home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2020:

- Gran Canaria (jan)
- Belgrado (feb)
- Limburg (mei)
- Drenthe (mei)
- Duitsland? (juli/aug)
- Limburg (sept)
- Marokko (dec)


Interview: stage in Gambia

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deze maand vertelt Sabine over haar stage in Gambia.

Wonen in Gambia is een van de mooiste tijden in mijn leven geweest. In 2016 heb ik daar vier maanden gewoond met een groep studenten, in de stad Brikama. Wij volgden de minor International Sustainable Development. Ik werkte bij een bedrijf dat onder andere zonnepanelen installeert voor de landbouw, bij scholen, ziekenhuizen en op andere plekken. Tijdens mijn tijd daar deelde ik mijn reisverhalen met familie en vrienden.

Ik kreeg veel positieve reacties over mijn schrijfsels en besloot bij terugkomst om meer te gaan schrijven. Daaruit is mijn persoonlijke blog overheerlijkleven.nl ontstaan. Hier schrijf ik over alles wat mij bezighoud: van verhalen over mijn reizen, tips over tuinieren, lekkere recepten tot aan verhaaltjes over mijn kat. Onlangs heb ik ook mijn Gambia verhalen (van toen) op mijn blog gedeeld, zodat iedereen ze kan lezen. Ik heb nog een dozijn verhalen liggen die ik nog ga overhevelen. Dus als je het leuk vindt om meer over Gambia te lezen, kom vooral een keertje kijken!

sabine stage gambia

Leven in Gambia 

De vriendelijkheid in Gambia is bijna onwerkelijk. De mensen zijn ontzettend positief en open ingesteld. Die gastvrijheid voel je enorm. In Gambia zijn is fijn, zoals een warm bad nemen op een koude winterdag. Ik heb enorme bewondering voor de vrolijkheid die je ziet bij de mensen. Leven als of elke dag je laatste kan zijn en dat gegeven is jammer genoeg ook vaak dichtbij voor de mensen die er wonen. Want natuurlijk zie je in Gambia ook de ellendige armoede om je heen. 

In het begin was het wel even slikken hoor, helemaal back-to-basic. Ik verwonderde me over het afval op straat. Over de mensen met kleerscheuren en dat alles altijd onder het stof was. Maar zag ook de vele fijne kanten van Gambia. De heerlijke stranden, relaxte mind-set, vele jonge mensen, heel veel creativiteit en altijd zon!

gambia stage

In Gambia leek alles mogelijk, maar kon er zo veel fout gaan. Eigenlijk ging alles continu anders dan gepland, maar dat maakt ze niets uit. Dat is nou net het mooie aan Gambia! Het is chaotisch, maar een leuke chaos. Niets gaat zoals het moet, alles moet zoals het gaat. Je leeft veel meer in het nu en wordt gedwongen om flexibel te zijn. Daar kun je je aan ergeren, maar je kunt ook mee gaan met de flow en het gewoon beleven. De onvoorspelbaarheid van Gambia is fantastisch! Het voelt avontuurlijk, spannend, elke dag is anders.

gambia markt

Tips voor de reiziger 

Als je heel veel bezienswaardigheden wil afvinken, dan is Gambia daar misschien niet helemaal geschikt voor. Gambia is namelijk klein. Ik denk dat je alle bezienswaardigheden in een paar dagen kunt zien. Aan de andere kant geeft dat je ook de kans om gewoon wat op het strand te hangen, zonder dat je gelijk het gevoel hebt dat je van alles hebt gemist. Bijna alles in Gambia speelt zich af in het Senegambia gebied (een paar westerse straten). Toch zijn er daar buiten ook interessante dingen te zien, ga dus ook vooral eens buiten dit toeristengebied kijken. Praat ook vooral veel met locals, want ze willen je van alles vertellen.

Wat je zeker eens moet doen is de natuur in gaan. Met een bootje door de mangroven (of lopend als het water laag staat) en reusachtige baobabbomen bekijken. De Gambia rivier op om nijlpaarden te spotten. Apen spotten in het bos of zeevissen op een klein vissersbootje in de vroege morgen (niet aan te raden na een stapavond trouwens).

natuur gambia

Of zoek juist de hectiek op. Struin over de markt van Serrekunda, ga naar een vishaven wanneer de bootjes aankomen, steek met de veerboot de rivier over of ga lekker op stap tot in de vroege uurtjes (een reggae party op het strand is zeer aan te raden).

Duurzaam toerisme

Vergeet ook niet om de mensen in Gambia te ondersteunen, door kun producten te kopen. Vooral de kleine ondernemers, want die grote ketens hebben zat. In Gambia kan je bijvoorbeeld je eigen kleding ontwerpen en laten maken door één van de vele kledingmakers. De craft market is een leuke plek om zelfgemaakte souvenirtjes te kopen. Oh en Sinaasappels zijn superlekker in Gambia, die kun je gewoon overal kopen. 

boot gambia

Wanneer het mango-seizoen is aangebroken dan kun je die ook in overvloed krijgen. Net als pinda’s, overal verkrijgbaar! Drink ook eens een veel te zoet baobab-drankje (baobab juice, een soort limonade) of attaya (een veel te zoete en sterke groene thee). Leuk om eens te proeven! En probeer één van de lokale gerechten. Je hebt Benachin (rijstgerecht met tomatensaus, lekker met een stukje butterfish), Yassa (gestoofde uien vaak geserveerd met rijst), Domoda (een rijstgerecht met een soort pindasaus). Genoeg te ontdekken dus!

Meer lezen?


 
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry