home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking

Tips: welke lens op reis?

De eerste van de maand verschijnen er fotografietips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 14: welke lens neem je mee op reis?

Wanneer gebruik je welke lens? Hoeveel zoom is wenselijk? Een willekeurige vraag op Twitter. Een antwoord wat niet in 140 tekens te verwoorden is. Daarom vertel ik in de fotografietips van deze maand meer over de welke lens op reis en brandpuntafstand.

De brandpuntafstand: de hoeveel zoom die een lens heeft

Even wetenschappelijk: de brandpuntafstand van de lens is de afstand van het optische midden van de lens tot het focuspunt waarbij het beeld scherp is. De brandpuntafstand wordt uitgedrukt in mm, zo heeft een 50mm lens een brandpuntafstand van 50mm. Wanneer je een fullframe camera hebt dan is 50mm ongeveer wat onze ogen zien.

Heb je een lens met een kleinere brandpuntafstand, bijvoorbeeld 15mm? Dan past er meer op de foto dan wat je met het blote oog ziet. Ineens past een gebouw wél op de foto. Of een wijds landschap. Dit wordt ook wel groothoek genoemd.

Heb je een lens met een groter brandpunt, bijvoorbeeld 100mm? Dan haal je voorwerpen dichterbij. Dat is een zoomlens. Je ziet met een zoomlens slechts een detail van een gebouw of een klein stukje van een landschap.

De brandpuntafstand is niet alleen bepalend voor de hoeveelheid informatie die op de foto staat, maar ook voor de scherptediepte van de foto. Bij een diafragma van F/5.6 heb je een grotere scherptediepte wanneer je een groothoeklens gebruikt dan wanneer je een zoomlens gebruikt.

In deze blog lees je meer over diafragma en scherptediepte.

lhasa monnik tibet
Een Tibetaanse monnik. Canon450D, 100mm (prime), iso100, F/7.1, 1/400

Lenzen op reis: kies je een zoom- of prime lens?

Er zijn twee soorten lenzen: zoomlenzen en prime lenzen. Een prime lens heeft een vaste brandpuntafstand, terwijl een zoomlens een range van brandpuntafstanden heeft. Met een zoomlens kun je voorwerpen 'dichterbij' halen door in te zoomen. Met een prime lens kan dit niet. Met een prime lens zul je zélf dichter naar je onderwerp moeten lopen. 

Waarom kies je voor een prime lens?

Op het eerste gezicht lijkt een zoomlens veel makkelijker. Je kunt de lens in meer situaties gebruiken en je kunt je foto makkelijker kaderen. Het voordeel van een prime lens is dat deze lens kwalitatief vaak een stuk(je) beter is, én goedkoper.

lenzen op reis
Een 15-85 lens voor landschappen in Jordanië

Allround lens: geen lenzen wisselen op reis

Er zijn lenzen met waarmee je van dichtbij tot veraf foto's kunt maken. Zo'n superzoom/allround lens lijkt handig. Je hoeft maar te investeren één lens en je hoeft op reis niet steeds de lens te verwisselen. Wisselen kost immers tijd en wisselen onderweg is niet altijd mogelijk. (Bijvoorbeeld als je wilt fotograferen in de woestijn of fotograferen in de regen.)

Helaas zijn dergelijke allround lenzen meestal van mindere kwaliteit dan lenzen met een kleiner zoombereik. Het is lastig een lens te optimaliseren voor een heel groot zoombereik. Veel fotografen zweren bij lenzen met maximaal drie keer zoom.

Je bestemming bepaalt welke lens op reis

De lens (of lenzen) die je meeneemt op reis, hangt af van wat je op de foto wilt zetten. Ga je wildlife fotograferen in Afrika? Dan wil je veel zoom/een groot brandpuntafstand. Daarmee kun je schuwe wilde dieren 'dichtbij' halen. Ga je landschappen fotograferen in IJsland? Dan wil je juist een groothoeklens, zodat je veel ruige natuur in een plaatje kunt vangen.

nijlpaard zuid-afrika fotografie
Nijlpaarden in Zuid-Afrika, Canon450D, 300mm iso800, F/8, 1/640

Telelens: handig voor het fotograferen van dieren 

The sky is the limit. Telelenzen die enigszins betaalbaar zijn hebben niet meer zoom dan maximaal 200-300mm, maar er zijn telelenzen die een groter bereik hebben. Deze zoomlenzen gebruik je wanneer je voorwerpen dichterbij wilt halen. 

Als je een lens met veel zoom koopt, is het een aanrader om een lens met ingebouwde stabilisatie te kopen (als de body van je camera dit niet heeft). Zoomlenzen, zeker de varianten die minder lichtgevoelig zijn, zijn lastig om stil te houden. Veelgebruikte telelenzen zijn lenzen van 70-200mm of 100-400mm. 

Tip: de vuistregel is dat de aanbevolen sluitertijd niet langer is dan 1/brandpuntafstand. Bij een lens van 100mm moet de sluitertijd langer zijn dan 1/100s. In deze blog lees je meer over sluitertijden.

zuilen palmyra syrie
Het Romeinse Palmyra in Syrië, Canon450D, 11mm, is0100, F/11, 1/500

Standaardzoom: handig voor het maken van portretten

De standaardzoom is een zoomlens die een vergelijkbaar bereik heeft als (en een beeldhoek die vergelijkbaar is met) dat wat onze ogen zien. Veelgebruikte standaardlenzen zijn de kitlenzen van camera’s met een bereik van 18-55mm. (De precieze brandpuntafstand van de kitlens wisselt van merk tot merk.)

Standaardlenzen zijn ideaal voor situaties waarin je geen vertekening wilt zoals bij portretfotografie. Wanneer je foto’s maakt van personen (van dichtbij) met veel groothoek krijg je vertekende gezichten en hele grote neuzen. Portretten met groothoek zijn niet echt een aanrader dus!

Doordat standaardlenzen enigszins kunnen zoomen en je voorwerpen makkelijk dichterbij kan halen, kun je met een standaardlens makkelijk compositie bepalen. Een goede standaardlens is in mijn ogen onmisbaar: met een fijne standaardlens kun je op reis veel mooie foto’s maken.

Mijn standaardlens is een 15-85mm lens. Nét wat meer groothoek dan de kitlens en nét wat meer zoom. Met name dat extra beetje groothoek vind ik erg handig.

Groothoek: maak landschappen weids

Wanneer je een foto met een groothoeklens maakt, da n krijg je meer landschap op de foto dan je met het blote oog ziet. Door gebruik te maken van een groothoeklens past een gebouw ineens wél helemaal op de foto. Een landschap lijkt wijder en door gebruik te maken van lijnen in het landschap en in de lucht kun je nóg meer diepte genereren.

Hier vind je een handig overzicht van groothoeklenzen.

lake titicaca fisheye
Lake Titicaca door een fisheye: veel vertekening. Canon60D, iso400, 8mm, F/11, 1/640

Fish-eye: een beeld van (bijna) 180 graden

Met een fish-eye lens is brandpunt klein en je beeldhoek groot: je krijgt tot wel 180 graden van het landschap op de foto. Je snapt natuurlijk wel dat een dergelijk lens die zoveel in één foto propt zorgt voor een vertekening: rechte lijnen zullen met een fish-eye lens niet recht zijn. Een fish-eye lens kan je landschap echter een extra boost geven en je kan met een fish-eye meer van een interieur op de foto krijgen. Met name voor koepels in kerken en moskeeën is een fish-eye een leuke lens voor op reis.

De macrolens

Naast bovengenoemde lenzen heb je ook nog de macrolenzen. Het begrip macrolens zegt helemaal niks over de brandpuntafstand van de desbetreffende lens, maar des te meer over de focusafstand. Wanneer je een foto wilt maken, merk je soms dat je lens niet meer scherp kan stellen. Dat je een klein stukje verder weg moet om een foto te maken.

Met een macrolens kun je dichterbij een voorwerp komen en het voorwerp op ware grote (of zelfs nog groter!) vastleggen. Bij een goede macrolens is de beeldverhouding op het optimale punt 1:1. Met macrofotografie zie je details die je met het blote oog niet ziet!

Wil je weten welke van deze lenzen ik mee neem op reis? Hier lees je wat er in mijn cameratas zit.

macrolens vlinder
Macrofotografie met een 100mm lens

Voorbeeldfoto's gemaakt met verschillende lenzen

Tot slot een aantal voorbeeldfoto's. Twee houten figuren uit Indonesië thuis op de tafel. De tafel en de voorwerpen zijn niet verplaatst, ik heb echter steeds een stukje naar achteren gegaan. (Op zo'n manier dat het voorste figuur de zelfde grootte houdt.) 

Zie je dat de beeldhoek verandert wanneer de brandpuntafstand groter wordt? 

In de bovenste foto (met een 8mm lens) zie je een groot deel van de omgeving op de foto staan. In dit geval is het een deel van mijn woonkamer. Mijn woonkamer is natuurlijk niet echt interessant, maar met een groothoeklens kun je op reis extra diepte creëren. 

En zie je dat het achterste figuur groter lijkt bij een grotere brandpuntafstand?

Met een grotere brandpuntafstand haal je voorwerpen dichterbij. De foto kan daar 'platter' van worden. De achtergrond is meer in beeld, maar minder scherp. Met dit gegeven in kun op reis leuke dingen doen!

Alle foto's zijn genomen met een canon70D, iso1000, f/4.

brandpunt 8mm

brandpunt 10mm

brandpunt 15mm

brnadpunt 50mm

brnadpunt 100mm

Heb ik je geïnspireerd en wil je een nieuw objectief bestellen? Dat kan makkelijk via deze link.

Meer lezen over reisfotografie?

Welke lens op reis is jouw favoriet?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry