home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking

Interview: going local Hamburg

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deze maand vertelt Fem over haar leven in Hamburg. Elke keer als ik haar enthousiaste blog lees neem ik me voor om een keer naar Hamburg te gaan, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Ken jij Standort Hamburg al?

fem standort hamburg
Fem vertelt over Hamburg

Moin moin!

Ich bin’s, Fem! Ik woon alweer drie jaar in Hamburg en werk als zelfstandig tekstschrijver, redacteur en vertaler. Hamburg is helaas bij Nederlanders – ten onrechte! – nog niet zo bekend, en de meest gestelde vraag sinds mijn verhuizing is dan ook: waarom Hamburg, Fem? Nog één keertje dan, want het verhaal wordt na drie jaar een beetje oud: ik kwam hier voor een meneer en bleef voor de stad. De Hamburger bleek bij nader inzien niet zo leuk als ik dacht, de stad des te leuker. Om ook anderen te laten zien wat een boeiende en mooie stad Hamburg is, blog ik op Standort Hamburg over alles wat met de ‘parel van het noorden’ te maken heeft. 

appartement hamburg
Statige oude appartementen in Hamburg

Dutchie in Duitsland 

Noord-Duitsers, en in het bijzonder die uit Hamburg, hebben in Duitsland zelf de reputatie stug en ontoegankelijk te zijn, maar daar heb ik zelf eigenlijk nooit veel van gemerkt. Ik had geen moeite in mijn nieuwe stad vrienden te maken. Waar ik wél erg aan moest wennen was de ‘altijd pünktliche Duitser’: ik kwam er al snel achter dat die zich niet in de echte wereld ophoudt, maar in het mythologisch lexicon bij de eenhoorn en de Yeti… Echt groot zijn de verschillen tussen Nederlanders en Duitsers eigenlijk niet, maar er zijn ook nu nog dingen waar ik niet goed aan kan wennen. Duitsers stellen bijvoorbeeld niet veel vragen. Ze zeggen ‘zo gaat dat hier nu eenmaal’ en volgen gewoon de regels. Waar ik me als eigenwijze Hollander gefrustreerd afvraag waarom er véél meer persoonlijke informatie op een formulier gevraagd wordt dan volgens mij nodig is, vult geeft een Duitser al deze informatie zonder morren, ‘want het staat op het formulier’. Tegelijkertijd zijn veel mensen in sociale contacten dan weer een stuk minder scheutig met persoonlijke informatie en is het ook niet heel vanzelfsprekend om snel bij mensen thuis uitgenodigd te worden. Een vriendin van mij, ook Nederlandse in Hamburg, gaf me daarover een goed advies: je moet ook een beetje jezelf kunnen blijven. Dus als ik het leuk vind om iemand bij mij thuis uit te nodigen, dan doe ik dat, en neem ik op de koop toe dat ik die ‘malle Holländerin’ ben. 

terras hamburg duiutsland
Terrasje pakken in Hamburg

Stedentrip naar Hamburg 

Maak je een stedentrip naar Hamburg, dan hoort een Franzbrötchen er net zo goed bij als een Currywurst, misschien nog wel meer, omdat het typisch Hamburgs is. Het is een calorieënbommetje met veel suiker en kaneel, voor bij de koffie of het ontbijt. Warm het lekkerst… Naar Hamburg gaat je meestal niet vanwege het mooie weer. Maar… als het weer tegen zit hoef je niet bang te zijn dat je niets van de stad kunt zien: je stapt gewoon in de gele U-Bahn lijn, de U3. Deze lijn rijdt een rondje, en van de 26 stations bevinden zich er 18 boven de grond. Tussen stations Baumwall en St. Pauli heb je bijvoorbeeld prachtig uitzicht over de haven, en bij de haltes Hoheluftbrücke, Eppendorfer Baum en Sierichstraße kun je je vergapen aan prachtige sjieke, oude huizen. Als het weer opklaart kun je natuurlijk overal uitstappen. Op de route liggen veel musea (rond het Hauptbahnhof), maar ook het Stadtpark (halte Borgweg). Mocht het nu echt helemaal niks worden met het weer en je wilt tóch de U-Bahn uit, maar géén natte jas, stap dan uit bij Eppendorfer Baum: op dinsdag en vrijdag vind je daar ónder de spoorbrug de langste Wochenmarkt van Europa: de Isemarkt.

alternatief hamburg
Alternatief Hamburg

Weekmarkten en vlooienmarkten zijn sowieso een goede manier om de sfeer van Hamburg te proeven. Elke dag is er wel ergens een markt. Op zondagmorgen loont het om vroeg op te staan voor de Fischmarkt, al kun je ook zoals veel locals doen: de hele nacht doorfeesten en direct vanuit de clubs van St. Pauli de zondagmorgen starten met een biertje op de markt. Je kunt natuurlijk ook gewoon boodschappen doen en mensen kijken. Locals en toeristen, ouderen en punkjongeren, in verschillende stadia van nuchterheid, je komt het op de Fischmarkt allemaal tegen… Als de markt om 09.30 dicht gaat, sluit je af met een ontbijt bij Hafenkante (Fischmarkt 11) en maak je met mooi weer een wandeling langs de haven.

haven van hamburg
De haven van Hamburg

St. Pauli, het Schanzenviertel en het Karoviertel zijn bekende wijken in Hamburg vol winkeltjes, street art en restaurantjes. Ottensen is iets minder bekend, maar zeker niet minder leuk. Ook hier vind je volop gezellige eettentjes. Uitgaan doe je in een van de oude fabriekshallen, bijvoorbeeld de Zeisekino (Friedensallee 7), of de Fabrik (Barnerstraße 36), waar niet alleen feesten maar ook markten worden georganiseerd. Een leuke plek om te ontbijten, of om ’s avonds een wijntje te drinken is Das Knuth (Kleine Rainstraße 46). Om cocktails te drinken, Tatort te kijken én je was te doen, ga je naar Laundrette (Ottenser Haupstraße 56), een bar die tegelijkertijd een (kleine) wasserette is.

gebreide brug

streetart hamburg

Streetart in Hamburg

Het leukste aan Hamburg vind ik dat de stad heel bont is, en dat elke wijk een heel eigen sfeer heeft. Ik ontdek nog steeds nieuwe dingen – als je een lang weekend op bezoek komt, hoef je je zeker niet te vervelen!

Bedankt Fem voor je leuke bijdrage aan Going Local Hamburg! 

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje. 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry