Visum en reisinformatie Iran
Iran is niet ingesteld op Nederlandse reizigers die geen onderdeel uitmaken van een groepsreis door Iran. Toch is Iran prima zelfstandig te bereizen, zeker wanneer je op de hoogte bent van onderstaande praktische reisinformatie.
Het visum voor Iran: een visum on arrival
De visumeisen voor Iran worden steeds soepeler. Wanneer je online opzoekt wat je nodig hebt voor Iran vind je veelal dat je een ‘letter of invitation’ (LOI) moet hebben. Deze kun je online bestellen. Je hebt niet altijd een LOI nodig als Nederlander. De contactgegevens van een sponsor zijn voldoende. Het hostel waar je de eerste nacht verblijft kan je helpen. Zij sturen je op verzoek de benodigde gegevens. (Alleen een boekingsbewijs is namelijk niet voldoende.)
Ik verbleef mijn eerste nacht in Iran in 'Seven Hostels' in Teheran, zij kunnen je sponsor zijn als je een verblijf bij hen boekt.
Het felbegeerde visum voor Iran
Met de verklaring van je sponsor (of een uitnodigingsbrief van een reisorganisatie) kun je een visum on arrival voor Iran krijgen in Isfahan, Shiraz, Mashhad, Tabriz, Qeshm eiland en Kish Eiland.
De procedure voor het VOA in Teheran:
- Loop na aankomst naar het loket waar ‘visum’ staat
- Je wordt gevraagd om een letter of invitation te overhandigen. Wanneer je deze niet hebt kun je de contactgegevens van je sponsor achterlaten. (Print dit uit, liefst zowel in het Engels als in het Farsi)
- Officieel moet je een pasfoto en verzekeringspapieren hebben, maar vreemd genoeg is dit bij mij niet gecontroleerd
- Je moet een formuliertje invullen met je naam, vluchtgegevens enzovoorts. Dit hoeft alleen het mannelijke hoofd van de familie te doen, er is een speciaal vakje voor ‘accompagning travelers’ als vrouwen en kinderen
- Heb je geen (goede) verzekering? Geen probleem, voor een paar tientjes koop je er eentje ter plekke
- Als je een verklaring in het Engels van je ziektekostenverzekering hebt, hoef je in Iran geen verzekering te kopen
- Als je dit allemaal hebt afgegeven begint het grote wachten. Er is slechts één loket voor mensen die hun paspoort afgeven en mensen die hun paspoort ophalen. De beambte moet tussendoor (telefonisch) je gegevens controleren.
Gelukkig zijn er stoeltjes, is er (gratis) water en is er een toilet - Aan het eind van het grote wachten mag je naar het volgende loket: de bank. Je betaalt 60 euro en krijgt daarvoor een bonnetje waarmee je terug mag naar het eerste loket
LET OP: je kan niet pinnen op het vliegveld. Je moet cash betalen in dollars of euro's - En dan heb je een visum!
- Tijd voor de laatste rij: de immigratie. Een laatste stempel in je paspoort en je bent in Iran!
De hele procedure is niet al te moeilijk, maar duurt wel een tijdje. Ik was ruim anderhalf uur kwijt en het was voor mijn gevoel vrij rustig op het vliegveld. Bijkomende voordeel: je hoeft niet op je bagage te wachten
In de rij voor een VOA op het vliegveld van Teheran
Het e-visum voor Iran: visumaanvraag voor vertrek
Zoals je hierboven kunt lezen duurt het soms een tijdje voor je een VOA krijgt. Het wachten op het vliegveld is altijd een beetje spannend (vind ik). Gaat het inderdaad lukken om een visum voor Iran te krijgen?
Wanneer je onbezorgd aan je vakantie wilt beginnen, kun je ook in Nederland al het visum voor Iran aanvragen. Dat kan online, je hoeft dus niet op en neer naar de ambassade in den Haag. Hier vind je de officiële website voor een visum.
Reizen naar de VS na een bezoek aan Iran
Ben je na 1 februari 2011 in Syrië, Iran, Irak of Soedan geweest? Dan kom je niet meer in aanmerking voor een ESTA voor de Verenigde Staten.
Dit betekent niet dat je niet meer welkom bent in de VS. Je kunt nog steeds naar de VS reizen, maar je moet hiervoor een visum aanvragen in plaats van een ESTA. Een visum is duurder en niet binnen een paar dagen geregeld.
Het regelen van een visum voor de VS nadat je in Iran bent geweest neemt een paar weken in beslag. Allereerst moet je een afspraak maken met het consulaat van de Verenigde Staten in Amsterdam. Daar moet je een aantal formulieren invullen en er wordt je een aantal vragen gesteld. Na dit korte interview hoor je binnen een week of je visumaanvraag goed wordt gekeurd. Je hoeft je paspoort niet op te halen bij het consulaat - dit wordt thuisgestuurd.
Het visum van de VS na een bezoek aan Iran is 10 jaar geldig.
Kleding in Iran: als vrouw in Iran
Kleding in Iran is best een beetje een dingetje. Als man moet je een lange broek aan en een shirt wat bij voorkeur lange mouwen heeft (al lopen er niet-Iraanse mannen in t-shirt), als vrouw moet alles bedekt zijn. Dat betekent een hoofddoek, een tuniek/mantel tot over je kont, en een lange broek (of legging).
De manier waarop de hoofddoek gedragen wordt varieert nog al: bij sommige vrouwen is al het haar bedekt, terwijl de hoofddoek bij andere vrouwen als een soort van sjaaltje over het hoofd is gedrapeerd.
Mijn outfit in Iran: een lange jas, strakke broek, jurkje en hoofddoek
Ook toeristen moeten zich aanpassen aan de lokale kledingvoorschriften: nog voor de landen doet iedereen haar hoofddoek om. Best grappig om te zien. Omdat ik mijn camera plus rugzak om mijn nek en schouders heb, zette ik mijn hoofddoek met een veiligheidsspeld vast onder de kin. Niet de meest elegante manier, maar wel heel praktisch!
Internet in Iran
Hostels en hotels hebben vaak gratis internet. Het internet is echter traag en onbetrouwbaar. Van overheidswegen zijn veel websites geblokkeerd. Hotmail, Gmail, Whatsapp en Instagram zijn geen probleem, maar Facebook, twitter en Google+ werken niet in Iran. Ook betalingssites als Paypal werken niet.
Via een Remote Proxy/VPN-service kun je de blokkades van de overheid (deels) omzeilen. VPN en Iraanse WiFi is echter geen goede combinatie, dus verwacht er vooral niet te veel van.
SIM kaart voor toeristen
Op het vliegveld kun je een Iraanse SIM-kaart kopen. Deze prepaidkaart kun je gebruiken om te bellen, te SMS-en en te internetten.
Een Irancell SIM card kost 300.000 rial. Voor 150.000 rial krijg je 2GB aan data.
Sfeervolle accommodatie in Iran
Accommodatie in Iran
Op dit moment is er weinig budgetaccommodatie te vinden voor Iran die je online kunt boeken. Buiten het hoogseizoen is het echter niet nodig om vooraf je accommodatie te reserveren.
Wil je online je accommodatie boeken voor Iran? Dat kan met deze tips!
- Hotelyar is een betrouwbare site voor het boeken van hotels in Iran. Betaling gaat via Paypal, je moet dus voor vertrek je accommodatie vastleggen of vertrouwen op VPN en WiFi.
- Booking.com biedt een groeiend aantal hotels aan voor Iran. Op dit moment staan alleen duurdere hotels op booking
- Avontuurlijke reizigers maken gebruik van Couchsurfing
Vervoer in Iran
Het vervoer in Iran is heel goed geregeld: tussen de verschillende steden ligt een uitgebreid netwerk van bussen. Daarnaast hebben grote steden ook stadsbussen en soms zelfs een metro.
Reizen met de trein schijnt erg mooi te zijn, maar helaas gaan de treinen op sommige trajecten maar een paar keer per week. Kaartjes kun je kopen op het station of bij een verkooppunt elders in de stad. Je hostel kan je helpen. Online boeken was eind 2015 niet mogelijk (omdat je niet online kan betalen).
De bustickets: het is een beetje puzzelen...
Geld en budget in Iran
Iran is jarenlang economisch geïsoleerd geweest van de rest van de wereld: bankverkeer van en naar Iran was niet mogelijk. Pas in 2016 zijn deze internationale sancties tegen Iran opgeheven. Helaas betekent dat niet dat je kan pinnen in Iran. Wanneer je naar Iran reist, zul je een grote stapel dollars of euro's mee moeten nemen. (Zelf heb ik gewoon euro's meegenomen.)
In Iran kun je op veel plekken euro’s wisselen voor rials (1 euro = 48.300 rial). Dit kan zowel op straat als bij de bank of officiële wisselkantoortjes.
Voor de invoering van de rial werd in Iran met de Tioman betaald. Er gaan 10 Rial in een Tioman. Heel veel prijzen (met name mondeling, maar ook op menukaarten!) staan nog in Tioman. Dit is soms best verwarrend, want als je even niet oplet zit je er een factor tien naast!
Geld in Iran: de Rial
Ik was voor mijn reis gemiddeld 65 euro per dag kwijt (per persoon). Dit was met overnachting in middenklasse hotels (30-50 euro per kamer per nacht) en af en toe een dag auto met chauffeur (bv. Shiraz - Yazd kost 90 euro). Je bent in Iran relatief veel kwijt aan entreegelden: bijna elke moskee, mansion, museum, fort of historische site kost 200.000 IRR (5 euro). Dit loopt per dag aardig op.
Tourist credit card: voorkom reizen met veel contant geld
Wanneer je door Iran reist, zul je snel merken dat je creditcard niet werkt. Het is daardoor lastig om vanuit Nederand een hotel te reserveren of een treinticket te boeken. Soms kun je dit probleem omzeilen door gebruik te maken van een tussenpersoon buiten Iran: je kan dan geld overmaken of betalen met Paypal.
Eenmaal in Iran kun je een tourist credit card aanschaffen, bijvoorbeeld op het vliegveld. Deze kaart kost US$ 5 en heeft een maximum limiet van US$ 5000. Heel handig wanneer je niet met grote sommen contant geld over straat wilt lopen! Met deze kaart kun je niet alleen online betalen, maar ook pinnen in Iran.
Genieten van de winterzon in Persepolis
Is Iran veilig?
Voor mijn gevoel is Iran zeker een veilig land. Je bent soms een beetje een bezienswaardigheid en je wordt soms aangesproken op straat, maar ik heb dit niet als hinderlijk ervaren.
Volgens de website van BuZa kan bloggen, fotograferen en filmen in Iran gevaarlijk zijn. Voor de zekerheid heb ik mijn visitekaartjes thuis gelaten. Qua fotograferen en filmen heb ik eigenlijk geen beperkingen ervaren. NATUURLIJK maak ik geen foto's van militaire objecten, de politie of rellen op straat (die heb ik niet eens gezien). Voordat ik mensen op de foto zette heb ik altijd toestemming gevraagd - en gekregen.
De taal
In Iran spreekt met Farsi, het schrift lijkt wat op het Arabisch. Op sommige plekken zijn er ook borden te vinden in het Engels/in Romaanse letters, maar niet overal. Veel Iraniërs spreken echter een paar woorden Engels of Duits. Mensen zijn heel behulpzaam en doen echt hun best je de weg te wijzen.
Veel verkeersborden zijn tweetalig. Erg handig!
Een antiek boek in het Farsi
De kalender: terug in de tijd
Viavia heb ik een binnenlandse vlucht van Teheran naar Shiraz geboekt. Ik was een beetje verbaasd toen ik de vluchtdetails controleerde: 1394-09-30. Iran is nooit gekolonialiseerd, dus Iran hanteert nog steeds de oude Perzische kalender. Oorspronkelijk was dit een kalender zonder weken (en met 12 maanden van 30 dagen in een jaar), maar inmiddels kennen de Iraniërs weekdagen die hetzelfde zijn als die in Nederland.
Het weekend is (zoals in meer Islamitische landen) op vrijdag en op zaterdag.
Beste reistijd voor Iran
Vraag je aan de Iraniërs wanneer je Iran moet bezoeken, dan raadt iedereen het voorjaar aan. Zelfs als je niks vraagt word je aangeraden terug te komen in het voorjaar.
Ik vond de kerstvakantie echter een fijne tijd om naar Iran te gaan: het is niet zo druk (geen koppen lopen bij Persepolis) en het is minder warm. Zelfs in de winter waren er momenten dat ik graag even wat kleding uit had willen doen, zoals even geen hoofddoek of ontblote onderarmen.
Natuurlijk is er ook een nadeel aan reizen in de winter: er is meer kans op regen en (in de bergen) sneeuw.
Winter in Iran: sneeuw in de woestijn
Disclaimer: deze reisinformatie dateert van oktober 2018. Is de informatie achterhaald? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.
Meer lezen?