home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)
- Polen (okt.)
- Drenthe (nov.)
- Luik (nov.)Persepolis en Pasargadae

Persepolis

Op een uurtje rijden buiten de stad Shiraz bevindt zich het oude Persepolis, een machtige stad uit de vijfde eeuw voor Christus. Persepolis is een van de grote successen uit het Achaemenische rijk, het machtige Perzische rijk wat zich uitstrekte van het huidige Iran tot aan Ethiopië.

Persepolis is een van dé highlights van Iran. Ik heb geluk, tijdens mijn bezoek aan de antieke stad zijn er relatief weinig bezoekers. Ik snap dan ook niet zo goed waarom de beveiliging moeilijk doet over mijn fototas die ik mee naar binnen wil nemen. Er is ruimte genoeg op de breed aangelegde paden tussen de oude monumenten!

persepolis iran
De toegang tot Persepolis

Persepolis is bijzonder. De ooit zo machtige stad is na zijn verovering in vergetelheid geraakt. Een geheime stad die pas vorige eeuw opnieuw is ontdekt. Een fascinerend iets: hoe machtig is een machtige beschaving wanneer deze zomaar ineens ophoudt te bestaan? En hoe kwetsbaar zijn wij Utrechters? (Niet dat Utrecht een machtige stad is, maar je snapt wat ik bedoel.)

Klimmen over eeuwenoude trappen naar Persepolis

Het oude Persepolis ligt aan de voet van de mount Rahmat en een korte klim over duizenden jaren oude trappen brengt je naar Xerxes' Gateway, de poort van alle naties. Deze poort wordt bewaakt door mythologische figuren, kruisingen van een stier en een leeuw. Eenmaal in in de stad vind je je weg langs verschillende oude paleizen, velen hebben kleinere poorten met opnieuw afbeeldingen van wachters. De meeste paleizen kun je echter niet betreden, je moet op het afgezette pad blijven, wanneer je een beetje lang bent en je nek onder de juiste hoek weet te draaien kun je echter hele mooie reliëfs zien!

relief persepolis
Reliëfs in Persepolis

Archeologen hebben in de oude schatkamer stenen tabletten gevonden waar de salarissen van meer dan duizend arbeiders zijn bijgehouden. Van mijn salaris zal over ruim tweeduizend jaar weinig meer over zijn :) Het grootste deel van de schatkamer is echter verdwenen: je ziet alleen nog de zuilen die ooit de fundering vormden.

Achter de schatkamer kun je via een korte klim bij een aantal tombes komen, de tombes van Arthaxerxes II en III. Met name de linker tombe is de klim waard, de façade in de bergen is versierd met mooie reliëfs. Op de trappen naar veel de verschillende paleizen van Persepolis zijn afbeeldingen van de ambassadeurs van de 32 nationaliteiten te vinden, de vrienden van de oude Perzische koning.

Toch was niet iedereen bevriend met de oude Perzen: in de derde eeuw voor Christus viel het leger van Alexander de Grote Persepolis binnen. De stad werd in brand gestoken, waarbij niet alleen de houten daken brandden maar ook het lood smolt wat de grote blokken steen van de verschillende zuilen bijeen hield. Persepolis stortte in en de stad werd pas in 1930 opnieuw ontdekt.

tempel persepolis
Een tempel in Persepolis

Tijdens mijn bezoek aan Persepolis in december 2015 was het rustig, maar de site is zodanig ingericht dat er tienduizenden toeristen per dag naar binnen kunnen. Een gids is niet verplicht, maar je kan een excursie met gids boeken vanuit Shiraz of je kan ter plekke een gids regelen.

Bij de ingang is echter een bagagedepot waar je gratis je spullen in bewaring kan geven, want tassen en statieven mogen niet mee naar binnen. Drinkwater mag mee in een plastic tasje wat je ter plekke krijgt. (Je kan flessen vullen op de site.)

Naqsh-e Rostam en Naqsh-e Rahab

In de omgeving van Persepolis liggen de necropolissen van Rostam en Rahab. Beide in een rotswand met een versierde façade.

Nij Naqsh-e Rostam zijn er in totaal vier graven in de rotsen te vinden. De tombes lijken een beetje op de tombes in Persepolig zelf: een vierkante deur (waar je niet in kan) en wachters uit steden gehakt. Bij Naqsh-e Rostam staat bovendien een Achaemenische vuurtempel: een vierkante toren opgebouwd uit grote brokken steen, omgeven door een gracht die droogstaat.

Op aanraden van mijn gids heb ik Naqsh-e Rahab alleen vanaf de weg bekeken.

Je kan in Shiraz een excursie boeken naar Persepolis en de necropolissen. Je bent dan een halve dag onderweg en betaalt 30 euro per persoon. Een auto met gids kostte me 50 euro exclusief entreegelden van 200.000 IRR per attractie. (Naqsh-e Rahab is dat mijns inziens niet waard.)

paleis pasargadae iran
Het paleis van Pasargadae in het oude Perzië

Pasargadae

De volgende dag leg ik de weg naar Persepolis opnieuw af. Niet om nogmaals naar Persepolis te gaan, maar om naar Pasargadae te bezoeken, een nóg oudere stad die een stukje verderop ligt.

Pasargadae is minder goed bewaard, er zijn bijvoorbeeld geen mooie reliëfs, maar toch heeft Pasargadae een diepe indruk op me gemaakt.

Leegte, versterkt door mist en miezer. De bergen in de omgeving. In je eentje wandelen tussen sites die tweeënhalf millennium oud zijn. De resten van oude paleizen en tombes. Een irrigatiesysteem wat ooit de Perzische tuinen van Darius van vocht voorzag. Een groene oase in de woestijn, de machtige mens zet de natuur naar zijn hand. En de natuur die delen van de oude site overwoekerd heeft en weer tot zich heeft genomen.

Terwijl Persepolis eeuwenlang vergeten is, zijn er in Pasargadae rest van oude handelaars gevonden. De stenen van de paleizen zijn gebruikt voor de bouw van karavanserais, rustplaatsen voor kamelen en handelaars. In Syrië heb ik in de death cities tussen Hama en Aleppo vergelijkbare structuren gezien, maar daar zijn niet zulke informatieve borden als in Iran.

karavanserai pasargadae
Een karavanserai in Pasargadae

Na mijn bezoek aan Pasargadae rijd ik verder naar Yadz. In de bergen tref ik een verrassing: terwijl regen al een heel bijzonder fenomeen is in dit deel van het land, kom ik in een sneeuwstorm terecht! En na regen en sneeuw komt zonneschijn en een regenboog.

Een auto met chauffeur van Shiraz naar Yazd kostte me 90 euro, inclusief (lange) wachttijd bij Pasargadae en lunch. Het combineren van Persepolis en Pasargadae op één dag is gekkenwerk, maar er zijn hotels die een dergelijke excursie aanbieden.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry