home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Fotograferen in RAW of JPEG? Help!

Fotograferen in RAW of JPEG, wat moet je kiezen? Een beginnende fotograaf heeft daar vaak nog geen mening over. Onder de iets meer gevorderde fotografen zijn de meningen verdeeld. Wat is het voordeel en wat is het nadeel van beide opname modi? In deze blog lees je in begrijpelijke taal meer over de bestandsformaten RAW en JPEG. Zo kun je kiezen wat bij je past!

Wat is fotograferen in RAW?

Je camera schiet standaard in JPEG (of JPG), dit zijn kant-en-klare bestanden die door de camera bewerkt én gecomprimeerd zijn. Bij deze compressie gaan er helaas gegevens verloren.

Fotografeer je in RAW? Dan heb je geen kant-en-klare foto, maar een databestand met alle onbewerkte informatie die de sensor van de camera heeft opgeslagen. Iedere afzonderlijke pixel is opgeslagen. Dit ruwe bestand zal ‘ontwikkeld’ moeten worden voordat het universeel bruikbaar en meetbaar is.

bewerken foto oplichten
Bewerken van een RAW-file: het oplichten van een foto en toevoegen van details

Waarom fotograferen in RAW?

De voordelen van fotograferen in RAW zijn legio. Doordat een RAW-bestand nog alle informatie bevat, kan de fotograaf een RAW-bestand beter bewerken. Een foto die geschoten is in RAW is na bewerking vaak een kwalitatief betere foto – zeker wanneer je fotografeert in moeilijke omstandigheden zoals fotograferen met weinig licht of fotograferen in het donker.

Het dynamisch bereik van een foto in RAW is groter dan van een foto in JPEG. Een foto in RAW bevat meer informatie in de donkere en lichte partijen. Terwijl in JPEG delen van een foto al snel overbelicht of onderbelicht zijn, kun je in RAW veel redden.

Ook het aanpassen van de witbalans van een foto gaat beter in RAW dan in JPEG.

Is je foto mislukt? Wanneer je fotografeert in RAW kun je scherpte, witbalans en belichting vaak aanpassen zonder kwaliteitsverlies.

witbalans raw
In RAW pas je eenvoudig de witbalans aan

De nadelen van fotograferen in RAW

Ik ben fan van fotograferen in RAW, toch kleven er ook nadelen aan.

RAW bestanden zijn groot, veel groter dan JPEG-bestanden. Dat betekent dat er minder foto’s op een SD-kaart passen wanneer je fotografeert in RAW dan wanneer je fotografeert in JPEG. Vanwege het formaat van de foto’s heb je ook thuis meer opslagcapaciteit nodig, ook bij het maken van een backup op reis.

Wil je foto’s snel bewerken en opslaan op bijvoorbeeld de iPad? De iPad ondersteunt niet standaard alle type RAW-bestanden.

De grootte van RAW-bestanden is niet alleen een beperkende factor bij het opslaan achteraf, maar ook tíjdens de shoot. Wanneer je veel frames per seconde wilt schieten houdt de camera dit soms niet bij. Het wegschrijven van RAW-bestanden kost meer tijd dan van JPG-bestanden.

Een RAW-bestand bevat veel informatie, maar is nog geen goede foto. Een RAW-bestand moet áltijd ‘ontwikkeld’ (bewerkt) worden en dat kost tijd.

onbewerkt raw

raw bewerkt
Bewerken van RAW bestanden

Het bewerken van RAW-bestanden

Een RAW-bestand is een onontwikkelde foto. Voor het bewerken van een RAW foto heb je speciale software voor nodig.

Zelf gebruik ik Adobe Lightroom (en soms Photoshop) om mijn foto’s te ontwikkelen. Deze software is prijzig, zeker wanneer je het niet vaak gebruikt. Gelukkig zijn er ook gratis alternatieven als GIMP of Paint.NET. 

Wil je RAW-bestanden bewerken op reis? Dan zul een redelijk krachtige laptop mee moeten nemen. Veel professionele fotografen geven de voorkeur aan een gekalibreerde losse monitor.

De RAW-bestanden kun je na bewerking exporteren als JPEG. Deze bestanden zijn te openen door iedereen zonder speciale software. Een RAW-foto is dus de basis voor een JPEG-foto!

backup jpeg
Backup van JPEG-bestanden op de iPad

Conclusie: RAW of JPEG

Ik fotografeer in RAW én in JPEG. Zo heb ik het beste uit beide werelden. Steeds meer camera’s kunnen beide type bestanden naast elkaar opslaan. Sommige camera’s hebben zelfs een dubbele SD-kaart: eentje voor de foto’s in RAW, eentje voor de foto’s in JPEG.

Twijfel je of je wilt fotograferen in RAW of JPEG? Doe het dan beide! Je kunt later altijd nog beslissen welke bestanden je wilt bewaren en wat het beste bij je pas. Want daar draait het om: wat past er bij je. Niet geschoten is altijd mis.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry