Galungan op Bali
Ongeveer tien jaar geleden stond ik voor de klas. Net als nu, maar toch anders. Ik gaf Engelse les aan kinderen in Bali. Daar in mijn dorp maakte ik kennis met Hari Raya Galungan, een Balinese feestdag.
Een paar weken voor de grote dag druppelden de eerste uitnodigingen al binnen: Jenny, kom je varken eten bij ons met Galungan? Toen wist ik nog weinig van Galungan, maar gezien mijn liefde voor Balinese ceremonies was mijn nieuwsgierigheid al snel gewekt.
De Barong op Bali jaagt het kwaad weg
De strijd tussen goed en kwaad
Hari Raya Galungan is het feest waarop de overwinning van het goed op het kwaad wordt herdacht. (Het Balinese Hindoeïsme sluit een absolute overwinning van één van de twee overigens uit. Het evenwicht in de kosmos moet door dagelijkse offeringen in evenwicht gehouden worden.)
De voorbereidingen voor Galungan beginnen in veel Balinese dorpen al weken van te voren: er worden 'pendors' in voortuinen van huizen geplaatst. Zo'n pendor is een metershoge bamboe stok, versierd met bladeren en vruchten. Een pendor symboliseert welvaart en vruchtbaarheid. Aan de voet van de pendor wordt elke dag geofferd. Kleine offertjes, als bamboe bakjes met wat rijst, vruchten, bloemblaadjes en muntgeld.
De straten zijn versierd met pendors.
Het offeren van een varken
Kom je mee het varken voeren? Ik loop achter de buurvrouw aan naar de oever van de rivier. Daar, midden in het dorp, staat sinds enige tijd een varkenshok. Trots laat de buurvrouw haar varken zien: deze gaan we offeren met Galungan. Gekocht als een biggetje (want dat is goedkoper), liefdevol grootgebracht.
De dag voor Galungan wordt een varken geofferd (potong babi). Varken zijn niet goedkoop, zeker de volwassen dieren niet. Daarnaast is een heel varken misschien ook wel een beetje veel vlees voor een gezin zonder koelkast. Vandaar dat het varken met meerdere gezinnen wordt gedeeld. Dat delen werkt heel eerlijk: iedereen krijgt even veel huis, darmen en karbonaadjes.
Het varken wordt onthaard en de huid wordt verwerkt tot 'lawar' en opgegeten
Hoe rijker het gezin, hoe minder mensen het varken hoeven te delen.
Het slachten van de varkens gebeurt in de vroege ochtend. Om drie uur 's ochtends word ik wakker van het gekrijs van varkens, een geluid wat door merg en been gaat.
ik sta om half vier op de stoep bij de buren om het geheel gade te slaan. (Mijn moeder offert geen varken maar een kip.) En foto's te maken, want dat willen ze graag. Het vlees wordt onder 10 gezinnen verdeeld. Mijn buren zijn niet zo rijk.
Het vlees van het geofferde varken wordt eerlijk gedeeld
Naar de tempel
De feestdag Galungan vind elke zeven maanden plaats, altijd op een woensdag na nieuwe maan. (Eerder schreef ik al over de Balinese kalender, mocht je niet snappen waar deze tijdspanne vandaan komt.) Op Galungan komt de hele familie bij elkaar om naar de tempel te gaan om te bidden.
De hele dag klinkt het opzwepende geluid van de gamelan. Ik krijg het deuntje niet uit mijn hoofd. Hoeft ook niet, ik vind het heerlijk!
Familiefeest
De dag na Galunggan (nog steeds een feestdag) wordt ook gevuld met eten, familie bezoeken, offeren en bidden. Eigenlijk een super gezellig feest, het anders heel rustige Tajen bruist van het leven er overal is muziek. Bovendien zijn er verschillende Barong dans voorstellingen: de Barong trekt van dorp naar dorp onder de begeleiding van gamelan muziek. De Barong verjaagt de kwade geesten en het hele dorp loopt uit om te kijken. Veel kinderen zijn echter een beetje bang voor de Barong, met name vanwege zijn onverwachte bewegingen (ze weten dat er mensen in het pak zitten, dat is het probleem dus niet). En daar kan ik me wel iets bij voorstellen!
De optocht van de Barong door het dorp
Pas wanneer de laatste delen van het (inmiddels gedroogde) varkensfeest in de magen van de dorpelingen verdwijnen, stoppen ook de vragen waar ik met Galungan geweest ben. Want ach, Balinezen, ze blijven nieuwsgierig. Toch ben ik stiekem best blij wanneer het vlees op is: na heel veel uitnodigen en heel veel porties varkensvlees ben ik blij dat ik over kan gaan op het sobere Balinese dieet van rijst met groenten en ei.
Meer lezen over Indonesische feestdagen?
- Reizen door Indonesië tijdens de ramadan is makkelijker met deze tips
- In maart wordt het Balinees nieuwjaar gevierd (Nyepi)
- In november herdenkt Bali de slag om Margarana
Heb jij wel eens een bijzonder feest in het buitenland gevierd?