home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Strand en cultuur bij Sunny Beach Bulagrije

Burgas en omgeving is een populaire bestemming voor zonaanbidders. Het prachtige Sunny Beach net buiten Burgas heeft de meeste zonuren van Bulgarije. Maar er is meer. Geniet van lange stranden, een rijke historie en lekker eten aan de Zwarte Zee.

In deze blog lees je mijn Sunny Beach Bulgatije ervaringen en meer over de stad Burgas aan de Zwarte Zee.

De stad Burgas aan de Zwarte Zee

Burgas is de vierde stad van Bulgarije en speelt een belangrijke rol in de olieproductie van het land. Ik vind Burgas een stad van tegenstellingen. Aan de ene kant is er een mooi aangelegd en goed onderhouden park, aan de andere kant is de stad grauw in de schaduw van donkere flatgebouwen. Zo hier en daar staat een kerk die zijn deuren open stelt voor toevallige passanten. 

kerk burgas zee bulgarije
De kerk van Burgas

Ik slenter tussen de winkels en terrasjes van Burgas. Er lopen niet veel toeristen door de stad, deze blijven liever bij de stranden en de resorts in de omgeving. Ik laat liever de gebaande paden een beetje achter me, en duik in de cultuur en het leven van de stad.

In het Sea Garden park vind ik het Burgas War Memorial (Pantheon Eternal Fire). Dit memorial herdenkt de antifascisten, en tot de val van het communisme in 1989 brandde er een eeuwige vlam in het pantheon. Het monument heeft misschien zijn wachters en allure verloren, het blijft een bijzonder stukje communistische architectuur. 

burgas war memorial
Het War Memorial van Burgas

Overnachten in Burgas

Tijdens mijn rondreis door Bulgarije slaap ik op een camping net buiten Burgas in het dorp Kraymorie. Het klinkt zo mooi: wakker worden van de meeuwen en zo vanuit je tentje het strand op. De waarheid is anders! Er staat nauwelijks wind en de temperatuur daalt 's avonds eigenlijk bijna niet. Kamperen met 30 graden is best afzien!

Bussen naar de camping en bezienswaardigheden buiten de stad rijden niet heel frequent. De laatste bus vertrekt al redelijk vroeg in de middag. 

Als je geen eigen vervoer hebt, kun je beter kiezen voor accommodatie in Burgas dan een camping buiten de stad.

kraymorie burgas bulgarije
De camping in Kraymorie

Bulgarije Sunny beach: het strand van Burgas

Burgas is een fijne strandbestemming. Sunny beach is wereldberoemd. Sunny Beach is met stip de meest populaire badplaats van Bulgarije. Het strand is maar liefst acht kilometer lang. Aan het strand ligt een ruime boulevard met prima restaurants. ’s Avonds kun je er uit gaan, vooral rondom Flowerstreet.

Liefhebbers van watersport kunnen zeilen, waterskiën, surfen en para-sailen. Blijf je liever droog dan kun je paardrijden langs het strand, bowlen of naar het casino.

Ben je op zoek naar een strandvakantie? Vind hier de leukste accommodatie op Sunny Beach. Met TUI kun je goedkoop vliegen naar Burgas.

sunny beach bulgarije
Bulgarije strand bij Sunny Beach

BEZIENSWAARDIGHEDEN RONDOM SUNNY BEACH

Ik heb het geduld niet om uren op het strand te zitten. Ik vind het veel fijner om strand te combineren met bezienswaardigheden in de omgeving.

Doen in Sozopol, een museumstadje aan de Zwarte Zee

Sozopol is een leuk museumstadje met een aantrekkelijke vissershaven. Rond de 6de eeuw was Sozopol een Griekse kolonie, als je goed kijkt zie je nog altijd oude opgraving. Vanuit het schiereiland Sozopol is er een mooi uitzicht over de zee met lieftallige kleine eilandjes. Sozopol is nog niet overspoeld door bussen toeristen, maar is nog steeds idyllisch en authentiek. En het strand is ook niet te versmaden!

Ons dagje Sozopol is daarmee een combinatie tussen strand en cultuur geworden. Tijdens het heetst van de dag lekker even de zee in, vervolgens opdrogen op een terrasje in de schaduw en dan lekker verder...

sozopol zwarte zee
Uitizicht over Sozopol

Het meeste kromme poolbiljart wat ik ooit gezien heb, is trouwens ook in Sozopol. Ballen krijgen een mooi effect, zeker wanneer je het niet zo bedoelt. Het is uiteindelijk toch gelukt om aardig wat ballen in de pockets te krijgen, maar ik vrees dat dit meer geluk was dan wijsheid :-)

Oude culturen in Nesebar

Nog mooier dan Sozopol, maar ook toeristischer, is het stadje Nesebar. Nesebar ligt op maar 2 kilometer van het zonnestrand.

Nesebar ligt op een schiereiland, de landengte is nauwelijks breder dan de smalle weg die erover loopt. Nesebar stad is omringt door een oude stadsmuur in Byzantijnse stijl, met bij de muur een oude molen.

stadsmuur nesebar zonnestrand bulgarije
De stadsmuur van Nesebar

Verschillende Byzantijnse kerkjes binnen de stad zijn goed bewaard gebleven, zoals Sveti Ivan Krastitel en Carkvata Vsedarzatel. Op pleintjes voor de kerken worden mooie aquarellen van de stad verkocht. (Welke weliswaar zeer sfeerverhogend werken, maar ik ben niet zo'n liefhebber van aquarellen dat ik er daadwerkelijk ook eentje gekocht heb.)

Ook typisch voor Nesebar zijn de houten huizen met mooie balkonnetjes. Zelfs het ziekenhuis van de stad is opgetrokken uit hout! Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat dit niet alleen mooi uitziet, maar toch ook wel een beetje ouderwets aandoet. Gelukkig heb ik geen bezoek aan de binnenkant van het ziekenhuis hoeven te brengen. (Ik weet het, vooroordelen horen niet...) Het strand bij Nesebar is erg mooi en schoon en een ideale plaats om een paar uurtjes ontspannen door te brengen.

Nesebar is een groot openluchtmuseum. Toch is een bezoek aan het archeologisch museum van Nesebar ook de moeite! Dit museum ligt bij de ingang van oud Nesebar.

nesebar byzantijnse kerk
Byzantijnse kerk in Nesebar

Vanuit Burgas reis ik per bus naar Varna.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry