home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Varna: strand en cultuur

Varna en omgeving is een trekpleister voor zon, zee en strand. Net buiten de stad bevindt zich het Goudstrand. Maar ook als je geen zin hebt in een strandvakantie, mag Varna niet overgeslagen worden tijdens een rondreis door Bulgarije. 

De stad Varna

Varna is een moderne stad met een rijke historie. Er is een vliegveld dichtbij, een belangrijke haven én je vindt er cultuur en strand. 

katedraal varna bulgarije
De kathedraal van Varna

Romeinse thermen in Bulgarije

Midden in de stad Varna liggen oude Romeinse thermen. Deze ancient site is vrij toegankelijk voor publiek, net als 2000 jaar geleden kun je door de verschillende vertrekken lopen langs allerlei trapjes en zuilen (dit in tegenstelling tot in Nederland, in het 'Thermenmuseum' in Heerlen, daar mag je alleen vanaf een loopbrug de thermen bekijken).

Museum van de geneeskunde

Niet ver van deze thermen ligt een leuk museum, het museum van de Geneeskunde. In dit museum zijn vele voorwerpen tentoongesteld die in de loop der eeuwen zijn gebruikt in ziekenhuizen e.d. Sommige voorwerpen, met name diegene die ooit gebruikt zijn voor inwendig onderzoek, hebben echter meer iets weg van martelwerktuigen. Begeleidende bordjes zijn helaas niet in het Engels, dus we konden onze fantasie de vrije loop laten....

stadspark varna bulgarije
Het stadspark van Varna

Het stadspark van Varna

Door het stadspark met wuivende palmen kun je richting boulevard en strand lopen. In het park liggen verschillende toeristische attracties, als bijvoorbeeld een dolfinarium en een dierentuin. Helaas laat de behuizing van de dieren nogal te wensen over, meestal klein en zonder kooiverrijking.

Golden Sand Beach Front

De kust van de Zwarte Zee trekt jaarlijks vele toeristen.

Dicht bij de stad Varna ligt Varna Beach, dit strand is tegenwoordig vooral in trek bij de locals. Het strand is makkelijk te bereiken, zelfs als je geen eigen vervoer hebt. Wanneer in de avond langs de stranden van Varna loopt, zul je verschillende uitgaansgelegenheden aantreffen. Van gezellige bars tot kleine danspodia, maar er is ook een mega-discotheek op het strand.

Iets verder van Varna begint het Goudstrand. Langs dit strand liggen uitgestrekte resorts. Het strand is ruim drie kilometer lang, en daarmee is het Goudstrand bij Varna net wat intiemer dan Sunny Beach bij Burgas

Reizigers die vooral voor luxe naar Bulgarije komen, komen in het dorp Albena helemaal aan hun trekken. 

Veel mensen kiezen voor een pakketreis naar Golden Sand Beach. Via booking.com kun je ook makkelijk zelf je accommodatie regelen. Je vliegreis naar Varna boek je bij TUI.

botanische tuin balchik
De botanische tuin van Balchik

Balchik

Ik hen even genoeg van Varna en de resorts langs de kust. Balchik voelt als een verademing! De witte zandstranden van de Zwarte Zee gaan hier over op witte kalkrotsen en in plaats van badgasten zitten hier vissers aan de kust.

Zomerpaleis van koningin Marie en de Botanische tuin van Balchik

Bij Balchik ligt een uitgestrekte Botanische tuin. De grote tuin ligt op een helling die uitkijkt over zee. Muurtjes, hofjes en hagen scheiden bepaalde delen van de tuin, zodat ieder deel van de tuin een unieke sfeer heeft. Hierdoor worden bovendien leuke doorkijkjes gecreëerd. Ook noemenswaardig is de speciale cactustuin, met stekels in heel veel verschillende soorten en maten.

botanische tuin bulgarije
Een kerkje in de botanische tuin bij Varna

De tuin maakt deel uit van het Zomerpaleis van koningin Marie, de vrouw van koning Ferdinand van Roemenië. Het zomerpaleis is een interessante mengelmoes van Bulgaarse, Gotische en islamitische elementen. De minaretten van het paleis toornen uit boven de tuin en de zee. 

Binnen het ruinencomplex vind je bovendien een watermolen en een kleine wijngaard.

De zonsverduistering van 1999

Ik heb het geluk om de zonsverduistering van 1999 in Varna te zijn. Sterker nog: deze zonsverduistering was voor mij dé reden om naar Bulgarije te gaan.

De volledige verduistering duurde ongeveer anderhalve minuut. De schemer zette echter al veel eerder in. Een raar soort schemer, de schermer begon niet aan de horizon. Overal om me heen maakte een mysterieuze duisternis zich van mij meester. Vogels raakten uit hun doen en piepten en krijsten, ik heb zelfs een zwerm overvliegende ooievaars gezien!

Liggend in het gras heb ik de zon kleiner zien worden. Handig, die speciale UV-brilletjes. Een oud Bulgaars mannetje heeft me later nog door zijn lasbril laten kijken. Tja, dat kan natuurlijk ook...

dorp bulgarije
Uitzicht over traditionele dorpjes langs de Golden Sand Beach

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry