Met de huurauto door het noordwesten van Argentinië
In het noordwesten van Argentinië, in de provincie Jujuy, ligt de Quebrada rivier. In de winter ligt deze nagenoeg droog, terwijl het iele stroompje in december tot maart omtovert tot een woeste watermassa. Ooit woonden de Inca's in de vallei, tegenwoordig wordt de Quebrada veelal bezocht door toeristen tijdens een dagtrip vanuit San Salvador de Jujuy of zelfs Salta. De vallei staat namelijk bekend om zijn kleurrijke rotsformaties.
In onderstaand filmpje laat ik in een minuut zien hoe mooi de regio is. Kijk je even mee?
Een leuker alternatief dan een gehaaste dagtrip is een korte roadtrip met een huurauto. De wegen zijn overzichtelijk (maar niet altijd geasfalteerd) en navigatie is niet al te moeilijk. Het is heerlijk om tijdens een rondreis met de bus door Argentinië een paar dagen vrij te zijn en te stoppen waar je zelf wilt!
Ik huur in Salta een auto en trek 5 dagen door de provincie Jujuy. Bij deze mijn must-sees en must-do's.
Serranías de Hornocal
Off the beaten track. Volgens de locals een aanrader, maar (nog) niet beschreven in de Lonely Planet en vele andere reisgidsen. Serranías de Hornocol, de viertienkleurige bergen in het noorden van een vallei, liggen op slechts 25 kilometer van Humahuaca.
Het stadje HumaHuaca is een beetje een ingeslapen stadje. Er is een kerk en een kleine markt, er zijn veel restaurantjes, maar er zijn geen echte bezienswaardigheden in de stad zelf. Wel is het stadje een fijne uitvalsbasis voor het noordelijke deel van de Quebrada Vallei.
De bodem van de Quebrada vallei is rijk aan mineralen, en al die mineralen geven de stenen een specifieke kleur. Door de werking van de tektonische platen in het gebied is er een gevarieerd patroon ontstaan in de gekleurde aardlagen. Door diverse aardverschuivingen in het verleden zijn de aardlagen zichtbaar geworden. Heel mooi!
De kleurrijke bergen van Serranías de Hornocal
Tussen Humahuaca en Serranías de Hornocal ligt niks, helemaal niks. De weg stijgt gestaag naar een hoogte van ruim 4000 meter en ik ben blij dat we een grote voorraad water bij ons hebben. Ik kan zeer slecht tegen dergelijke hoogtes en ik probeer de effecten op mijn lijf te verminderen door heel veel te drinken. (Het voordeel van een eigen auto is dat je onbeperkt veel plaspauzes in kan lassen.) Alle voorzorgsmaatregelen ten spijt heb ik toch regelmatig last van hoofdpijn wanneer ik te hoog kom.
Routebeschrijving naar Serranías de Hornocol
Serranías de Hornocal ligt niet ver vanaf de RN76, de provinciale weg van Humahuaca naar Santa Anna. Zoals zoveel wegen in Argentinië is deze weg een steile gravelweg die in korte tijd naar boven slingert naar een hoogte van ruim 4 kilometer. Na 22 km beland je op een pas boven op de berg, hier is een kruispunt. Op een bordje staat de Serranías de Hornocol aangegeven, het is de eerst weg rechts. Vanaf het kruispunt is het nog maar een paar kilometer rijden. Bij deze een kaart met de route naar Serranias de Hornocol.
In de winter (het droge seizoen) is Serranías de Hornocol prima met een kleine huurauto te bereiken, je hebt echt geen 4WD nodig. Omdat de weg erg steil is en uit veel losse stenen bestaat moet je echter langzaam rijden, het grootste deel van de weg rijd je in de eerste of tweede versnelling.
Toch waren vriendlief en ik er niet helemaal gerust op: net als de Argentijnen zelf hebben we een steen gelegd voor de goden op de gebedsheuvel bovenaan de berg. Veel Argentijnen laten ook flessen bier en water achter voor de goden, maar van mij krijgen ze een koekje. Ik laat liever geen afval achter in de natuur.
Heb je geen auto? Hostels in Humahuaca bieden bij voldoende belangstellenden excursies aan. Ook kun je zelf een remise charteren vanaf de markt van Humahuaca.
De zaagtanden van Mailana
Ook in het dorpje Mailana tussen Purnamarca en Tilcara vind je gekleurde zaagtanden. Deze zaagtanden zijn een stuk kleiner en minder kleurrijk dan de zaagtanden van Serranías de Hornocal, maar ook deze zaagtanden zijn een korte stop waard. Met name in de loop van de middag komen de kleuren goed tot zijn recht.
7 kleuren rots bij Purnamarca
In het dorp Purnamarca in het zuiden van de vallei zijn de beroemde zevenkleurige rotsen te vinden. Toegegeven, het dorp is toeristisch. Excursies vanuit Jujuy en zelfs Salta stoppen bij de rotsen en niet voor niks! Vanuit het westen van het dorp leidt een trap je naar een gravelpad dat je in ongeveer 3 kilometer om de rots voert. Om elke hoek tref je weer een ander kleurrijk vergezicht aan.
De berg met de 7 kleuren bij Purnamarca
Na verschillende korte en langere wandelingen door de vallei van Quebrada kan ik toch nog intens genieten van de rotsformaties bij Purnamarca. Het maakt me even niet uit dat IEDEREEN (vanaf een jaar of 4) deze wandeling maakt: Purnamarca is gewoon een aanrader.
Eenmaal terug in het dorp loop je het laatste stukje door de hoofdstraat met souvenirswinkels en restaurantjes voor wat te eten en te drinken. Op het centrale plein van het dorp vind je straatventers met overheerlijke goedkope tortilla's.
Kleurrijke souvenirs met Inca-motieven in de Quebrada vallei
Inca's in Tilcara
Aan de zuidkant van het dorpje Tilcara was in de Inca-tijd een verdedigingsfort met uitzicht over de vallei. In de jaren vijftig is het fort en het naastgelegen dorp deels opgegraven en opgeknapt, maar nog altijd liggen er resten uit de Inca-tijd onder de cactusvelden.
Het incadorp valt in het niet met de pre-Spaanse opgravingen in Peru, maar de heuvel biedt een mooi uitzicht over de vallei. Daarnaast is een deel van het dorp opgeknapt waardoor je de mogelijkheid hebt een snelle blik te werpen in replica's van de oude Inca-huizen. Kosten bedragen AR$ 50 voor Nederlanders.
In het dorpje zelf worden op de kleine markt vele souvenirs verhandeld met afbeelden en motieven uit de Inca-tijd. Ik ben helemaal happy met een paar (lelijke) gebreide sloffen met schapenvacht en afbeeldingen van lama's: de betonnen vloeren in veel hostels zijn behoorlijk koud!
Oude inca ruïnes bij Tilcara
De ruïne van Juella
Door lokale stakingen in Tilcara kan ik tijdens mijn eerste poging de Inca-ruïne van Tilcara niet in. Volgens TomTom zou in het dorp Juella ook een ruïne moeten liggen, dus dat wordt mijn alternatieve reisdoel. Eigenlijk kan ik nergens informatie over de ruïne vinden, dus ik heb geen idee of het de moeite waard is. Aan de andere kant: het gaat om de reis, en niet om de bestemming.
De weg loopt dood, er loopt een dikke pijpleiding gevolgd door een soort drop off. Het lijkt er niet op dat het huurautootje hier veilig naar beneden kan. En terug al helemaal niet! Het is een logische keus om de auto in het dorp te laten staan en te voet verder te gaan.
Je kan de auto parkeren in Juella op het erf van den vriendelijke tandeloze Bask. Voor 10 pesos past hij op je auto en na afloop van de wandeling krijg je warm water voor mate. Vanaf het erf is het slechts 100 meter naar de rivier, die je in de winter makkelijk over kan steken. Aan de overkant van de rivier zie je een kleurrijke rots, ook hier kon moeder natuur niet stoppen met haar creativiteit.
Een trekking bij Juella in de Quebrada vallei
Om met de deur in huis te vallen: de ruïne ligt aan de rechterkant van de rost, maar is niet echt de moeite. De linkerkant van de rots is daarentegen prachtig, het landschap is opgebouwd uit rotsen in bijna alle kleuren van de regenboog en is begroeid met grote cactussen.
Salinas Grandes
Ten westen van de Quebrada liggen de Salinas Grandes, de zoutvlaktes van Argentinië. Ooit een zout meer, maar door het verdampen van het water is er nu niks over dan een grote witte zoutvlakte. Een surrealistisch landschap. Van een afstandje lijkt het alsof je een vlakte met sneeuw nadert, maar als je dichterbij komt merkt je dat het echt geen sneeuw is wat in de woestijn ligt. De zouten laag vormt een harde ondergrond waar zelfs een paar wegen overheen lopen.
De zoutvlakte Salinas Grandes
De Salinas Grandes zijn kleiner en minder bekend dan de Salar de Uyuni in buurland Bolivia, maar ik wilde absoluut nog een keer het zouten landschap ervaren. De witte bergjes gedolven zout, als kleine heuvels van sneeuw. De laag vloeibare verzadigde zoutoplossing onder de harde witte massa. De lijnen in de zoutkristallen. Ik ben dol op surrealistische landschappen!
Daarnaast is het ook gewoon grappig om mensen op de zoutvlakte te kijken. De moves en de standjes voor een perfecte foto. Betoverd door het verblinde witte landschap.
Routebeschrijving naar Salinas Grandes
De weg vanuit Quebrada naar Salinas Grandes met de huurauto is makkelijk te vinden. Vanuit Purnamarca neem je RN52 naar het westen. De weg voert je eerst door een kleurrijk dal met verschillende cactussen. Daarna leidt een slingerende weg je over de berg die Quebrada van de Salinas scheidt. Kort het passeren van de pas op 4185 meter kun je de Salinas Grandes al zien liggen.
Een paar kilometer na de kruising met de weg naar Sant Marino zie je aan de linkerkant een parkeerplaats. Hier zijn stalletjes waar je souvenirs en tortilla's kan kopen. Een paar kilometer verder aan de rechterkant van de weg vind je een parkeerplaats bij de plek waar het zout gedolven wordt. Hier is ook een kleine kapel gemaakt van zout.
Mooie patronen in de zoutvlakte Salinas Grandes
Praktische informatie voor een eigen huurauto in Argentinië
- In Quebrada zelf kun je geen auto huren, de meest logische plek om de auto op te halen is Salta of Jujuy
- Controleer voor vertrek je banden (plus reservewiel en krik). Niet alle wegen in Argentinië zijn geasfalteerd en je wilt niet stranden vanwege een lekke band
- Navigatie in het gebied is vrij eenvoudig, er staan voldoende bewegwijzeringsborden
- Je kunt een TomTom huren, maar ik heb gebruik gemaakt van de offline navigatie-app maps.me voor Android
- In Quebrada kan je alleen tanken in Tilcara en Huahumaca. Aan het begin van de dag staat er vaak een file bij het tankstation, wanneer je niet wilt wachten kun je dus beter 's avonds tanken
- De naamgeving van benzine is in Argentinië anders dan Europa, wat in Argentinië 'Super' heet, heet in Europa 'euro95'. Gezien de hoogte kun je beter niet kiezen voor benzine met een octaangehalte lager dan 95%
- Super kost ongeveer 14 pesos per liter (2015)
Meer lezen over Argentinië?
- In vier weken maakte ik de volgende rondreis door Argentinië
- Ik huurde mijn auto in Salta
- Vanuit Jujuy kun je de grens oversteken met Bolivia
- Betaalbaar reizen door Argentinië