home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
20/10/2019

Duiken in Indonesië

Terwijl het blauw van de zee op me afspat, zie ik ineens een dolfijn het water uit springen.  De schipper zet de motor uit, en terwijl de boot langzaam door kabbelt op de tropische zee  zwemt de dolfijn met me mee. Indonesië is als duikbestemming zeer divers: je vindt er zeer grote organismen (kans op  walvishaaien in Papua) maar ook kleine (variërend van krabbetjes tot slakjes tot verschillende soorten pygmeezeepaardjes). Ook de mate van luxe en comfort en de daarbij horende prijzen verschillen. 

sumatra duiken
Op pad met de boot

Waar kun je het beste heen gaan? Bij deze mijn persoonlijk top 7 (in willekeurige volgorde): 

1. Duiken op Bali 

Misschien klinkt het cliché, maar Bali heeft eigenlijk alles op het gebied van duiken. Bij  Tulamben en Amed in het oosten liggen een paar mooie wrakken (USAT Liberty Wreck, Japanese Wreck) die prachtig begroeid zijn met de meest kleurrijke koralen. 

Het Liberty Wreck is nog altijd één van mijn favoriete spots. Tijdens mijn Padi Open Water in  2006 zag ik hier mijn eerste haai. Bij het zelfde wrak zag ik een paar jaar later voor het eerst in mijn leven een pygmeezeepaardje: een klein roze zeediertje van nog geen halve centimeter groot. Ik ben geen paardenmeisje, ik houd niet van lief en roze, maar voor  zeepaardjes maak ik graag een uitzondering.  

Het zeeleven hoeft voor mij niet groot te zijn, ik kan heel erg genieten van kleine dingen.  

Ik heb goede ervaringen met het Nederlandse Joe's Gone Diving in Sanur en Frans/Indonesische Bali Diversity in Amed.

mantis garnaal
Een bidsprinkhaan (mantis shrimp)

Langzaam speuren door het zwarte vulkanische zand bij Bali, en dan ineens een blue-ringed  octopus zien bij de pier van Padangbai. Of een kleurrijke slak. Of een schuw  heremietkreeftje, het kan allemaal! 

2. Duiken bij Nusa Penida

Houd je wel van grotere zeedieren, dan is bij Manta Point bij Nusa Penida de kans op manta’s best groot. Dit is de eerste en enige plek waar ik ooit manta's heb gezien! En dat in ruim 600 duiken.

In de maanden juli - oktober is het ook mogelijk om bij Nusa Penida de mola-mola te zien, ofwel de zonvis. Helaas heb ik niet meer dan een glimp in de verte mogen zien...

Je kan een dagboot nemen vanuit Bali, maar je kan ook ontsnappen aan de drukte en slapen op Nusa Lembongan.

3. Duiken bij Komodo National Park

Meer manta’s, stroming, komodo varanen. Dat is Flores.

Ook bij Komodo heb je vele ongerepte velden met koralen. Niet alle duikers realiseren zich dat deze koralen geen plantjes zijn, maar  diertjes. Deze diertjes kunnen zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voortplanten. Elk  jaar paren meer dan 100 koraalsoorten in de zelfde nacht, het tijdstip wordt mede bepaald  door temperatuur, getijde, daglengte en maanstand. En ik was er bij. The-morning-after: van helder blauw water dook ik ineens in een oranje massa, ontstaan door miljoenen  geslachtscellen van koralen.  

Nadeel van Komodo is dat veel duikstekken niet echt dicht bij Labuan Bajo liggen. Dit betekent dat je soms lang onderweg bent. Een goed (maar duurder) alternatief is een live-aboard in Komodo.

Zomer 2016 maakte ik in live-aboard met Komodo Dive Centre uit Labuan Bajo. Echt geweldig!

spookfluitvis indonesie
Een spookfluitvis

4. Duiken bij Alor

Helemaal in het oosten van Indonesië, net boven Kupang op Timur, ligt de Alor-archipel. Een aanrader voor iedereen die wilt duiken op een plek waar nog nauwelijks toeristen komen, waar het soms kan stromen maar het volgende moment heel stil is. Waar mandarijnvissen om elkaar heen dansen en waar je de prachtige koraalvelden vindt. 

Rondom Alor wordt nog op traditionele wijze met fuiken gevist. Kijk dus niet raar op wanneer je ineens op een diepte van een metertje of 10 op je schouder getikt wordt: het kan zomaar een visser zijn die toevallig op de foto wilt.  

Ik dook hier met Alor Diving Kepa.

5. Duiken bij Pulau Weh

Geografisch gezien het andere uiterste van Indonesië, voor de noordwestpunt van Sumatra, ligt het kleine eiland Pulau Weh. De koralen hier zijn minder uitgesproken, maar je kan op sommige duikstekken je vinnen uitdoen en je voetjes lekker in het zand steken en ontspannen na een (vermoeiend?) dagje duiken. Langzaam glijden dan de bubbels langs je automaat, een natuurlijke jacuzzi. Zo af en toe ruik je door je masker het zwavel. Het zicht is niet optimaal, maar je komt niet op deze duikstek voor het bijzondere onderwaterleven.  

Behalve vulkanen zijn er bij Pulau Weh een paar wrakken waarop je kan duiken, en kun je als je zin hebt in een kantduik vanaf de duikschool een prachtige muckdive maken onder de jetty. 

Ik dook met Lumba-Lumba.

duiken raja ampat
Grote scholen vis onder de jetty van Aborak

6. Duiken bij Raja Ampat

Veel duikers zijn fan van Raja Ampat. En terecht. Raja Ampat is één van de plekken met de grootste biodiversiteit. Helaas was ik in het foute seizoen voor de manta’s, maar ik zag wél bijna iedere duik een haai. Ga je naar de eilandengroep Penemu, dan kan je zelf een haaien conservatieprogramma zijn: in een afgesloten baai zwemmen honderden blacktips! 

Ook voor de liefhebbers van koralen (hard en zacht), slakken, krabben (groot en klein), garnalen (ik zag een tijgergarnaal) enzovoorts is Raja Ampat een heerlijke plek om te duiken.  En terwijl de live-aboard boten soms met zijn allen op dezelfde plek kiezen, zijn er duikscholen die kiezen de drukte te mijden en met een klein bootje de drukte te ontlopen.  

Elk voordeel heeft zijn nadeel, maar eigenlijk kan ik weinig nadelen van duiken op Raja Ampat bedenken. Behalve die sporadische regenbui. En de prijs…

Bij Raja Ampat Dive Resort kun je zelf bepalen hoe en wanneer je duikt, er zijn geen vaste aankomstdata.

slakken duiken
Een van de vele kleurrijke slakken die je ziet tijdens het duiken

7. Duiken bij Sulawesi

Eentje voor mijn bucketlist: duiken bij Sulawesi. Wat lijkt het me heerlijk om muckdives te maken in Lembeh Strait, terwijl Bunaken me ook heel mooi lijkt. Maarja, ook de Molukken en Wakatobi lijken me prachtig, dus duiken in Indonesië is echt een kwestie van keuzes maken. En dat is soms heel moeilijk!

Meer lezen?

Wat is jouw favoriete Indonesische duikstek?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry