home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)Tips voor Buenos Aires

Buenos Aires, stad van blauwe luchten en de tango. Geboorteplaats van koningin Maxima. En startpunt voor menige reis door het veelzijdige Argentinië. Een stad van de tango, maar ook van andere muziek!


1. Ga naar de opera

Ik houd van vele soorten muziek, mijn muziekcollectie slingert op en neer tussen Engels, Nederlands (ja acht) en af en toe een Spaanstalig of Indonesisch uitstapje. Met opera heb ik echter niet zo veel... Misschien toch iets te zwaar.

Wanneer ik in Buenos Aires ben is het operagebouw echter een plek waar ik dolgraag heen wil. De zalen met de rode pluche stoelen. De bladgouden ornamenten. De wachtruimtes met marmer en de vele beelden van artiesten. Een gebouw waar mijn cultuurhartje sneller van gaat kloppen.

Het gebouw is ongeveer tien jaar dicht geweest voor een renovatie, maar na deze grootschalige renovatie fonkelt het gebouw weer als nooit tevoren. 

opera buenos aires
Muziek in de opera van Buenos Aires

Dagelijks worden er verschillende rondleidingen door de opera gehouden, zowel in het Engels als in het Spaans. De rondleidingen zitten snel vol, dus boek op tijd.

Tijdens mijn rondleiding stond hoor ik een zangeres tijdens haar soundcheck. Een unicum, volgens de gids. De meeste artiesten gebruiken namelijk geen microfoon. Logisch, de akoestiek is zo goed dat je óók in de negentiende eeuw al een show moest kunnen geven op het podium, in de negentiende eeuw in een tijd zonder microfoons en elektra. 

Ik kan het niet laten... Als ik dan toch in de opera ben moet ik een voorstelling bijwonen. En naar de opera in Argentinië hoeft helemaal geen dure en chique aangelegenheid te zijn: voor nog geen tientje kun je al een kaartje kopen! En de zaal is zo groot dat dit best de zelfde dag nog kan (in mijn geval).

Op het plein voor het paleis is een kleine boekenmarkt, waar voor een prikkie Spaanstalige boeken worden verkocht.

oude begraafplaats buenos aires
De oude begraafplaats van Buenos Aires

2. Ga naar de begraafplaats van Evita

Om terug te komen op mijn muziekcollectie: ik ben in het bezit van de musical 'Evita' van Andrew Lloyd Webber. Een musical die bekend werd onder het grote publiek door de cover van 'Don't cry for me Argentina' door Madonna. Een musical die gebaseerd is op het verhaal van Eva Peron, de tweede vrouw van de president Juan Perdon. Evita, vrouw van het volk die gaf om de armen. Haar graf trekt dagelijks nog honderden bezoekers.

De oude begraafplaats van Buenos Aires is een aanrader. De oude graven nemen je mee terug in de tijd, via de vele standbeelden en beschilderingen van de graven krijg je een beeld van de tijd waarin de eigenaar van het graf leefde. Sommige graven zijn enigszins vervallen, ruitjes van de kleine familie kapellen zijn soms kapot, maar de graven stralen nog altijd status en rijkdom uit.

Het graf van Eva Peron is vrij eenvoudig. Net als zij, zo stel ik me voor.

graf evita atgentinie
Het graf van Evita

3. Pink Palace

Het roze paleis (Pink Palace) van de balkonscène uit de musical Evita. De beroemde foto van Eva Perdon die vanaf het balkon haar landgenoten toezwaaide. 

Soms is het paleis toegankelijk voor het publiek en kun je in de voetsporen van Evita treden en op het balkon staan. Helaas was het paleis tijdens mijn bezoek niet toegankelijk en zelfs gedeeltelijk afgezet met hekken. Maar zelfs van buiten is het paleis de moeite, al helemaal 's avonds wanneer het gebouw verlicht is met roze (!) schijnwerpers.

Liefhebbers van kunst en cultuur  moeten zeker een halve dag inruimen voor de omgeving van het roze paleis. Voor de cathedral metropolitana met de wissel van de wacht aan het eind van de dag en de lokale geschiedenis in het cabildo. Vanaf het balkon van die gebouw heb je bovendien een leuk uitzicht over het Plaza de Mayo en het Pink Palace.

pink palace buenos aires
Het roze paleis in Buenos Aires

4. Bezoek een evenement

La Rural

Een jaarlijkse markt met streekproducten uit heel Argentinië. Een ideale kennismaking met het land en de verschillende bevolkinsgroepen, waarvan sommigen in klederdracht randlopen. Een makkelijke manier om Argentinië al een beetje te ervaren terwijl je bijkomt van je jetlag. Samen met de locals geniet je van de huislijke sfeer die het festival uitstraalt met activiteiten voor jong en oud.

Groot is de markt niet, maar met zijn ligging op het Plaza de Mayo kom je er vanzelf langs.

festival buenos aires
Een openlucht festival in Buenos Aires

Fiesta Popular de la Integración

Helaas geen terugkerend evenement (voor zover ik weet), maar ik viel gelijk na aankomst in Buenos Aires met mijn neus in de boter. Het Fiesta Popular de la integracón, een groot podium met nationale en internationale optredens. Een paar avonden met muziek, dans en zang. En zoals het hoort bij een goed festival mag een hapje en een drankje niet ontbreken, dus aan weerszijden van het podium kon je voor een prikje gerechten uit Argentinië en buurlanden proeven. 

Ik ben dol op foodtrucks! De Argentijnse steak kan wachten, ik begin met nachos met lekkere dingetjes en rijk gevulde taco's. Wat een warm welkom in Buenos Aires.

En terwijl de zon langzaam wegzakt achter de hoogbouw en de haven en de schemering langzaam invalt, dans ik om warm en wakker te blijven (hallo jetlag!) bij het gratis festival.

farmacie buenos aires
Het fraai gedecoreerde plafond van Pharmacia la Estrella 

5. Pharmacia la Estrella 

Genoeg van alle muzikale uitspattingen van Buenos Aires?

Op de hoek van de Defensa en Adolfo Alsina ligt de oudste apotheek van de stad. Wanneer je binnenkomt vind je aan de ene kant kundige apothekers en een uitgebreide collectie van allerhande geneesmiddelen, maar je vindt er óók een tegelvloer van oude zwarte en witte tegeltjes en rijk gedecoreerde apothekerskasten van donker hout.

Het meest bijzondere is echter het fraaie plafond met kleurrijke schilderwerk.

Wil je meer zien? Dan is het kleine Museo de la Ciudad een bezoek waard. Een klein museum met gebruiksvoorwerpen uit Buenos Aires, oude muziekinstrumenten en prachtige antieke foto's.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry