home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
17/11/2019

Tips: back-up van foto's op reis

De eerste van de maand verschijnen er fotografietips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 15: hoe zorg je voor een goede back-up voor je foto's op reis?

Ga je een jaar backpacken door Australië? Maak je een toffe roadtrip door de Verenigde Staten? Op vakantie op een Grieks strand? Of wil je vrijwilligerswerk doen in Azië? Foto’s vormen een mooie herinnering van je reis, maar hoe zorg je dat je ze niet kwijtraakt? 

backup SD-kaart
Zorg voor voldoende geheugenkaartjes en maak een back-up

Zelfs als je zuinig met je spulletjes om gaat, kan een camera kapot gaan of gestolen worden. Soms valt dat onder de garantie, soms onder de reisverzekering, vaak kost het je gewoon geld. Moet je dan je camera thuislaten en geen risico lopen? Ik kies ervoor om het niet te doen!

Een camera is te vervangen, foto’s zijn dat niet. Ik zorg dus voor een goede back-up van mijn foto's, ook op reis.

Tip: de eerste foto op mijn SD-kaart is een foto van mijn visitekaartje. Mocht iemand het kaartje vinden, dan is gelijk duidelijk dat het van mij is.

Beroofd in Indonesië: geen back-up

Tijdens mijn eerste reis buiten Europa was het gelijk prijs: op een idyllisch strand in Indonesië heb ik onder dwang mijn camera af moeten staan. Een analoge compactcamera, maar wel een goede. Een camera waar ik als student lang voor had moeten sparen.

Behalve angst en woede ging de beroving gepaard met verdriet: ik had net foto’s gemaakt van een bruiloft en nu was het rolletjes met de foto’s verdwenen!

Een wijze les. Foto’s moet je koesteren en dus back-uppen.

Een defecte SD-kaart in Thailand: card recovery

In 2006 reisde ik een jaar door Azië. Mijn analoge camera had plaats  moeten maken voor mijn eerste digitale camera.

Wanneer een SD-kaartje vol was, ging ik naar een internetcafé om daar de foto’s op een CD-tje te branden. Of eigenlijk op twee CD-tjes: eentje stuurde ik met de post naar Nederland, de andere stopte ik in mijn tas. 

Echt waterdicht was deze methode echter niet: een van mijn SD-kaartjes raakte defect. Omdat ik op dat moment nog geen back-up had was ik een deel van mijn foto's kwijt. Balen!

Tip: is je SD-kaart kapot? Foto’s op een corrupte SD-kaart zijn vaak terug te halen met software als CardRecovery. Deze software is echter niet gratis.

reisfotografie backup online
Online bewaren van je vakantiefoto's

Een goede back-up: online back-up

Bij een goede back-up bewaar je gekopieerde foto’s op een andere plek dan de originele foto’s. Ben je de tas met de camera kwijt, dan heb je nog ergens anders een kopie. Wat je ook kiest: zorg dat je voldoende geheugen hebt om je foto's op te slaan.

Het lijkt zo simpel: al je foto’s meteen back-uppen in Dropbox of in een Cloud. Misschien ligt het aan mij en aan de bestemmingen die ik bezoek, misschien maak ik te veel foto’s. Mij lukt het echter niet om alle foto’s die ik heb dagelijks online te zetten. Gewoon, omdat het internet niet mee werkt. Ik wil voor het opslaan van foto's op locatie niet afhankelijk zijn van WiFi!

Tip: bij TransIP kun je 1 TB aan foto's gratis opslaan. In dit handige artikel zie je nog een aantal andere aanbieders om foto's online op te slaan.

De laptop als back-up

Heel veel reizigers nemen tegenwoordig een laptop mee op reis. Makkelijk voor het bewerken van foto’s (en bij sommigen voor het bewerken van film). Het nadeel van een laptop is dat een goede laptop redelijk prijzig en meteen een lomp extra stuk bagage is.

backup laptop
Neem een laptop mee om een kopie van je foto's op te slaan

Ik heb gekozen voor een compromis: ik neem een notebook mee op reis. Lekker klein en compact en relatief goedkoop.

Ik kan geen foto’s bewerken op mijn notebook. Het scherm is van slechte kwaliteit en er zit te weinig intern geheugen in het dingetje. Maar ik kan wél foto’s opslaan en blogs in Word typen. Meer heb ik onderweg niet nodig.

Tip: wil je meer zekerheid? Kopieer je foto’s dan ook op een USB-stick, een externe harde schijf of een tweede SD-kaart. Deze bewaar je los van de laptop en de camera, bijvoorbeeld in een moneybelt om je middel of in je backpack of koffer

De iPad als back-up voor foto's op reis

Op reis zet ik mijn foto’s iedere dag op mijn iPad. Superhandig, want in een app als Snapseed kan ik de foto’s gelijk wat bewerken en ze delen op Facebook en Instagram.

Mijn camera heeft WiFi en ik kan de camera instellen als een WiFi access point. De iPad kan vervolgens verbinding maken met de camera. Een snelle en makkelijke manier om de foto’s op te slaan.

Er is echter ook een nadeel: de iPad slaat de foto’s niet in de hoogste resolutie op. Daarnaast slaat de iPad alleen jpeg bestanden op en niet RAW. Deze back-up is prima voor online foto’s, maar niet nauwelijks voor het maken van een album.

Tip: heeft je camera geen WiFi? Er zijn draadloze geheugenkaartjes met ingebouwde WiFi te koop.

Daarnaast kun je een connector kopen om de SD-kaart direct op de iPad aan te sluiten en op die manier je foto’s te back-uppen.

ipad backup
De iPad als backup voor mijn foto's op reis

Ik ga op reis en ik neem mee…

Behalve mijn camera en met SD-kaart is mijn standaard back-up van foto's op reis:

En thuis?

Ik ben als de dood dat ik foto's kwijtraak, zeker tijdens een persreis. Door dagelijks kopieën van foto's op te slaan beperk ik het risico om foto's kwijt te raken tot een minimum. 

Meer lezen over reisfotografie?

Hoe maak jij een back-up van je foto’s op reis? 


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry