home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
19/02/2020

Tips voor een onbezorgde vakantie naar Turkije

"Vind je het lekker?" Een onbekende smaak prikkelt mijn tong. Ik weet niet precies wat ik aan het eten ben, maar het kan me weinig schelen. De vriendelijke verkoper lacht me toe en vraag of ik nog meer van zijn waar wil proberen. Dit tafereeltje is voor mij kenmerkend voor Turkije: een land met lekker eten, culturele bezienswaardigheden, mooie natuur en vriendelijke mensen. Meer heb je niet nodig voor een onbezorgde vakantie.

In deze blog vertel ik meer over de cultuur en bezienswaardigheden van Istanbul, Cappadocië en Antalya.

bezienswaardigheden kaart turkije
1. Istanbul - 2. Amtalya - 3. Cappadocië

Een stedentrip naar Istanbul: een aaneenschakeling van bijzondere bezienswaardigheden

In 2000 ben ik voor de eerste keer naar Turkije geweest. Ik koos voor een goedkope stedentrip naar Istanbul. Dit was mijn eerste keer 'buiten Europa', ook al was het maar een paar kilometer. Jaren later ontdekte ik de stad opnieuw met mijn moeder. Ik kom op plekken waar ik nog niet eerder was, en realiseer me hoeveel bezienswaardigheden in Istanbul er wel niet zijn.

Istanbul is een heerlijke veelzijdige stad met vele hoogtepunten. Het is opvallend modern en westers. Aan de andere kant is Istanbul een stad met een rijke historie en culturele rijkdom. De sprookjes van 1001-nacht komen tot leven op levendige bazaars. 

aya sofia istanbul
De Aya Sofia in Istanbul

Het hoogtepunt van Turkije: wandelen en een ballonvaart in Cappadocië

Mijn favoriete plekje in Turkije is het mooie Cappadocië. In Cappadocië komen turf en kalksteen samen. Dit heeft geleid tot wonderlijke karstformaties.  In deze formaties zijn huizen en kerken gevormd. Deze zijn inmiddels eeuwenoud. Gerijpt door de natuur heeft iedere vallei een andere uitstraling. Met een gids wandel ik door de valleien en geniet ik van de mooiste landschappen. Misschien is Turkije geen voor de hand liggende bestemming voor een wandelvakantie, toch kan ik dit iedereen aanraden. Zeker in het magische Cappadocië.

Je kunt Cappadocië bezoeken vanuit de zuidkust van Turkije, als het moet zelfs als dagtrip. Ik vind Cappadocië echter zo mooi, dat ik er wel weken zou kunnen vertoeven.

En als je er dan toch bent: elke ochtend bij het krieken van de dag stijgen er tientallen luchtballonen op boven Cappadocië. Een fantastisch fenomeen om waar te nemen vanaf de grond, maar het is natuurlijk nóg leuker om zelf een ballonvaart boven Cappadocië te maken. 

ballonvaart cappadocie
Een ballonvaart over Cappadocië

De zuidkust van Turkije: dé plek voor een all inclusive  vakantie in Turkije

Tijdens een persreis naar Antalya snuffelde ik aan de zuidkust van Turkije. Ik verbleef in een luxe (maar betaalbaar) all inclusive resort in Antalya. Meteen bij aankomst in het resort snapte ik waarom goedkope vakanties naar Turkije zo populair zijn!

Voor een paar honderd euro heb je een week een mooie hotelkamer, een groot zwembad en onbeperkt eten en drinken. Je hoeft maar de straat over te steken en je bent op het strand. Het zuiden van Turkije staat bekend om zijn vele zonuren: Antalya is daarom een fijne bestemming voor een zonvakanties.

Maar.... persoonlijk geniet ik toch meer van kleinschalige lokale accommodatie en restaurantjes.

havan antalya turkije
De haven van Antalya

Culturele hoogtepunten in het zuiden van Turkije

Mijn resort in Antalya lag op een steenworp afstand van de de oude binnenstad. Iets verder buiten de stad ligt een amfitheater.

Na het lezen van een inspirerende blog van Anniek zou ik graag meer willen zien van de culturele schatkamer van Turkije

Vliegen naar Turkije

Turkije heeft verschillende internationale vliegvelden. Het Attuturk vliegveld van Istanbul is de thuishaven van Turkish Airlines. Vanuit deze hub kun je verder vliegen binnen Turkije of naar het verre oosten als Thailand en Maleisië.

Ik had 31 uur vertraging met Turkish Airlines. De service aan boord was goed, de service op de grond ronduit slecht. Ik ben dan ook geen fan van deze maatschappij. Hier lees je meer over mijn ervaring met Turkish.

Daarnaast gaan er vanaf het voorjaar vele charters naar Turkije. Deze doen vooral de zuidkust aan.

amfitheater
Geschiedenis in Turkije

Het visum voor Turkije

Helaas hebben Nederlanders geen recht op een visumvrije entree voor Turkije. Je moet dus een visum hebben. Je kunt thuis al een e-visum voor Turkije aanvragen. Dit is niet ingewikkeld en kan gewoon in het Nederland. Het totale proces duurt slechts een paar minuten en je kunt eenvoudig betalen met iDeal.

Je kunt je e-visum ook op het vliegveld regelen. Je hebt hier een creditcard voor nodig. De kosten voor het e-visum op het vliegveld bedragen 25 euro.

Een e-visum is 180 dagen geldig. In die 180 dagen mag je meerdere keren het land in- en uitreizen. In totaal mag je van die 180 dagen maximaal 90 dagen in Turkije blijven.

bazaar istanbul
Lekker eten op de bazaar van Istanbul

Veiligheid in Turkije

De meeste mensen gaan naar Turkije voor een all inclusive vakantie. Veel van hen verlaten het resort (bijna) niet en krijgen weinig mee van de politieke situatie in het land. Toch is enige voorzichtigheid geboden. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties in de grote steden.

Op de website van BuZa vind je het actuele reisadvies van Turkije.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry