home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Galungan op Bali

Ongeveer tien jaar geleden stond ik voor de klas. Net als nu, maar toch anders. Ik gaf Engelse les aan kinderen in Bali. Daar in mijn dorp maakte ik kennis met Hari Raya Galungan, een religieuze feestdag op Bali. Galungan Bali 2023 vindt plaats 2 augustus.

Een paar weken voor de grote dag druppelden de eerste uitnodigingen al binnen: Jenny, kom je varken eten bij ons met Galungan? Toen wist ik nog weinig van Galungan, maar gezien mijn liefde voor Balinese ceremonies was mijn nieuwsgierigheid al snel gewekt. Wat blijkt? Galungan is een van de belangrijkste Balinese feestdagen.

barong bali
De Barong op Bali jaagt het kwaad weg

Wat is Galungan?

Hari Raya Galungan is het feest waarop de overwinning van het goed op het kwaad wordt herdacht. Het Balinese Hindoeïsme sluit een absolute overwinning van één van de twee uit. Het evenwicht in de kosmos moet door dagelijkse offeringen in evenwicht gehouden worden. Elk half jaar (op de Balinese kalender) wordt de overwinning van het goede gevierd.

De voorbereidingen voor Galungan beginnen in veel Balinese dorpen al weken van te voren: er worden 'penjors' in voortuinen van huizen geplaatst. Zo'n penjor is een metershoge bamboe stok, versierd met bladeren en vruchten. Een penjor symboliseert welvaart en vruchtbaarheid. Aan de voet van de penjor wordt elke dag geofferd. Kleine offertjes, als bamboe bakjes met wat rijst, vruchten, bloemblaadjes en muntgeld.

pendor bali galungan
De straten zijn versierd met penjors.

Het offeren van een varken

Kom je mee het varken voeren? Ik loop achter de buurvrouw aan naar de oever van de rivier. Daar, midden in het dorp, staat sinds enige tijd een varkenshok. Trots laat de buurvrouw haar varken zien: deze gaan we offeren met Galungan. Gekocht als een biggetje (want dat is goedkoper), liefdevol grootgebracht.

De dag voor Galungan wordt een varken geofferd (potong babi). Varkens zijn niet goedkoop, zeker de volwassen dieren niet. Daarnaast is een heel varken misschien een beetje veel vlees voor een gezin zonder koelkast. Het varken wordt onder meerdere gezinnen gedeeld. Dat delen werkt heel eerlijk: iedereen krijgt even veel huid, darmen en karbonaadjes. 

Hoe rijker het gezin, hoe minder mensen het varken hoeven te delen. 

Het slachten van de varkens gebeurt in de vroege ochtend. Om drie uur 's ochtends word ik wakker van het gekrijs van varkens, een geluid wat door merg en been gaat. Ik sta om half vier op de stoep bij de buren om het geheel gade te slaan. En foto's te maken, want dat willen ze graag. 

Het vlees wordt onder 10 gezinnen verdeeld. Mijn buren zijn niet zo rijk.

bali galungan varken
Het vlees van het geofferde varken wordt eerlijk gedeeld

Naar de tempel

Op Galungan komt de hele familie bij elkaar om naar de tempel te gaan om te bidden. Galungan is een echt familiefeest. De hele dag klinkt het opzwepende geluid van de gamelan. Ik krijg het deuntje niet uit mijn hoofd. Hoeft ook niet, ik vind het heerlijk!

Familiefeest

De dag na Galungan (Manis Galungan, nog steeds een feestdag) wordt gevuld met eten, familie bezoeken, offeren en bidden. Galungan is super gezellig feest, het anders heel rustige Tajen bruist van het leven er overal is muziek. Bovendien zijn er verschillende Barong dans voorstellingen: de Barong trekt van dorp naar dorp onder de begeleiding van gamelan muziek. De Barong verjaagt de kwade geesten en het hele dorp loopt uit om te kijken. Veel kinderen zijn een beetje bang voor de Barong, met name vanwege zijn onverwachte bewegingen (ze weten dat er mensen in het pak zitten, dat is het probleem dus niet). En daar kan ik me wel iets bij voorstellen!

barong bali
De optocht van de Barong door het dorp

Pas wanneer de laatste delen van het (inmiddels gedroogde) varkensvlees in de magen van de dorpelingen verdwijnen, stoppen ook de vragen waar ik met Galungan geweest ben. Want ach, Balinezen, ze blijven nieuwsgierig. Toch ben ik stiekem best blij wanneer het vlees op is: na heel veel uitnodigen en heel veel porties varkensvlees kan ik overgaan op het sobere Balinese dieet van rijst met groenten en ei.

Galungan en Kuningan Bali

De festiviteiten rondom Galungan duren ruim een week. Een week na Galungan wordt de feestweek afgesloten met Kuningan. Op deze dag keren de overleden geesten en voorvaderen terug naar huis. Zij worden herdacht in huiselijke kring. Ook in de tempels vinden veel ceremonies plaats.

De versieringen voor Kuningan hebben vaak een gele kleur: het Indonesische woord 'kuning' betekent 'geel'.

galungan kuningan bali
Galungan is een familiefeest

Data Galungan en Kuningan 2023

Galungan - Kuningan 2023 is van 2 tot 12 augustus.

Als toerist op Bali kun je genieten van fraai versierde tempels en penjors voor de huizen. Bij sommige hoogtepunten op Bali kan het rondom Galungan extra druk zijn: locals hebben vrij en maken uitstapjes met het gezin. Het verkeer kan soms vast komen te staan wanneer de Barong over de weg trekt, de wegen in Bali worden vaak afgesloten voor optochten en ceremonies.

Galungan 2024 is van 28 februari tot 9 maart.

Meer lezen over Indonesische feestdagen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry