home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Reisfotografie tag

Foto's. Ze raken me. De klank van de stem vervaagd, de woorden verdwijnen. Een enkele keer roept geur herinneringen op. De dampende lucht in de tropen, een mengsel van zoete fruitsappen en benzine. Maar meestal raakt het beeld me het meest. Foto's roepen herinneringen en verhalen op. Foto's zijn belangrijk voor mij.

Ik ben benieuwd hoe andere (reis)bloggers tegen fotografie aankijken. Ik ben iemand die soms een uur kan wachten op het perfecte plaatje. Op andere momenten heb ik snel het gewenste plaatje. 

Er zwerven al verschillende tags in bloggerland, maar de meeste daarvan gaan over reizen (ook leuk) en niet over fotografie. Ik wil graag een reisfotografie-tag introduceren: 5 korte vragen mét mooie plaatjes. Geen woorden, maar beelden. Deze tag is trouwens ook in te vullen als je wél fotografeert, maar niet reist.

De reisfotografie-tag

Ik fotografeer sinds twee jaar met een Canon70D met het nodige glaswerk. Een keuze waar ik nog altijd voor de volle 100% achter sta! De bovenste twee foto's zijn met deze camera gemaakt. De andere foto's zijn ook met Canon-camera's gemaakt, maar met oudere modellen.

1. Wat is de laatste foto die je gemaakt hebt?

Mijn meest recente foto dateert van vorig weekend. Na een zeer geslaagd bezoek aan Middelburg stopte ik bij het strand van Westkapelle om uit te waaien. Het stormde behoorlijk, dus dat uitwaaien is zeker geluk! Wat was ik blij met mijn muts en handschoenen, je merkt echt dat het winter wordt.

westkapelle zeeland
Uitwaaien tijdens long exposure fotografie op het strand van Westkapelle - december 2015

Ik moet dit weekend (voor zondagavond) nog een foto maken voor het 3x50-project. Het leuke van dit project is dat ik iedere week gedwongen word de camera ter hand te nemen. Heel leuk en leerzaam: je gaat toch anders kijken naar je omgeving. Editie 2015 van het project zit er bijna op, maar ik doe in 2016 gewoon nog een keer mee.

2. Wat is je meest populaire foto op Instagram?

Mijn meest populaire foto op Instagram is een foto van de Waddenzee bij Moddergat. De foto is gemaakt bij zonsopkomst, ik moest dus redelijk vroeg mijn bedje uit om dit plaatje te kunnen schieten. Ik vind het resultaat zelf echter erg mooi, dus wat mij betreft was het het vroege opstaan waard.

Ik merk dat ik de afgelopen tijd wat meer ben gaan experimenten met landschappen en lange sluitertijden. Erg leuk om te doen.

moddergat long exposure
De zonsopkomst bij Moddergat - november 2015

3. Wat fotografeer je het liefst?

Ik ben dol op het fotograferen van mensen! Gewoon, puur, zonder retoucheren of studiolicht. Een blik in iemand's ogen is een blik in de ziel. Mensen zeggen zo veel over een land. Portretfotografie is dan ook een van mijn favoriete takken van fotografie. Al moet ik me soms wel over een kleine drempel heenzetten om iemand op straat een camera onder de neus te duwen. Wil je weten hoe ik dit doe? Lees van mijn artikel over portretfotografie op reis.

En een rimpel meer of minder? Iedere rimpel vertelt een verhaal, ik vind oudere mensen vaak heel mooi. Misschien heb ik makkelijk praten omdat ik zelf nog niet echt rimpels heb ;)

fotografietag oezbekistan
Een actrice in Oezbekistan - mei 2013

4. Op welke foto ben je het meest trots?

In 2010 stuurde ik een drietal foto's op naar de National Geographic Traveler. Één van de foto's heeft in het blad gestaan. Een hele eer! Ik vind het leuk om foto's in gedrukte vorm te zien, voor mijn gevoel is het net wat blijvender dan online media. Al bereik je online sneller een groter publiek.

fotografietag bangladesh
De file in Bangladesh - januari 2006

5. Welke foto vertelt jou een bijzonder verhaal?

Een foto van mij, al is de foto niet van mijn hand. Om eerlijk te zijn weet ik niet eens wie onderstaande foto gemaakt heeft... Uit de oude (analoge) doos.

In 2001 liep ik stage bij een grootschalig vaccinatieproject in Indonesië. Vanuit dit project bezocht ik een lokaal weeshuis. In het weeshuis woonde een tweeling die te vondeling was gelegd. Twee monden om te voeden, daar is niet ieder huishouden tegen bestand. Al snel werd de tweeling in mijn armen gelegd. Even knuffelen. Daar zat ik dan, student, met in iedere arm een baby.

"Wil je de kinderen niet houden?" Ik schrok me rot. Hoe lief ook, ik heb ze niet mee naar Nederland genomen.

jenny batam indonesie
Met de tweeling in Indonesië. Wat was ik jong ;) - voorjaar 2001


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry