home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
17/11/2019

Tag: de after backpack tag

Het is inmiddels alweer een paar maanden geleden dat ik door Kirsten van Travelaar werd genomineerd voor de 'after backpack tag'. Een leuke tag, maar ik had even geen zin om hem in te vullen. Ik zat in Boekarest en had andere dingen aan mijn hoofd. Het ontdekken van de stad, fotograferen, uitrusten en lekker eten en drinken. Nu zit ik in het vliegtuig naar Iran en heb ik tijd. Vliegtuigen en vliegvelden zijn voor mij een ideale plek om te schrijven. Enerzijds omdat ze inspirerend zijn (ze doen me denken aan reizen), anderzijds omdat ik niets beter te doen hebt tijdens heb wachten. Je kunt jezelf niet de hele dag volproppen met vliegveld-voer :)

Op het moment dat ik deze blog schreef wist ik nog niet dat ik op de terugweg vanuit Iran 30 uur vertraging zou hebben. 30 uur! Dat is echt wat te veel van het goede...

Wist je trouwens dat Kirsten deze week vertrekt voor een reis van onbepaalde tijd naar Azië? En dat ik stiekem al weer terug ben uit Iran en mijn eerste filmpje van Iran al online staat?  

Ik dwaal af. Laat ik beginnen met de 'after backpack tag'. 

sofia backpacken
In Sofia raakte ik besmet met het reisvirus...

1. Waar ging je eerste backpackreis naar toe?  

Mijn eerste backpackreis ging naar Bulgarije. Eind jaren negentig was dit geen voor de hand liggende bestemming, maar mijn reisgenoot wilde graag de volledige zonsverduistering zien die daar zou zijn. Prima!

Ik keek mijn ogen uit als een meisje in de snoepwinkel. Op elke straathoek was wel een byzantijnse kerk te vinden of een Romeinse opgraving. Of een interessant museum of een communistisch gebouw. Ik huppelde van de ene bezienswaardigheid naar de andere en raakte zonder pardon besmet met het reisvirus. BAM.

2. Hoe lang duurde je eerste backpackreis?

Mijn reis naar Bulgarije duurde ruim drie weken. Mijn eerste lange reis (en tevens de eerste keer buiten Europa) was mijn stage in Indonesië, twee jaar later. Deze reis duurde een half jaar.

3. Wat vind je het fijnste vervoersmiddel tijdens je reis?

Ongetwijfeld de trein! Geen druk getoeter van verkeer, weinig stinkende uitlaatgassen, maar lekker achterover hangen of slapen in een bedje en wachten tot je bij je bestemming bent. Heerlijk!

Helaas heb je niet in alle landen treinen en in sommige landen rijden de treinen niet frequent en zeer onregelmatig. Ik kan niet zeggen dat in in alle landen die ik heb bezocht per trein heb gereisd, maar wel een hoop.

interrail oost-europa
Met de trein door Oost-Europa

Mijn hoogtepunten qua treinreizen waren de Trans-Mongolië Express aan het eind van mijn Azië-reis (van China naar Nederland) en mijn treinreis van Bulgarije naar Nederland. Die laatste was overigens niet gepland, maar het gevolg van de aswolk boven IJsland in 2010.

4. Ben je een fast- of een slow-traveler?

Meestal ben ik een slow-traveler. Ik kan enorm genieten van het verdwalen in kleine straatjes, het fotograferen van een stad of de natuur en van ontmoetingen met de lokale bevolking. Daar neem ik met alle liefde de tijd voor! Mijn motto is dan ook: less is more. Beter een aantal dingen écht zien en écht ervaren dan alles een beetje half-half.

Helaas lukt het niet altijd om heel langzaam te reizen. Soms zijn de afstanden in een land groot en zijn mijn vakantiedagen (of die van m'n vriend) beperkt. Ook dan probeer ik niet te veel bestemmingen in een week te proppen, maar dan zijn de reisdagen langer. Ik neem me dan vaak voor om terug te keren naar een bestemmingen en vroeg of laat lukt dat wel.

Ik ga deze zomer voor de twaalfde keer naar Indonesië en ik weet nu al dat ik niet de tijd heb om alles te zien wat ik zou willen zien.

flores backpacken
Toevallige ontmoetingen op Flores in Indonesië 

5. Ben jij een planner of een we-zien-wel-type?

Thuis ben ik een planner, maar op reis laat ik alles los! Hét voordeel van een programma wat niet overvol zit is juist dat je tijd hebt voor onverwachtse ontmoetingen. Vaak lees ik thuis al net een en andere over een bestemming (dat is ook een deel van de voorpret), ik heb dus wel een globaal idee van de hoogtepunten van een land. Ik hoef echter niet alles tot in detail te weten.

Ik ben nu echter meer een planner dan een paar jaar geleden. Toen kwam ik ergens aan en ging ik rustig met de rugzak op naar verschillende hostels op jacht naar een slaapplek. Tegenwoordig leg ik me accommodatie vaak de dag voor aankomst al vast: zo ben ik tóch flexibel, maar heb ik ook een stukje gemak ter plekke.

6. To Lonely Planet or not to Lonely Planet?

To Lonely Planet, absoluut! Ze staan zo leuk in de kast.

Bovendien is de Lonely Planet ideaal als je ter plekke een plan wilt smeden en niet de hele tijd online wilt zijn. Het geeft je een indicatie van waar en wanneer bussen en treinen rijden en soms geeft het ook inspiratie voor een slaapplek. Al maak ik ook vaak gebruik van online booking sites als booking.com.

Daarnaast vind ik de kaarten in de Lonely Planet super handig. Ik houd er niet van om met een smartfoon als navigatie door een stad te lopen, ik werp liever 's ochtends een blik in de LP en dan ga ik op stap. Natuurlijk loop ik wel eens (bewust of onbewust) de verkeerde kant op en natuurlijk moet ik soms even spieken. Maar dat heeft zo zijn charmes. De hele tijd staren op het schermpje van een mobiel is niet mijn ding.

Ik heb wel eens overwogen een GPS-systeem te hebben om mijn route vast te leggen, maar die overweging is weer in de koelkast beland. Ik kan prima zonder!

7. Wat is jouw ultieme backpackland?

Zonder twijfel Indonesië.

Tijdens eerdere reizen naar Indonesië trok ik met mijn rugzak met een paar kleren en veel duikspullen van plek naar plek met de bus, boot, de trein of enkele binnenlandse vlucht. Dit ga ik ook in 2016 weer doen. De precieze bestemmingen weet ik nog niet, maar ik denk dat ik per bus en boot van Ruteng op Flores naar Bali ga trekken.

Ruteng heb ik tijdens mijn eerdere bezoek aan Flores over moeten slaan. Ik reisde toen in één ruk door van de omgeving van Bajawah naar Labuan Bajo. Ruteng zag er leuk uit vanuit de bus.

Ook het eiland Sumbawa tussen Lombok en Flores is nieuw voor me. Met de Perama-boot bezocht ik een aantal eilanden voor de kust van Sumbawa, maar niet het eiland zelf met zijn markten en moskeeën.

perama boot indonesie
Met de boot van Flores naar Bali

8. Wat is het raarste wat je hebt meegemaakt tijdens tijdens het backpacken?

O help, ik ben goed in het aantrekken van rare dingen. In Indonesië ben ik ten huwelijk gevraagd met mijn 'man' naast me, dat vond ik raar. Ik kende de persoon in kwestie niet eens!

In Syrië heb ik me verbaasd over de onuitputtelijke gastvrijheid en behulpzaamheid van mensen. Er ging bijna geen dag voorbij dat ik ergens een lift kreeg of werd uitgenodigd voor de thee.

Ik ben een aantal keer gestrand omdat vliegtuigen of boten werden gecanceld en ik heb een keer -met opzet- een vliegtuig gemist. Zoiets is even raar, maar dan haal je je schouders op en ga je verder. Ik laat me niet snel uit het veld slaan door rare en onverwachte dingen.

9. Wat vind je zo leuk aan backpacken?

De vrijheid. Onverwachtste ontmoetingen. Niet weten wat er komen gaat.

En dingen zien. Of eigenlijk, meer dan zien. Beleven met al je zintuigen. Van stinkende durian tot het geklingel van de gamelan en het stimuleren van je smaakpapillen met onbekende gerechten.

markt indonesie
Het ontdekken van de lokale markt

10. Welk land wil je zeker nog eens bezoeken met een backpack op je rug?

Er zijn veel bestemmingen waar ik 'ooit' heen zou willen. Japan voor de sneeuw apen van Jigokudani, Namibië voor de landschappen (al is dat meer een bestemming voor een overland truck dan voor het OV) en Galapagos (al is ook dat geen echte backpackbestemming). Of dichter bij huis: Albanië of Bosnië.

11. Wat heb je anders gedaan na je eerste backpackervaring?

Ik ben lichter gaan pakken en ik heb meer vertrouwen in het moment. Tijdens mijn reis door Iran had ik nog geen 10 kilogram aan bagage bij me: en dat voor een winters land waar ik mijn hele lijf inclusief hoofd bedenkt moet hebben!

12. Welke tip zou je andere backpackers mee willen geven?

Geniet! Geniet van het moment en plan niet te veel.

De wereld is kleiner geworden. Je kan steeds makkelijk er Google Earth en Google Streetview uitvogelen hoe je bestemming eruit ziet. Er zijn zelfs apps met 3D weergaven van de bestemming. Op Booking.com en Tripadvisor vind je uitgebreide sets met foto's van je accommodatie en ook de menukaart en de inrichting van het restaurant hoeft geheim te zijn. Ik vind dat zonde. Waarom naar precies dezelfde plek om precies de zelfde foto te maken die duizenden anderen ook al op Instagram gedeeld hebben? Laat je verrassen door het moment. Trek er eens op uit naar een bestemming die niet voor de hand ligt. Volg niet de laatste trends, maar doe je ding. Of wordt trendsetter.

sofia backpacken
Het rauwe van Sofia: paardenbloemen en Oostblokflats 

Het Bulgarije wat ik tijdens mijn eerste backpackreis ontdekte dat is niet meer. Het rauwe communistische heeft plaatsgemaakt voor hippe koffietentjes en op sommige plekken zelfs voor het massatoerisme. Het grote onbekende heeft plaatsgemaakt voor een overvloed aan informatie op internet. Je kan er echter nog steeds voor kiezen om je niet overal in te verdiepen en je gewoon te laten verrassen. Dat is genieten!

Ik geniet van (bijna) elk moment op reis. Lucky me.

Meer lezen?

Ik vulde nog andere leuke tags en interviews in. 

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry