home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Tips: back-up van foto's op reis, zo doe je dat

Foto’s vormen een mooie herinnering aan je reis, die wil je niet kwijt raken. Het maakt niet uit of je fotografeert met een digitale spiegelrelfex camera of met je telefoon, je moet altijd je foto's goed opslaan op reis. Hoe zorg je voor een goede back-up op reis? 

Er zijn verschillende manieren voor een goede back-up op reis. Hieronder staat er een aantal. Kies een back-up die bij jou en je bestemming past en maak consequent een kopie van je foto's. Met of zonder computer.

backup SD-kaart
Zorg voor voldoende geheugenkaartjes en maak een back-up op reis

Een camera is te vervangen, foto’s zijn dat niet. Ik wil mijn vakantiefoto's opslaan zodat ik ze niet kan verliezen. Het maken van een goede SD-kaart back-up zonder PC wordt steeds eenvoudiger.

Tip: de eerste foto op mijn SD-kaart is een foto van mijn visitekaartje. Mocht iemand het kaartje vinden, dan is gelijk duidelijk dat het van mij is.

Beroofd in Indonesië: geen back-up

Tijdens mijn eerste reis buiten Europa was het gelijk prijs: op een idyllisch strand in Indonesië heb ik onder dwang mijn camera af moeten staan. Een analoge compactcamera, maar wel een goede. Een camera waar ik als student lang voor heb moeten sparen.

Behalve angst en woede ging de beroving gepaard met verdriet: ik had net foto’s gemaakt van een bruiloft en nu was het rolletjes met de foto’s verdwenen!

Een wijze les, foto’s moet je koesteren. Een verlies, diefstal of een beroving is niet altijd te voorkomen. Op verschillende plekken je foto's opslaan op reis verzacht de pijn.

Tip: is je SD-kaart kapot? Foto’s op een corrupte SD-kaart zijn vaak terug te halen met software als CardRecovery. Deze software is niet gratis.

reisfotografie backup online
Online bewaren van je vakantiefoto's

Een goede back-up op reis: online foto opslag

Bij een goede back-up bewaar je gekopieerde foto’s op een andere plek dan de originele foto’s. Ben je de tas met de camera kwijt, dan heb je nog ergens anders een kopie. Wat je ook kiest: zorg dat je voldoende geheugen hebt om je foto's op te slaan.

De veiligste manier om onderweg je vakantiefoto's op te slaan is een online foto opslag. TransIP biedt een gratis cloud opslag tot 1 TB. Onderweg foto's in de Cloud zetten is vaak een traag proces, zeker wanneer je grote bestanden wilt uploaden. Ze je back-up meteen aan als je aankomt op een stemming, dan kan hij de hele nacht draaien. (Dit spreek voor zich, maar eerlijk is eerlijk: ik vergeet het soms.)

Voor een back-up in de Cloud heb je een goede en stabiele Wifi verbinding nodig. Een SD-kaart back-up zonder computer of laptop lukt meestal niet. Maak je foto's op reis met je telefoon? Dan is een automatische back-up vaak mogelijk.

De laptop als back-up

Heel veel reizigers nemen tegenwoordig een laptop mee op reis. Makkelijk voor het bewerken van foto’s. Maar niet iedereen neemt een laptop mee op reis. Een laptop is vaak een lomp stuk bagage waar je zuinig mee om moet gaan. Gelukkig zijn er ook manieren om je foto's te back-uppen wanneer je geen laptop bij je hebt.

Ik heb gekozen voor een compromis: ik neem een notebook mee op reis. Klein, compact en relatief goedkoop. Ik kan geen foto’s bewerken op mijn notebook, hij heeft weinig intern geheugen en het scherm is van slechte kwaliteit. Maar ik kan wél foto’s opslaan en blogs in Word typen. Meer heb ik onderweg niet nodig.

backup laptop
Neem een laptop mee om een kopie van je foto's op te slaan

Foto's kopiëren op een externe harde schijf

Geen zin om een laptop mee te nemen op reis? Kopieer je foto’s dan ook op een USB-stick, een externe harde schijf of een tweede SD-kaart. Deze bewaar je los van de laptop en de camera, bijvoorbeeld in een moneybelt om je middel of in je backpack of koffer.

Het worden er steeds minder, maar op veel plekken zijn nog internetcafé's te vinden. Hier kun je voor een kleine vergoeding je foto's back-uppen. Soms staat er bij de receptie van een hostel een computer voor algemeen gebruik. Hier kun je snel en eenvoudig je foto's opslaan op reis.

Let op: je bent afhankelijk van externe factoren. Soms vind je geen computer die je kunt gebruiken of je de computer va slechte kwaliteit. Er zijn tegenwoordig betere alternatieven!

De iPad als back-up op reis

Op reis zet ik mijn foto’s iedere dag op mijn iPad. Superhandig, want in een app als Snapseed kan ik de foto’s bewerken en ze delen op Facebook en Instagram.

Mijn camera heeft WiFi en ik kan de camera instellen als een WiFi access point. De iPad kan vervolgens verbinding maken met de camera. Een snelle en makkelijke manier om de foto’s op te slaan.

Er is echter ook een nadeel: de iPad slaat de foto’s niet in de hoogste resolutie op. Daarnaast slaat de iPad alleen jpeg bestanden op en niet RAW. Deze back-up is prima voor online foto’s, maar niet nauwelijks voor het maken van een album.

Tip: heeft je camera geen WiFi? Er zijn draadloze geheugenkaartjes met ingebouwde WiFi te koop.

Daarnaast kun je een connector kopen om de SD-kaart direct op de iPad aan te sluiten en op die manier je foto’s te back-uppen. Zo maak je eenvoudig een SD-kaart backup zonder PC.

ipad backup
De iPad als backup voor mijn foto's op reis

Ik ga op reis en ik neem mee…

Behalve mijn camera en met SD-kaart is mijn standaard back-up van foto's op reis:

En thuis?

Ik ben als de dood dat ik foto's kwijtraak, zeker tijdens een persreis. Door dagelijks kopieën van foto's op te slaan beperk ik het risico om foto's kwijt te raken tot een minimum. 

Meer lezen over reisfotografie? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry