home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Middelburg winterstad

Het eind van het jaar is altijd hectisch. Sinterklaas, kerst, drukke leerlingen die toe zijn aan vakanties, nakijkmarathons en tussendoor nog even oudergesprekken, rapportvergaderingen en examenvergaderingen. Toch zeg ik geen nee wanneer de gemeente Middelburg me vraagt om winters Middelburg te gaan ontdekken. Ik heb wel oren naar een weekend er even tussen uit en even relaxen! En zo stap ik in alle vroegte in de auto naar Middelburg Winterstad.

middelburg winterstad
Middelburg winterstad

paard van sinterklaas
Parkeren voor het paard van Sinterklaas

Sinterklaas in Middelburg

Middelburg is in decembersfeer. Zo hier en daar is al wat kerstversiering te vinden: kerstbomen, dennentakken en vele kleine lampjes. Maar het eerste weekend is bovenal het weekend van sinterklaas. Een draaiorgel speelt een medley van sinterklaasliedjes en zelfs het carillon speelt ‘Zie ginds komt de stoomboot’. Piet verkoopt oliebollen en zijn collega-pieten stappen met de Sint door de oude straten van het centrum van Middelburg.

Ik mis Amerigo, het trouwe paard van Sinterklaas. Pas later vind ik de paardenparkeerplaats: blijkbaar mag ook de trouwe viervoeter het autovrije centrum van Middelburg niet in.

oliebollen middelburg
Piet verkoopt oliebollen

De ijsbaan van Middelburg

Haal je schaatsen maar uit het vet, op de markt van Middelburg vind je in de winter een heuse schaatsbaan. Overdag zetten een paar peuters hun eerste stappen op de schaats, terwijl tienermeisjes proberen al giechelend om een rondje te maken op één been.

In de avond wordt het echter drukker en drukker op de schaatsbaan. De sfeer zit er goed in met discolicht en après-skimuziek. Voor de kleintjes zijn er knaloranje zeehonden om zich staande te houden. Of om zich met een noodgang over het ijs te laten duwen. De meer ervaren schaatsers laveren er vrolijk tussendoor.

schaatsen markt middelburg
Schaatsen op de markt in Middelburg

Een stadswandeling door Middelburg winterstad

Ik heb al jaren niet meer geschaatst, dus in plaats van mijn schaatsen trek mijn wandelschoenen aan. Met gids loop ik door het monumentale Middelburg. De stad telt zo’n 1100 grote en kleine monumenten. Ook veel nieuwe panden zijn in oude stijl gebouwd om het historische aangezicht van de stad te beschermen. Dit behoud gaat best ver: je mag je deuren en luiken alleen in authentieke kleuren schilderen. Zo lijken ook veel nieuwere panden oud en authentiek, wat de stad een bijzondere sfeer geeft.

De winterwandeling is zeker een aanrader omdat de wandeling je voert door nauwe steegjes en door kleine poortjes die je zelf niet zo snel zou ontdekken. De wandeling begint bij het gemeentehuis en combineert het moderne stadsarchief met de oude haven en sporen van de VOC.

abdij van middelburg
Winterwandeling langs de abdij

Bijkomen op het winterterras

Rozig van de kou plof ik neer op het overdekte winterterras op de markt. Een terras met kerstbomen, lichtjes, sterren en comfortabele dekentjes en terraswarmers.

Op de kaart vind je winterspecialiteiten als glühwein en erwtensoep met Zeeuw spek. Ook de apfelstrudel ontbreekt niet op de kaart. In een knus hoekje van het terras met banken en loungekussens kan ik me best een tijdje vermaken.

winterterras middelburg
Het winterterras op de markt

Shoppen in winters Middelburg

Middelburg is niet the-place-to-be als je van grote (internationale) winkelketens houdt. Ik kan me echter vergapen aan de etalages van kleine sfeervolle boetiekjes, de ene nog mooier versierd dan de andere. De eerste kerstballen duiken op naast poppen verkleed als Piet en een boom vol pepernoten, hartjes en schuimpjes in voor mij hét voorbeeld van Sinterkerst versiering.

De (spuit)sneeuw moet nog komen, maar lang zal het niet meer duren!

kerstversiering in middelburg
Kerstversiering in Middelburg

Veel ondernemers in Middelburg zetten in op een (gezonde) balans tussen bewoners en dagjesmensen: zo vind je in winkels met woonaccessoires en meubels ook een zithoek waar je terecht kan voor verse koffie en thee en is in boekhandel de Drvkkerij zowel een brasserie als de toeristeninformatie gevestigd.

Van der Valk Middelburg

Na een relaxte dag in het monumentale centrum van Middelburg winterstad stap ik in de auto naar het van 4* van der Valk hotel Middelburg aan de rand van de stad.

hotel middelburg
De balie van hotel Middelburg

Ik ken de van de Valk formule van de ijsjes in het restaurant en de vergaderruimtes, maar ik heb nog nooit in een van der Valk hotel overnacht. De lobby van het hotel is ruim en al helemaal in decembersferen. Een prachtige houten tafel met ballen en lampjes, verschillende kerstbomen en decoratie van takken over de balie. De lobby is rustig maar vrij donker ingericht.

De kamer is ruim met een heerlijk groot tweepersoonsbed. Met de extra lange bedden van 2,10 scoor je bij mij punten, ik vind het vervelend als mijn voeten buiten het bed steken. De kamer heeft voldoende kastruimte en voldoende aflegplek voor kleine dingetjes. Ideaal om de kamer opgeruimd te houden. De kamer is ingericht in rustige tinten.

hotel middelburg
Mijn kamer in Valk Middelburg

Wanneer ik de gordijnen open kijk ik uit op de lokale golfbaan en in de kamer hangt een sfeervolle foto van het Zeeuwse strand. Het welkomstpakket met lekkernijen uit Zeeland valt bij mij als lekkerbek in goede aarde: lokale sapjes, koekjes en overheerlijke boterbabbelaars. Ik geniet van de badkamer met groot ligbad en inloopdouche. Het ultieme Zeelandgevoel! Zo fijn en rustgevend.

Na een heerlijke nachtrust is het tijd voor het ontbijt. De kleuren van de ontbijtzaal passen goed bij de rest van het hotel en het buffet bevat veel verse ingrediënten als fruit, sapjes en smooties en warme broodjes. Vriendlief doet zich tegoed aan een English breakfast. En koffie en thee.

Ik kende de van der Valk formule niet, maar ik ben om. Wat een heerlijk hotel is het van der Valk in Middelburg! In de winter zijn er speciale arrangementen, dus mocht je nog een relaxed weekendje naar winters Middelburg willen?

kerstversiering hotel
Kerstversiering in de lobby van het hotel

Meer informatie over winters Middelburg vind je op de website Middelburg Winterstad.


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry