home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Hoogtepunten Lauwersmeer

Actief in Lauwersmeer

Eerlijk is eerlijk, het noorden van Nederland is niet de eerste bestemming die in me opkomt wanneer ik een actief weekendje weg wil. Voor een frisse neus en een verkoelende plons denk ik eerder aan Zeeland dan aan het hoge noorden. Maar misschien is dat met name het gevolg van de wonderlijke onderwaterwereld die je tegenkomt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer? Toch is de omgeving van Lauwersmeer ideaal om te genieten van de Nederlandse buitenlucht. En om te genieten van Friese prachtverhalen.


De wind in je haar, een zachtjes deinende boot en een mooie omgeving die aan je voorbij glijdt. 

In het verleden botsen zoet en zout tegen elkaar, maar sinds de indamming van de Lauwerszee eind jaren zestig is de dreiging van de natuur voorbij en is de strijd gestreden. Het ontstane  Nationale Park Lauwersmeer is inmiddels een recreatiegebied en ook vogelaars komen hier volop aan hun trekken: het prachtige nieuwe landschap is een waar vogelparadijs op de vroegere zeebodem.

Zeilen op het Lauwersmeer

Hoe kan het ook anders: mijn eerste kennismaking met het Lauwersmeer is vanaf het water. Hoewel ik beslist geen fervent zeiler ben, kan ik ontzettend genieten van boten. Totdat ik zeeziek word, maar gelukkig gebeurt dat niet al te vaak.

Je kunt een klein bootje huren om te zeilen op het Lauwersmeer, maar het is ook mogelijk om met een groep een zeiltocht te maken op een replica van een oude Aek uit Moddergat. Ik kies voor de gezelligheid en ga voor dat laatste. Op de houten boot waan je je terug in de tijd dat de natuur en het getij nog vrij spel had in het gebied.

lauwersmeer friesland
De haven van Oostmahorn aan het Lauwersmeer

Wandelen rondom het Lauwersmeer

Langzaam komt de zon boven de horizon. De warme stralen spelen met de witte wijven boven de weilanden. De mist klaart op, het is tijd voor een nieuwe dag.

Er zijn verschillende wandelingen door de natuur rondom het Lauwersmeer, bijvoorbeeld vanuit it Dreamland bij Kollumerpomp. Daarnaast is ook heerlijk om te slenteren langs het Wad bij Moddergat of misschien zelfs de overtocht te aanvaarden naar één van de Waddeneiland.

De oudheidkamer in Kollum

Ik houd van diversiteit. Een wandeling door de natuur vind ik heerlijk, maar ik ben ook benieuwd naar de cultuur en geschiedenis van de regio. En zo beland ik in Kollum voor een stadswandeling door het stadje (wat ik mijn ogen een zeer dorps karakter heeft).

Mijn wandeling start bij de Oudheidkamer in Kollum. Wat een schattige plek! Het gebouw deed vroeger dienst als postkantoor en meteen naast de ingang zie je het oude loket. Inmiddels heeft het draadwerk een frisse kleur, maar hoe zou het er vroeger uit hebben gezien? En hoe zouden de bewoners van het Kollumland hier vroeger geleefd hebben?

oudheidkamer kollum
De oudheidkamer van Kollum

Het kleine museum van de oudheidkamer geeft me al snel antwoord op die laatste vraag: op panelen zie je foto’s van de stad en wanneer je de foto's opzij klopt stuit je op oude foto's van hetzelfde plekje - maar dan decennia terug in de tijd. Het contrast tussen toen en nu wordt versterkt door het contrast tussen de kleuren en zwart-witfoto's. Wat een leuk project.

Wanneer je naar boven gaat, via een trap met vele vaandels, ga je vele jaren terug in de tijd. Met mijn digitale spiegelreflexcamera maak ik foto’s van camera’s van een eeuw oud, via de zoeker achter het gordijntje kun je je model al zien staan. Of neem je liever een kijkje in het oude kruidenierswinkeltje?

Een stadswandeling door Kollum

Kollum is een gezellig stadje met mooie panden langs kleine grachtjes. Grachten die vroeger gebruikt werden om het stadje te bevoorraden, maar ook om gevangenen te vervoeren. Om te voorkomen dat de boefjes ontsnapten tijdens de tocht, werden ze vanuit de boot vanaf het water rechtstreeks door een klein deurtje de cel in geloodst. Het deurtje is vanuit een brug in de winkelstraat nog steeds zichtbaar en via wanneer je de verkopers van dierenspeciaalzaak Numan lief aankijkt mag je ook een kijkje nemen in de oude gevangeniscel uit 1610.

Via allerlei accessoires voor verschillende huisdieren wurm ik me naar beneden de kelder in. Het is warm en vochtig beneden. Aquaria met tropische vissen verlichten te ruimte. Voorzichtig loop ik verder naar achter, richting de cel. Wat een moeite om een cel ín te komen! Maar goed: waar elders in Nederland vind je een cel van ruim 400 jaar in een dierenspeciaalzaak?

thee theefabrtiek
Vele soorten thee in de theefabriek

Theeverslaafd

Ik beken. Behalve een liefde voor reizen en fotografie ben ik ook verslaafd aan thee. Wanneer ik tot de ontdekking kom dat er vlak bij het Lauwersmeer in het plaatsje Houwerzijl een theefabriek ligt, hoef ik niet lang na te denken. Hier moet ik heen!

In het knusse theemuseum wordt uitgelegd hoe thee groeit en wordt geoogst. Ook geeft het museum uitleg over vervoer en fermentatie en vind je er allerlei prullaria, foto's en plakkaten die met thee te maken hebben. Ik kijk mijn ogen uit en lik mijn mond hierbij af. Wat een leuke en lekkere dingetjes vind je in dit museum!

Na een bezoekje aan het museum plof ik neer op het terras van het museumrestaurant. Of moet ik het theehuis zeggen? De kaart van de theefabriek liegt er niet om, heb ik ooit zoveel soorten thee bij elkaar gezien? Met zijn drietjes kiezen we voor drie verschillende soorten thee, zo kunnen we zowel proeven van een zwarte, een groene en een witte thee. Tot onze verbazing gaat de thee gepaard met allemaal lekkere sandwiches en scones met cream: de high-tea van de theefabriek is echt een aanrader.

high tea theefabriek
High tea bij de theefabriek

Natuurlijk Kollumeroord

Meer activiteit?

Natuurlijk Kollumeroord is een activiteitencentrum waar je kajaks kan huren, maar waar je ook je lichaam op de proef kan stellen (en een beetje je geheugen) op een heuse outdoor baan. Helaas sta ik niet op het punt om een vrijgezellenfeest te organiseren en ben ik ook niet verantwoordelijk voor de organisatie van schoolkampen op mijn werk, want dit is echt dé locatie om groepen (jonge) mensen aan teambuilding te laten doen.

Hier neem ik deel aan een bloggersbattle met Nederlandse reisbloggers. Niet alleen zijn onze spieren getraind bij het bouwen van een vlot en het water overwinnen via een touwbrug, ook worden onze hersenen aan het werk gezet.

theefabriek  thee
Plaatjes onthouden op de strombaan van Natuurlijk Kollumeroord

Goed, die hersenen heb ik misschien nog wel, maar voor de rest was ik een kneus. Vanwege mijn polsblessure kon ik al bijna niks, maar toen ik vervolgens uitgleed en op mijn gat viel kon ik nóg minder. Sorry lieve teamgenoten! 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry