home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Trekkings in Indonesië (en makkelijke alternatieven)

Wie van wandelen houdt, denkt wellicht aan een actieve vakantie in Zuid-Amerika. Een parcours langs gletsjers in Patagonië. Of denkt misschien aan een huttentocht door de Alpen in Europa. Indonesië als bestemming voor wandelaars lijkt geen logische keus. Toch kun je ook in Indonesië prachtige (meerdaagse) trektochten maken!

Tijdens mijn reizen door Indonesië heb ik verschillende trekkings gemaakt van een paar uur tot paar dagen. De trekkingen hieronder zijn geschikt voor iedereen met een redelijke conditie. Heb je dat niet? Ik geef meteen een aantal alternatieven! Handig voor als je weinig tijd hebt of het niet ziet zitten om actief in de tropen te zijn.

trekking ijen
Een trekking naar de krater van Ijen op Java

1. Een trekking bij de Ijen vulkaan op Java

Wanneer is Ijen op de toeristische kaart gezet? Tijdens mijn eerste bezoek aan Indonesië in 2001 had ik nog nooit van Kawah Ijen gehoord. De vulkaan werd ook niet genoemd in mijn reisgids. Inmiddels zijn er meer en meer mensen die hun weg naar Ijen weten te vinden, maar nog altijd wordt de vulkaan niet overspoeld door toeristen.

Na een paar uur stevig doortrappen ben je bij de rand van de vulkaan. 's Nachts kun je dan het blauwe vuur zien, blauw licht boven het zwavelmeer. Kom je een paar in later dan kun je genieten van het turkoois van het meer en het complementaire geel van het zwavel er om heen. In krater wordt actief zwavel gemijnd het is mogelijk om af te dalen naar de werklieden toe. Voor een kleine fooi leiden ze je rond.

Het is ook mogelijk om naar het meer te lopen of een trekking te doen over de kraterrand. Helaas heb je daar bij de meeste standaard tours geen tijd voor. Ook ik had te weinig tijd omdat mijn driver beneden op me wachtte.

Wil je (primitief en) off the beaten path overnachten? De post PKA aan de voet van de vulkaan heeft een paar plekken voor kampeerders.

ijen vulkaan zwavel
Een zwaveldrager bij de top van de Ijen vulkaan

Het alternatief: alleen de Bromo-vulkaan op Java

Heb je haast en wil je in slechts twee dagen van Yogyakarta naar Bali? Dat kan. Je bezoekt dan niet de Ijen-vulkaan, maar wel de Bromo-vulkaan. Je hoeft niet tot nauwelijks te lopen (maar je kan wel paardrijden).

Ik zou nooit in twee dagen van Yogya naar Bali gaaan, als je in twee dagen reist zit je bijna non-stop in de auto. Je wordt even losgelaten bij het uitzichtpunt om de zonsopkomst over de Bromo-vulkaan te bekijken, maar daarna neb je maar heel kort de tijd om vanaf de voet van de Bromo naar de kraterrand te lopen en ín de vulkaan te kijken. De meeste tourgroepen hanteren net zelfde schema, dus je hebt continu (veel) mensen om je heen.

zonsopkomst bromo indoensie
De zonsp[komst over de Bromo vulkaan in Indonesië

2. Op zoek naar orang-oetangs in Ketambe, Sumatra

Wil je een authentieke ervaring in de jungle en apen die níet aan mensen zijn gewend, dan moet je zeker de bus naar Ketambe nemen. Deze reis duurt zeker tien tot twaalf uur, inclusief een aantal keer overstappen. Het is niet de makkelijkste weg.

De eerste dag trek ik er zelf op uit, maar ik heb al snel door dat je meer ziet met een gids. De tweede dag ga ik daarom met een gids op stap.

Gids John windt er geen doekjes om: er zitten bloedzuigers in het bos en dus moeten we speciale dichtgeweven sokken aan. Ik vraag me af of het mogelijk is die dingen in mijn schoenen te proppen zonder dat ze blaren veroorzaken, maar ik zwichtte voor Johns vasthoudendheid. Gewapend met sokken, camera en een flesje water loop ik de jungle in. John draagt extra water, wel zo fijn.

ketambe jungle sumatra
Plonzen in de jungle in Sumatra

Er zijn verschillende routes door het park, zowel eendaagse tochten als meerdaagse tochten. Ik kies voor een eendaagse tocht met lunch bij de rivier. Dat is tevens de plek waar de meerdaagse tochten overnachten: een paar palen in de grond met een zeiltje erover gespannen.

John houdt Pete en mij goed in de gaten. De wandeling begint vrij eenvoudig over een soort van pad, maar dat laten we al snel achter ons liggen. Soms is het lopen, soms glijden door de modder en het volgende moment lijkt het alsof je een hordeloop aan het doen bent over de dikken wortels van onder andere teak bomen.

Mijn hoofddoel van de trekking is het zien van orang-oetans en dat is gelukt!

orang oetan Sumatra
Orang-oetans bij Bukit Lawang: jammer van de bananen... 

Het alternatief: aapjes kijken bij Bukit Lawang

De meeste reizigers die orang-oetans willen zien gaan naar het plaatsje Bukit Lawang Sumatra, ongeveer 3-4 uur rijden vanaf het vliegveld van Medan. Je kan hier trekkings boeken van twee dagen met gids (al dan niet gecombineerd met tubing) of je steekt de rivier over en loopt op eigen houtje naar het voederplatform van het rehabilitatiecentrum. De kans dag je hier (semi-)wilde orang-oetans ziet is vrij groot.

3. Een trekking door de Baliem Vallei in West-Papua

Houd je van natuur en afgelegen dorpen? Wil je decennia terug in de tijd? Dan moet je naar West-Papua.

De Baliem Vallei is een relatief nieuwe vallei, dat wil zeggen dat de vallei pas in 1938 bij toeval is ontdekt. De vallei is niet toegankelijk over de weg noch over het water, de enige optie om de vallei in en uit te komen is per vliegtuig. In nog geen drie kwartier vlieg je van Sentani (bij Jayapura) maar Wemena, de hoofdstad van de vallei. Deze korte vlucht is voor mij een van de meest spectaculaire vluchten die ik ooit maakte: nooit vloog ik zo rakelings langs bergen. De Baliem Vallei is smal en diep, dat wordt tijdens de vlucht (en met name de landing) snel duidelijk.

Wamena is behoorlijk gekolonialiseerd. Eerst door de Nederlanders, maar daarna in veel ergere maten door de Indonesiërs. Tegenwoordig loopt niet iedere Papua meer in een rieten rokje of een peniskoker....

baliem trekking
Een trekking door de Baliem Vallei. Off the beaten trek.

Vanuit Wemena kun je prachtige trekkings maken, variërend van een paar dagen tot een paar weken. Wil je meer? Dan kun je ook je eigen junglevlucht charteren en nóg dieper de vallei en de bergen in.

Ik heb gekozen voor een tweedaagse trekking in de Baliem Vallei en ik ben getrakteerd op de meest grillige en bizarre landschappen. De bergen rondom de diepe kloof, de wolken tussen de bergen. Ook zie je diverse traditionele dorpen.

Sommige dorpen hebben round houses speciaal voor toeristen. De huizen zijn traditioneel, maar erg authentiek voelt het niet. Er zijn echter ook mogelijkheden om te overnachten zónder andere toeristen om je heen, maar gewoon in een kamer met de locals met jij, de eventuele dragers en de gids. Een kwestie van goed afspreken dus! (Wat soms best lastig is in Indonesië en al helemaal in het verlaten Papua.)

jiwika baliem papua
Roundhouses bij Jiwikia op Papua

Het alternatief: de mummie van Jiwika

Wil je traditionele round houses zien in de Baliem Vallei maar niet uren lopen? En wil je graag een man in niks dan een peniskoker zien?

In Wamena kun je vervoer charteren naar Jiwika. Een dorp wat bestaat uit verschillende roundhouses én een tweehonderd jaar oude mummie. Die mummie is stiekem best grappig: wanneer er toeristen komen wordt hij uit een van de huisjes gehaald en tentoongesteld op een grote boomstronk. Terwijl jij foto's maakt proberen de mannen van het dorp je sigaretten afhandig te maken, terwijl kinderen bedelen om snoep.

bena trekking flores
Het traditionele dorp Bena op Flores

4. Wae Rebo: het bezoeken van een traditioneel dorp op Flores

Op het Indonesische eiland Flores liggen diverse traditionele dorpen. Wae Rebo is een van de bekendste dorpen die je kunt bezoeken, dit is een vrij populaire trip

Je kan Wae Rebo bezoeken vanuit Labuan Bajo of Ruteng. In een halve dag rijd je per auto naar Denge, en dan begint een pittige trekking van ongeveer drie uur de berg op. Wae Rebo is alleen te voet te bereiken.

trekking wae rebo
Aankomst bij Wae Rebo

Het alternatief: Kampong Ruteng of Bena

In Wae Rebo staat een aantal traditionele roundhouses, welke uniek zijn voor de Manggarai en het westen van Flores. Wil je een authentiek dorp zien, maar maakt de bouwstijl je niet zo veel uit? Loop dan naar Kampong Ruteng bij Ruteng op bezoek Bena bij Bajawah

Meer lezen over Indonesië?

Wat is jouw favoriete locatie voor een trekking in Indonesië?



 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry