home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2021:

- Limburg (feb.)
- Noord-Holland (apr.)
- Groningen (apr.)
- Noord-Holland (mei)
- Polen (juli)
- Slowakije (aug.)
- Tsjechië (aug.)Tips voor herfst in Boekarest

De gele blaadjes deinen langzaam op en neer in het ritme van wind. Een enkel blaadjes heeft er genoeg van, ontsnapt aan de boom en laat zich langzaam naar beneden glijden. Met een kleine plof landt het voor mijn voeten. Het is herfst en ik loop door een park in Boekarest. Boekarest is een originele en fijne bestemming voor een stedentrip!

herfst boekarest roemenie
Prachtige herfstkleuren tijdens een stedentrip in Boekarest

Stedentrips zijn leuk. Het rondslenteren door een onbekende stad op zoek naar mooie oude gebouwen. Het slenteren door kleine straatjes op zoek naar leuke terrasjes en winkeltjes. Op zoek naar de geschiedenis en gebruiken van een land en oude meesterwerken in een lokaal museum. Ik bezoek Boekarest in de herfstvakantie. Het weer in Boekarest is dan vergelijkbaar met Nederland, misschien iets warmer.

Tips voor Boekarest

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië. De stad is nog niet ontdekt door de grote stroom toeristen. En dat terwijl er veel interessante bezienswaardigheden in Boekarest zijn. Waarom moet je niet te lang wachten met reizen naar Boekarest? Lees mijn tips voor Boekarest en laat je overtuigen.

old town boekarest
Old town Boekarest

1. De lieve mensen tijdens een stedentrip naar Boekarest

Oost-Europeanen hebben de naam nors te zijn. Getekend door het communisme lijkt er bij sommigen geen glimlach vanaf te kunnen. Niets is minder waar!

De mensen in Boekarest zijn aardig en behulpzaam. Het maakt niet uit wat je wilt, zodra ze ook maar even het idee hebben dat je je weg niet helemaal kan vinden dan snellen ze al te hulp. Iedereen lijkt zijn best te doen om mijn stedentrip naar Boekarest tot een succes te maken.

Is het spitsuur en is het voor de taxi onmogelijk om je voor een redelijke prijs en binnen een redelijke tijd te vervoeren? De taxichauffeur vraagt geen woekerprijs, maar geeft je instructies hoe de metro werkt. Zo zie je in no time de leukste bezienswaardigheden van Boekarest.

Zie je door de bomen het bos niet in het veel te drukke metrostation? Weet je de weg niet naar de leukste bezienswaardigheden in Boekarest? Je hoeft maar een vragende blik op een bord te werpen en de hulptroepen stappen op je af. De meeste mensen in Boekarest spreken Engels. Zij die het niet doen proberen je met handen en voeten te helpen.

roemenie boekarest
Relaxed volkje die Roemenen!

2. Bezienswaardigheden in Boekarest: prachtige oude gebouwen

In Boekarest vind je veel statige oude Romaanse en Gotische huizen en mansions uit de 17de en 18de eeuw. Bezienswaardigheden van wit blinkend marmer. Imposante pilaren. Gebouwen met ornamenten boven de ramen. Old town Boekarest herinnert aan een tijd van welvaart.

Veel van deze gebouwen zijn geconfisqueerd door de communisten in de tweede helft van de twintigste eeuw. Ze werden gebruikt als partijgebouwen en woonhuizen voor hoge functionarissen. De oude eigenaren hadden het nakijken.

Na de val van het communisme en het wegvallen van het ijzeren gordijn kregen de oorspronkelijke bewoners hun huizen terug. Eind goed, al goed, op het eerste gezicht. Maar niks is minder waar. Na decennia communistisch regime beschikken rijke Roemenen niet meer over de financiële middelen om de panden te onderhouden. De statige panden raken in verval. Het gipswerk bladdert beetje bij beetje af. Met het communisme verdwijnt langzaam ook de oude rijkdom van de stad.

Wil je meer zien dan de hightlights van Boekarest? Ik liet de bezienswaardigheden van Boekarest achter me. Samen met een gepassioneerde gids ontdekte ik urban Boekarest.

paleis ceausescu boekarest
Het paleis van Ceausescu in Boekarest

3. Het hoogtepunt van Boekarest: het paleis van Ceausescu

Ik was 11 jaar oud en keek het journaal. In Roemenië, een arm land in Oost-Europa, werd dictator Ceausescu afzet. De woedende media drongen door tot in zijn paleis in Boekarest en daar troffen te een badkamer vol marmer en gouden kranen aan. GOUDEN KRANEN. Als 11-jarig meisje snapte ik niet dat de heerser van een arm land gouden kranen had. Zo jong als ik was vond ik dit onrechtvaardig.

Ik heb de gouden kranen niet gezien, maar ik ben wel in het paleis van Ceausescu geweest. Op het Pentagon in de VS na is dit paleis het grootste gebouw ter wereld. Je kunt een rondleiding door het parlementspaleis in Boekarest krijgen. In het Engels, Frans of Roemeens.

gang boekarest paleis roemenie
Gang van het Paleis in Boekarest, het grootste gebouw van Europa

Tijdens de rondleiding zie je slechts een klein deel van het gebouw. De rondleiding voor het parlementspaleis voert door grote zalen en kamers. Door brede gangen. Ik zie schilderijen en dikke hoogpolige tapijten. Een conferentiehal met stoelen van velours. Er zijn kroonluchters met glaasjes van kristal en honderden lampen. En niet te vergeten de brede marmeren trappen en de balzaal.

Vanaf het balkon van het parlementspaleis in Boekarest kun je uitkijken op de Bulevardul Unirii. Dit is een paradepaardje van de communisten. Historische gebouwen en zelfs een ziekenhuis moesten wijken voor de aanleg van deze boulevard, welke in totaal zo’n 3,5 kilometer lang is. Deze boulevard is net wat langer dan de Avenue Champs Élysées in Parijs. Daarnaast is de Bulevardul niet alleen net iets langer, maar ook een meter breder. Verschil moet er zijn…

parlementsgebouw boekarest roemenie
Rijk gedecoreerde plafonds in het parlementsgebouw van Roemenië

Na een rondleiding langs de luxe en weelde van het parlementspaleis daal ik af in de kelder. Wat een contrast! Ik daal af langs een smalle donkere trap. Door de ruimte lopen de kolossale buizen van de verwarming en via een aantal deuren leiden smalle geheime gangen naar buiten. Helaas blijven de geheime gangen ook voor mij geheim. Ik klauter een trap op naar de zijingang van het paleis. 

Voordat ik goed en wel door heb waar ik ben sta ik in een klein museum in het paleis. Ik ben niet in de stemming om te genieten van de hedendaagse kunst die tentoongesteld wordt. Het contrast met hét hoogtepunt van Boekarest is te groot.

paleis ceausescu boekarest
Een van de luxe gangen in het Ceausescu paleis, Boekarest

Tips om het parlementspaleis van Boekarest te bezoeken:


4. De fijne parken van Boekarest

Boekarest is een groene stad. Wil je tijdens je stedentrip niet alleen door een betonnen jungle lopen maar ook wat groens zijn? Dan is Boekarest the place to be!

In de zomer kun je heerlijk picknicken in de stad. Het weer in Boekarest is dan vooral warm en droog. Aangezien mijn bezoek in de herfst was (met zon maar ook met wat regen) heb ik deze gelegenheid maar aan me voorbij laten gaan.

Net ten noorden van het paleis van Ceausescu liggen het Parcul Izvor en de Gradina Cismigiu. Brede lanen, gras, oude beuken, sparren en eiken. Borstbeelden van oude helden uit marmer, rozen, vijvers met watervogels en speeltuinen. Een oude heer met een stoffige baret kijkt lachend toe en voert wat brood aan de duiven. Een oase van rust.

Aan de Bulevardul Unirii ligt het gelijknamige Parcul Unirii. Een park vol drukte tussen twee metrostations en aan alle kanten van het park raast het verkeer. Op de hoogbouw rondom het park flikkeren grote neonreclames terwijl voorbijgangers haastig een snack naar binnen schuiven bij een van de (bekende) fastfood ketens. Een fontein in het midden van het park probeert tevergeefs de rust te doen wederkeren, maar binnen de kakofonie van geluiden heeft het kabbelende water eerder een averechts effect. (Maar alles beter dan de ondergrondse doorgang tussen de drie metrolijnen bij Unirii.)

museum boekarest roemenie
Het techniekmuseum van Boekarest

In het Parcul Carol staat een groot communistisch memorial. Een breed pad met glimmende tegels die spekglad worden in de regen leidt de argeloze voetganger naar de trappen van het monument en de obelisk. Een communistisch staaltje infrastructuur en architectuur.

De reden voor mij om naar het Parcul Carol te gaan was niet het park an sich Hoeveel parken wil een mens zien in een paar dagen? Ik ging deze kant op voor het Muzeul Tehnic Profesor Inginir Dimitrie Loenida. Wat? Nou, eigenlijk gewoon een techniekmuseum. 

Het techniekmuseum in Boekarest bestaat grofweg uit twee delen. Aan de ene kant een afdeling vol oude motoren en andere machines, en aan de andere kant een opstelling voor natuurkundige experimenten waar de gemiddelde school een puntje aan kan zuigen. Opstellingen voor demonstratieproeven uit de negentiende eeuw, tja, daar gaat mijn juffenhart toch echt wel sneller van kloppen. Ook de medische apparatuur uit de jaren vijftig was op een bepaalde manier heel aandoenlijk.

kerk boekarest roemenie
Kleurrijke koepel in een kerk in Boekarest

5. Fresco’s en religieuze kunst in Boekarest: de fraaiste kerken en musea

Hoewel ik niet kerkelijk ben opgegroeid en weinig heb met de kerken in Nederland, moet ik zeggen dat ik toch wel een zwak heb voor de fresco’s in muurschilderingen in Oost-Europese kerken. Niet voor thuis aan de muur, maar wel om een snelle blik op te werpen in een stad als Sofia in Bulgarije, Alaverdi in Armenië of Pesca in Kosovo. De ingetogen sfeer in schril contract met de warme kleuren en de geur van wierook.

De Sant Demetrius Kerk in het oude centrum van Boekarest is prachtig sfeervol kerkje. Ingepakt in een hoekje van de winkelstraat, omgeven door oude bomen. Op de panelen van hout zijn heiligen geschilderd en ook de daken die de patio omringen zijn afgewerkt met houten ornamenten. Met twee stappen ga je eeuwen terug in de tijd.

Ook de Baserica Sfantul Gheorge Nou is een bijzondere kerk. Ik ben maar weinig kerken tegengekomen met afbeeldingen van de duivel, maar deze kerk heeft het!

duivel kerk boekarest roemenie
Een duivel op de Baserica Sfantul Gheorge in Boekarest

Liefhebbers van kunst moeten ook zeker het National Museum of Art of Romania niet overslaan. Het museum begint met een grote collectie fresco’s en andere religieuze kunst, maar via oude portretten en landschappen beland je op een afdeling met eigentijdse kunst. Er is ook nog een vleugel met West-Europese kunst, maar wat mij betreft was de Roemeense afdeling zo groot en uitgebreid dat ik de rest maar heb gelaten voor wat het is.

Het museum ligt om de hoek bij het Atheneum, het muziektheater van Boekarest.

6. Restaurants in Boekarest

Boekarest is een paradijsje voor foodies. Tussen de volkscafés die een eenvoudige daghap serveren ploppen steeds meer hippe restaurants in Boekarest op. Het eten smaakt voortreffelijk en is niet duur. Dat maakt Boekarest een goede bestemming voor een goedkope stedentrip!

Wil je meer lezen over restaurants in Boekarest? In deze blog vertel ik je waar je lekker kunt eten 

restaurant boekarest
Hippe restaurants in Boekarest

Praktische tips voor een stedentrip naar Boekarest

Goedkope vluchten Boekarest

Je kunt goedkoop vliegen naar Boekarest. Vanuit Amsterdam, Eindhoven en Charleroi gaan iedere dag vluchten naar Boekarest. 

Ik heb zelf gekozen voor een Wizz Air vlucht naar Boekarest. Hun tijden vond ik het fijnste. Zij vertrekken vanuit Eindhoven. Vlieg je liever van Amsterdam naar Boekarest? Dan kun je vliegen met KLM of Tarom.

street art boekarest
Street art in Boekarest

Het openbaar vervoer in Boekarest

Boekarest heeft een netwerk van metro's en bussen. Daarnaast werkt de app Uber heel goed in Boekarest. Uber is ideaal voor ritten van en naar het vliegveld Otopeni van Boekarest.

Hotels in Boekarest

Ik wilde zonder veel poespas een beetje goedkoop naar Boekarest. Ik koos daarbij niet voor de luxe van een hotel. Hoewel er goedkope hotels in Boekarest zijn, koos ik voor een appartement in Boekarest met een vriend. Het appartement lag lekker centraal in Old Town Boekarest.

universiteit roemenie
Universiteit van Roemenië

Waarschijnlijk heb je nu voldoende informatie wat te doen in Boekarest. Hen je zelf aanvulling voor tips en bezienswaardigheden Boekarest? Laat het weten in de commentaren hieronder!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2021 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry