is (nog) wat minder populair bij de massa. Amed is eigenlijk een aaneenschakeling van een paar dorpen, gescheiden door kronkelende weggetjes door de heuvels. De kans bestaat dat je in die heuvels slaapt wanneer je gaat duiken in Amed en dat de zee ergens in de diepte onder je ligt. Maar de heuvels zorgen voor rust en je kan genieten van prachtige zonsopkomsten!

Het duiken bij Amed is gevarieerd. Er zijn stekken met octopussen verstopt in het koraal, er is veel vis, maar er zijn ook stekken voor muckdiving. In Amed zag ik mijn eerste mantis shrimp!

Mijn favoriete stek op Amed is het Japanese wreck aan de zuidkant van de stad.

amed slak
Kleurrijke slakken tijdens het duiken bij Amed

Praktische tips voor duiken bij Amed:

Mijn oordeel: een 7,5

mantis garnaal bali
Een bidsprinkhaankreeft (mantis shrimp) bij Seraya

Duiken bij Seraya

De duikstek Seraya langs de oostkust van Bali wordt steeds bekender (en daarom ook steeds drukker). Bij Seraya kun je leuke muckdives maken: je vindt er veel harlekijngarnalen, mooie slakken maar ook steenvissen die mooi zijn van lelijkheid.

Seraya is een duikstek in opkomst. Een aantal jaar geleden was ik er de enige duiker, maar het wordt er steeds drukker met meer faciliteiten voor duikers.

Praktische tips voor duiken bij Seraya:

Mijn oordeel: 6,5 wat je ziet bij Seraya hangt erg af van de wind en de golfstroom. Ik had een keer pech en een keer geluk

octopus padangbai
Een blue-ringed octopus bij Padangbai

Duiken bij Padangbai

De havenstad Padangbai wordt dagelijks bezocht door vele toeristen die op weg zijn naar de Gili-eilanden. Hier vertrekken de fastboats naar de Gili’s en naar Lombok, maar ook de ferries voor het vrachtverkeer naar het oosten van Indonesië.

Het duiken bij Padangbai is erg divers. Je hebt er plekken met veel koraal en grote scholen vis, je hebt er pinacles, maar je hebt er ook sites voor muckdiving. Mijn favoriet is een muckdive onder de oude jetty met een blue-ringed octupus en een spookfluitvis.

Praktisch:

padangbai spookfluitvis
Een spookfluitvis bij Padangbai

Duiken op Bali: de eilandjes in het zuiden (Nusa Penida en Nusa Lembongan)

Het zuiden van Bali is niet zo populair onder duikers. Niet raar, want in de regio Changdu-Legian-Kuta staat aardig wat surf. Je kan er duiken bij Sanur, maar dat wordt vaak gezien als een typische beginnersstek. Ook ik dook hier tijdens mijn openwater opleiding.

Toch is het zuiden een goede geen slechte uitvalsbasis om te duiken. Vanuit Sanur kun je met een dagboot naar Nusa Penida en het kleine Nusa Lembongan, twee eilanden ten zuidoosten van Bali. Hier zijn plekken met prachtige koralen (zoals Crystal Bay) en in het juiste seizoen kun je met wat geluk de mola-mola zien, de maanvis.

Wil je manta’s zien? Ook daarvoor zit je goed in de buurt bij Nusa Penida. Met name bij het poetsstation bij Manta Point is de kans op manta’s groot.

Praktische tips voor duiken bij Nusa Penida en Nusa Lembongan:

Mijn oordeel: een 6,5. Op manta point is behalve de manta’s niet veel te zien.

manta point bali
Manta's bij Manta Point

Ik ben PADI Divemaster en duik sinds 2006. Ik heb ruim 600 duiken in mijn logboek staan.

Meer lezen over Bali en Indonesië?


Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry