home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Achter de schermen #3

Achter de schermen: wat hield mij de afgelopen tijd bezig? En wat zijn mijn (reis)plannen voor de komende tijd? Een kort overzicht van de maanden december en januari.

Middelburg winterstad

Een heerlijk relaxed begin van de maand december. Ik ging met mijn vriend een weekendje naar Middelburg en genoot daar van winterse activiteiten en het historische centrum van de stad. 

Ik heb niet veel met kerst, maar de lichtjes in december vind ik altijd heel gezellig.

vluchtelingen toneel nederland
Muziek en story telling bij het vluchtelingentoneel

Vluchtelingen toneel

Net voor de kerstvakantie woonde ik met mijn 6vwo een voorstelling van het vluchtelingentoneel bij. Op een pakkende manier vertelt Bright zijn verhaal. Een verhaal met een lach en een traan, met dans en muziek. "Je bent niet thuis waar je vandaag komt, je bent thuis waar je veilig bent."

Zomaar een man, die mijn pubers een gezicht aan 'de vluchteling' gaf. Mijn pubers worden net zo gegrepen als ik. Fijn, want mijn school is nogal wit. Ik vind het belangrijk dat jongeren verder denken dan hun witte neus lang is en kennismaken met anderen uit onze samenleving. Zelf probeer ik een steentje bij te dragen hieraan door middel van verhalen en foto's tijdens mijn scheikundelessen, maar het ervaringsverhaal van Bright is veel krachtiger. 

Bright maakt deel uit van de Toekomst Academie, een organisatie die jonge vluchtelingen helpt een bestaan in Nederland op te bouwen. Sámen, dat is het toverwoord. Samen werken aan economische zelfredzaamheid. De Toekomst Academie streeft naar een regionale voorziening waar (ex-)assielzoekers hun passies kunnen ontdekken en trainingen volgen.

Kerst in Iran

Ken je dat? Dat je in het vliegtuig zit, moe na een gebroken nacht? En dat dan naast je iemand heel hard snurkt? Alsof geknor niet genoeg is, volgt er aan het eind van iedere ademhaling een gorgeltje. Of was smerig gesmakt. Een trol uit een tekenfilm.

Smakkende mensen, gestrand op het vliegveld, een vertraging van ruim 30 uur en een doorweekte tas (ondanks de waterafstotende flightbag). Ik ben niet te spreken over de service en informatievoorziening van Turkish Airlines in het geval van vertragingen... Zeg mij dat ik 30 uur vertraging heb en ik vermaak me wel. Istanbul is best een leuke stad. Maar laat mensen niet vanaf 5 uur 's ochtends op een vliegveld bij de gate zitten wachten op een vliegtuig wat pas 's avonds vertrekt! Voor mij geen Turkish Airlines meer...

moskee iran
Prachtig licht in deze moskee in Shiraz

Maar goed, Iran zelf is geweldig. Ik heb een prachtige reis gemaakt en mijn hoofd zit vol mooie herinneringen. Beelden die ik vastlegde met de camera, zowel foto als film. Heb je mijn route in Iran en mijn praktische tips al gezien?

De vakantiebeurs 2016

Vorig jaar bezocht ik voor het eerst sinds jaren de vakantiebeurs. Niet zo zeer om inspiratie op te doen voor volgende reizen (ik heb eerder te veel inspiratie dan te weinig), maar ook om mensen te leren kennen die net zo enthousiast zijn over reizen als ik en er ook over schrijven.

Als blogger heb ik toegang tot de vakdagen van de beurs. Het is dan minder druk en daarnaast zijn er nuttige workshops voor bloggers en pers. Helaas kon ik in 2016 echter wéér niet aanwezig zijn tijdens het bloggersevent tijdens de vakdagen (de beurs valt tijdens de schoolexamens), maar tijdens de informele afsluiting heb ik wat oude en nieuwe gezichten gezien. En dat was gezellig.

vakantiebeurs utrecht
Leesvoer op de vakantiebeurs Utrecht

Langere dagen

Januari is de maand dat de dagen weer wat langer worden. Ik vind het heerlijk dat ik soms de zon al zie als ik 's morgens naar het werk rijd of dat de zon er nog is wanneer ik eind van de middag naar huis rijd. Het winterzonnetje geeft me een blij en warm gevoel, zelfs als het winters koud is. En koude dagen en nachten hebben we gehad!

Op een kwade ijzige ochtend besloot de accu van de auto er mee te stoppen. Uiteraard kwam ik daar pas achter nadat ik de auto zorgvuldig had schoon gekrabd. Ik ben zo groen dat niet met een draaiende motor te doen. Uiteraard gebeurt zoiets nét wanneer vriendlief in Zwitserland zit en ik het eerste uur een lesbezoek heb in verband met een functioneringsgesprek. Arrrggh. Hoewel ik als een haas de trein heb genomen was ik niet op tijd op school...

Januari is ook de maand dat het topdruk is op het werk. Dit betekent voor mij dat ik ondanks mijn formele aanstelling van 4 dagen per week toch vaak 6-7 dagen per week moet werken (en nee, ik kan geen overuren schrijven). Die lange werkweken maken me moe en soms ook een beetje chagrijnig. Ik ben ook maar een mens ;) Ik ben goed in het maken van lijstje en ik het plannen van werk. Ik ben echter slecht in het inplannen van vrije tijd. Dat schiet er in zo'n maand als januari regelmatig bij in. Oeps. Mag ik ook eind januari nog aan goede voornemens doen?

Het combineren van mijn werk met mijn passies is soms lastig, zeker in zo'n drukke maand. Bloggen en werken in het onderwijs is een combinatie met voor- en nadelen. Ja, ik heb meerdere keren per jaar vakantie. Ik kan dus lekker vaak weg en daar geniet ik oprecht van! (Hoewel ik de vakanties ook gebruik om achterstanden weg te werken.) Maar schoolvakanties zijn vakanties in het hoogseizoen als iedereen vrij lijkt te hebben en het op veel plekken schreeuwend druk is. Schoolvakanties zijn in seizoenen die soms niet overeenkomen met de ideale reistijd van mijn bestemming. En prijzen rijzen de pan uit tijdens de schoolvakanties. Daarnaast kan ik geen vrij nemen voor bijvoorbeeld persreizen en leuke uitnodigingen moet ik soms aan mij voorbij laten gaan. Dat is jammer. Ik knijp in mijn handen wanneer een tripje overlapt met de dagen dat ik niet voor de klas sta. 

Maar daar staat tegenover dat ik gegarandeerd een inkomen heb. Ik heb de financiële middelen (binnen grenzen) om op reis te gaan naar een bestemming naar keuze. Naar plekken die nog niet ontdekt zijn door de massa. Naar geheime plekjes die geen duur PR-bureau in de hand kunnen nemen om online influencers te laten komen. Hallo Iran en Armenië! Hallo mooie ontmoetingen met bijzondere mensen! Ik maak graag tijd voor jullie.

armenie alaverdi
Bijzondere ontmoetingen op reis

Hoewel ik graag flexibeler zou willen zijn is de combinatie onderwijs en reizen toch hetgeen wat bij mij past. Ik houd van mensen. Los van die te lange werkdagen...

Enneh: mocht je je afvragen waarom er toch blogs verschijnen wanneer ik het druk heb? Eerlijk is eerlijk: ik heb in de kerstvakantie al heel veel geschreven. Het enige voordeel van 30 uur vertraging. Blogs die geschreven zijn maar gespreid online verschijnen. Hetzelfde geld voor een deel van mijn berichten op Twitter en Facebook

Vooruitblik februari: Valencia

Volgende maand komt er echter iets leuks aan: ik ga met mijn moeder naar Valencia! Hopelijk werkt het weer een beetje mee en kunnen we genieten van een terrasje in de winterzon. Het wordt hoe dan ook een trip met Spaanse gerechten, streetart en moderne architectuur. Ik heb er zin in!

Edit: lees alles over Valencia in deze blog.

In maart hoop ik met mijn vriend naar Berlijn te gaan. 

Meer lezen?

Dit zijn mijn meest populaire blogs van de afgelopen twee maanden:

Wat heb jij de laatste tijd gedaan? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry