home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

6 Tips voor vuurwerk fotografie

De eerste van de maand verschijnen er fotografietips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 12: vuurwerk fotografie.

De feestdagen? Ze doen me niet veel. Met kerst en oud en nieuw ben ik meestal op reis, vaak naar plekken waar de feestdagen niet echt (of echt niet) gevierd worden. Knalvuurwerk? Geen idee wat daar leuk aan is… Siervuurwerk? Goed vuurwerk is leuk om naar te kijken, maar ik zou er zelf geen cent aan uitgeven. Ik kijk liever naar professioneel vuurwerk. En met een beetje moeite kun je kleurrijk vuurwerk mooi fotograferen!

vuurwerk fotografie
Kleurrijk vuurwerk! Instelling voor vuurwerk fotografie: Canon70D, iso100, f/8, 4s

Bij deze een aantal tips om vuurwerk mooi op de foto te zetten. De tips zijn bruikbaar voor alle type camera's, ook voor vuurwerk fotografie met een compactcamera en het fotograferen van vuurwerk met een iPhone.

1. Gebruik een statief bij het fotograferen van vuurwerk

Ik heb het al vaker geroepen, een statief is essentieel om ’s nachts goede foto’s te maken. Tijdens een stedentrip kun je een muurtje misschien inzetten voor nachtfotografie wanneer je toevallig geen statief hebt, maar voor het fotograferen van vuurwerk is een foto van de lucht essentieel. Duh. Met een statief kun je de camera naar de gewenste hoek kantelen.

Lees meer over een statief op reis.

Probeer in te schatten waar het vuurwerk wordt afgestoken en richt je camera die kant op. Zorg dat er geen storende objecten tussen jou en het vuurwerk staan. Zo worden vuurwerkfoto's het mooist.

Fotografeer je met je telefoon? In plaatst van een statief kun je ook een zakje rijst of een muts gebruiken om je telefoon gekanteld neer te zetten.

2. Zorg voor voldoende groothoek

Welke lens kun je het beste gebruiken voor vuurwerk fotografie?

Inzoomen op vuurwerk kan leiden tot mooie patronen van uiteenspattende kleurenpracht, maar de kans is groot dat je niet het juiste frame fotografeert en het vuurwerk (deels) buiten de foto valt. Gemiste kans, het vuurwerk is weg. En het is maar de vraag waar en wanneer de volgende vuurpijl uiteen spat.

Het is makkelijker de foto iets te ruim kaderen en achteraf bij te snijden. Maak daarom geen foto's met een telelens, maar kies voor een groothoek. 

Wil je meer weten over het gebruik van zoom en lenzen? Lees dan dit artikel over de brandpuntafstand van een lens.

vuurwerk fotografie
Vuurwerk in de wolken... Canon70D, iso100, f/9, 6s

3. Maak je sluitertijd niet te kort bij vuurwerk fotografie

Als de sluitertijd redelijk lang is, is de kans dat er vuurwerk op de foto komt groter. Logisch, niet? Uiteraard moet je oppassen dat je niet te veel overbelichte partijen in je foto hebt. Knijp eventueel het diafragma een beetje extra. Dit doe je door te kiezen voor een iets hoger F-getal, bijvoorbeeld f/8 – f/16.

Vuurwerk geeft meer licht dan je denkt, je hoeft je iso niet ver omhoog te schroeven voor vuurwerkfoto’s. Je hoeft daarom niet bang te zijn voor ruis.

Wanneer het vuurwerk overbelicht is, is het wit. Dat is zonde! Probeer de kleur te vangen.

4. Stel handmatig scherp

Eerst is het donker en ineens is er een explosie van licht. Grote kans dat de camera hier geen raadt mee weet en moeite heeft een focuspunt te kiezen. Wanneer je de camera handmatig scherp stel heb je dit probleem niet.

Wanneer je weet waar het vuurwerk (ongeveer) wordt afgestoken, kun je scherp stellen op een lichtbron die de zelfde afstand heeft tot de camera als het vuurwerk. Dit kan bijvoorbeeld een straatlantaarn zijn. Zet de camera op MF en druk af als er vuurwerk komt.

fotografie vuurwerk heidelberg
Vuurwerk in Heidelberg. Canon70D, ISO200, F/8, 10s

5. Gebruik een afstandsbediening voor het fotograferen van vuurwerk 

Wanneer je de sluiterknop van je camera indrukt, kan dat leiden tot trilling in je camera. Je foto is bewogen! Wanneer je fotografeert met de zelfontspanner geef je de camera een paar seconde om te stabiliseren op het statief totdat de foto genomen wordt. Meestal is dit geen probleem, maar wel als je vuurwerk wilt fotograferen. Het vuurwerk is weg voor je er erg in hebt.

Door gebruik te maken van een afstandsbediening kun je direct fotograferen zonder dat je de camera laat trillen. Je kunt kiezen om de camera draadloos aan te sturen met een iPhone, of met een afstandsbediening ‘aan een draadje’. Een afstandsbediening voor Canon of Nikon kost slechts 10-15 euro. 

6. Schiet veel foto’s

Toegegeven, bij het fotograferen van vuurwerk is het niet alleen belangrijk dat je weet hoe je camera werkt. Je hebt ook een portie geluk nodig. Hoe meer foto’s je maakt van het vuurwerk, hoe groter de kans op mooie plaatjes.

vuurwerk fotografie
Vanaf een hoger standpunt heb je vrij uitzicht. Canon70D, iso100, f/8, 8s

Heb je een camera met ruisonderdrukking? Zet deze uit wanneer je vuurwerk fotografeert. De camera is dan sneller klaar voor de volgende foto.

Wil je een beetje vals spelen? Je kan vuurwerk uit meerdere foto’s in Photoshop zonder veel moeite combineren tot één foto met heel veel vuurwerk. Gebruik hiervoor een high pass filter.

7. Instellingen voor vuurwerk fotografie

De instellingen die je het beste kunt gebruiken voor het fotograferen van vuurwerk hangen natuurlijk af van de omstandigheden en de camera. Bij deze de basis.

Een mooie foto is natuurlijk geweldig, maar wees voorzichtig dat je niet geraakt wordt door rondvliegend vuurwerk.

Meer lezen over fotografie in het donker en kerst?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry