home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)
- Polen (okt.)
- Drenthe (nov.)
- Luik (nov.)


Interview: going local IJsland

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deel 14: Deze maand vertelt Linda over haar stage in IJsland. Als ik Linda's berichten op Twitter lees, lijkt het of ze bijna elke avond het noorderlicht ziet.

landmannalaugar ijsland
Linda in IJsland

Ik ben Linda, 24 jaar oud en ik ben naar Reykjavík verhuisd om mijn studie af te maken. In 2014 reisde ik voor het eerst af naar IJsland en toen heb ik mezelf beloofd dat ik er ooit zou wonen. Ik schrijf al jaren blogs op Staredownthebarrelofagun over alle reizen die ik maak.

Wonen in IJsland

Waar iedereen mij waarschuwde was de lange, donkere winter. Ik dacht er in het begin een beetje lacherig over, maar achteraf bleek die winter mij toch wel heel erg zwaar te vallen. Ten eerste is er natuurlijk heel kort daglicht in de winter in IJsland (de kortste dag heeft 4 uur daglicht), maar daarnaast raasden er ook nog een aantal stormen over het land heen. Sneeuwstormen, de hele stad veranderde in een ijsbaan, vervolgens kwam er nog een orkaan over. Dat vond ik heel lastig aan de winter. Het is al zo kort licht en dan kan je eigenlijk ook nog eens niet naar buiten, omdat het te gevaarlijk is.

Daarnaast werd er in mijn eerste week gezegd dat IJslanders totaal niet in de rij kunnen staan. Ik dacht dat dit een grap was, maar ik doe er zelf vrolijk aan mee ondertussen. In de supermarkt is het een grote chaos bij de kassa’s en ik sta er gewoon tussen met mijn boodschappen, zonder me druk te maken over wanneer ik aan de beurt kom. Geduld is een schone zaak, zeker in de supermarkt in IJsland.

reykjacik in de sneeuw
Winter in Reykjavik

Nog zo’n rare IJslandse gewoonte die ik over heb genomen is het wegkijken als mensen je tegemoet komen lopen. Ik keek in Nederland mensen altijd net zo lang, glimlachend aan tot zij wegkeken of terug glimlachten, maar nu in IJsland kijk ik standaard weg als er iemand mijn kant op komt lopen. Daaruit blijkt ook wel weer hoe gesloten de IJslanders zijn, er is op straat niemand die een ander aankijkt.

Tips voor de reiziger

Hiking in IJsland

In het weekend gaan hele families in Reykjavik hiken, de natuur in, wandelen. Een van de makkelijkste en leukste hikes in de omgeving van Reykjavík is de Esja. Deze berg ligt aan de overkant van de baai en met de bus ben je er in een minuut of 30. Hele families gaan richting die berg in het weekend, dus wil je je heel even een échte IJslander voelen? Beklim dan de Esja in het weekend. Natuur is echt een groot deel van het IJslandse leven, dus ben je een beetje actief en hou je van rondwandelen, dan kun je in IJsland alle kanten op.

esja bij reykjavik
De Esja bij Reyjavik

Wandel en eet met locals

Een andere tip die ik veel mensen geef is de tours van I heart Reykjavík. Deze blogger komt ook uit de stad en naast de wandeltours door de stad kun je eens in de zoveel tijd ook bij haar en haar familie aan tafel aanschuiven. Een echt IJslands diner tussen de échte IJslanders. Voor typische IJslandse gerechten kun je overigens ook bij Cafe Loki terecht, maar laat je vooral niet afschrikken door de vreselijke ammoniak geur van de rotte haai, gewoon een stukje proeven en dan meteen een slok brennivín erachter aan nemen ;)

Cafe Loki, lokastigur 28, 101, Reykjavík.

dyrholaey
Dyrholaey aan de zuidkust

Zwemmen tussen de IJslanders

Om je nóg meer tussen de IJslanders te begeven kun je na werktijd naar een van de vele zwembaden in de stad gaan. Naast dat het super interessant is (ze zijn allemaal geothermisch verwarmd), komen vrijwel alle mensen hier na hun werk om te ontspannen.

lavavelden vulkaan
Uitzicht over de velden met lave

Huur een auto

Verder raad ik iedereen aan om een auto te huren en lekker de natuur in te gaan. Gewoon rondrijden (let wel even op: IJslanders zijn super slechte chauffeurs, geven geen richting aan en parkeren op plekken waar het eigenlijk niet kan) en maar zien waar je uit komt. Wel even de weerberichten checken en luisteren naar de locals als ze zeggen dat je de weg niet op moet gaan. Als je over de 1, de ringweg, rijdt kom je de prachtigste landschappen tegen, maar mocht je een auto hebben die ook de F-wegen op mag: DOEN! Ga het binnenland in en bekijk de schoonheid van de compleet onaangetaste natuur. Mijn favoriete plekken langs het zuiden van de 1? Gljúfrabúi, Dyrhólaey, Jökulsárlón en de gletsjers!

ijsland gletsjerr

jokusarlon ijsland
Drijvende ijsschotsen bij Jokusarlon

Bedankt Linda voor je leuke bijdrage aan Going Local IJsland!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry