home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Historisch Middelburg

Vlak voor mijn oma's dood gaf ze me een antieke ring met een Zeeuwse knoop. Mijn oma is geboren en getogen in Limburg, ik heb geen idee waar de ring oorspronkelijk vandaan komt. Ik draag de ring niet dagelijks, hij is me te kostbaar (emotioneel gezien). Ineens ben ik weer even bij mijn oma, zomaar onverwachts op een winterse dag in het Zeeuwse Middelburg.

Middelburg is een compacte stad op het eiland Walcheren. De stad is gemakkelijk te bereiken met de trein of auto. Een dagkaartje voor je auto in één van de vele parkeergarages kost nauwelijks meer dan een uurtje parkeren in de randstad. 

lange jan middelburg
Uitzicht over Middelburg vanaf de Lange Jan

Het beklimmen van de Lange Jan

Ik heb graag overzicht en ik zoek het graag hogerop. (Ja, ik ben soms best een streber.) Ik begin mijn bezoek aan de Zeeuwse hoofdstad Middelburg met een beklimming Sint Jan.

Een smalle stenen wenteltrap brengt me naar boven de toren in. Ik vind wenteltrappen vaak iets mysterieus hebben: als je te snel loopt word je helemaal dol en je loopt en loopt maar zonder dat je iets ziet veranderen in je omgeving. Van trap naar trap en van steen naar steen.

En dan is er ineens licht aan het eind van de opwaartse tunnel: na ruim 200 treden sta ik ineens in het visitors centrum van de Lange Jan. Hoewel het niet heel zonnig is heb ik toch een mooi uitzicht over de stad, de abdij, oude kerken en in de verte de koeltorens van Doel bij Antwerpen

Het visitors centrum (waarom heet deze ruimte eigenlijk zo?) heeft een historische uitstraling: houten banken in het midden, glas met ijzer raamwerk, het speelse licht en de oude kassa.

lange jan middelburg
Het wonderbaarlijke interieur van de Lange Jan

Stadswandeling historisch Middelburg

Naar links, nogmaals naar links, even een foto maken, waar is de groep?

Sommige steegjes zijn zo smal dat je er als voetganger maar net doorheen past. Dat krijg je als iedereen veilig en droog binnen de stadsmuren van het oude Middelburg wil wonen.

De wandeling leidt langs het Stadhuis, het stadsarchief (ooit een brouwerij), een van de oudste gymnasia van Nederland, de haven en de abdij. Na Amsterdam was Middelburg de belangrijkste stad voor de VOC. Dit stukje zwarte geschiedenis wordt onder meer herdacht door het monument voor het slavernijmuseum.

Tijdens de wandeling ontdek ik echter dat niet heel Middelburg oud of ouderwets is: in monumentale panden huizen hippe winkeltjes met leuke gadget en meubeltjes. Daarnaast worden de vele monumentale panden afgewisseld met nieuwe(re) panden die in de oorspronkelijke stijl van de stad gebouwd zijn. De gemeente Middelburg is er wonderbaarlijk goed in geslaagd het historische stadsaanzicht te behouden.

klederdracht zeeland
Streekklederdracht in het Zeeuw Museum

Het Zeeuws Museum

Na vele bezoeken aan Zeeland om te duiken vind ik het heerlijk om me nu onder te dompelen in de Zeeuwse cultuur. Ik sta dan ook te springen om het Zeeuwse museum te bezoeken. Het museum is gevestigd in de abdij, een prachtige locatie. Af en toe is het even bukken en uitkijken dat ik mijn hoofd niet stoot, maar ik geniet van de prachtige zalen in het oude gebouw.

In het Zeeuws museum zijn verschillende tentoonstellingen. Naast verschillende tijdelijke exposities is er ook een vaste collectie. Ik vergaap me aan de Zeeuwse klederdracht, inclusief de kanten hoedjes en Zeeuwse knopen. Zo'n jak kan toch nooit comfortabel zijn?

Ontwerper Antoine Peters heeft er wat op gevonden: het authentieke jak uit de negentiende eeuw is voor hem een bron van inspiratie voor de Jak-trui anno 2015. Kijk vooral ook naar de filmvertoning over hoe het ontwerp van de Jak-trui tot stand is gekomen! (De tentoonstelling loopt nog tot en met mei 2016.)

zeeuwse knoop
Een ring met een Zeeuwse knoop

In het museum zijn ook wandtapijten, zilver en archeologische vondsten te zien. In het museumwinkeltje verkoopt men bovendien leuke Zeeuwse souvenirs en andere hebbedingetjes. In de vitrine ligt een brede zilveren ring met een Zeeuwse knoop. Modern, maar ook klassiek en tijdloos. En de ring past!

Gemeentehuis van Middelburg

Ineens zit ik in de trouwzaal. Ik word toegesproken en op tafel staat een feestelijke bos witte bloemen.

Nee, ik heb niks op te biechten... Tijdens je bezoek aan Middelburg is het mogelijk het oude stadhuis te bezoeken. En de trouwzaal is een fraai onderdeel van dit stadhuis met zijn fraaie aankleding van antieke stoelen en fijn geweven wandtapijten.

stadhuis middelburg
De hal van het monumentale stadhuis van Middelburg

Oude landkaarten in het stadhuis onderstrepen de belangrijke positie van de stad: Middelburg als vestiging tussen Domburg en Souburg. het gemeentehuis was een plek waar vroeger ook gehandeld werd: in de statige spekzaal hingen eeuwen geleden de hammen te drogen.

Eten en drinken in Middelburg

Nog altijd hoef je niet te verhongeren in Middelburg. Een paar fijne adresjes om te eten en te drinken:

Drvkkerij

Bij de Drvkkerij aan de oude markt vind je een fijne selectie van soepen, broodjes, hartige taart en wraps. Een ideaal adresje voor een lunch of koffie met wat lekkers. 

De brasserie is gevestigd in een boekhandel.

gluhwein kloveniersdoelen
Glühwein in Grand Café Kloveniersdoelen

Grand Café Kloveniersdoelen

In een prachtig monumentaal pand ligt Grand Café Kloveniersdoelen. Mocht je er een hapje eten of iets drinken, loop dan vooral ook eens naar beneden (naar de toiletten en de binnentuin). In de kelder van het Grand Café is een kleine bioscoopzaal en in de gangen staan verschillende oude projectoren.

Het café zelf heeft een moderne inrichting met oog voor oude details. 

Vriendschap Café Restaurant

Om de hoek ligt de vriendschap, een knus restaurant met heerlijke gerechten voor een mooie prijs. De kaart is niet heel uitgebreid, maar de gerechten zijn afwisselend en er is voor ieder wat wils.

zeeuws museum
Het restaurant van het Zeeuws museum

Met museumrestaurant van het Zeeuws Museum

Je hoeft het Zeeuws Museum niet te bezoeken om gebruik te kunnen maken van het restaurant. Aan houten tafels worden broodjes, Zeeuwse lekkernijen (als de bolus) en soepen geserveerd. 

De posteleinsoep is een aanrader.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry