home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


De oude stad Plovdiv

Povdiv in Bulgarije heeft veel leuke historische bezienswaardigheden. Het hoogtepunt van Plovdiv is een Romeins amfitheater. Door een klein foutje stond ik  ineens midden op het midden van dit theater! Oeps.

In deze blog lees je alles over het Romeinse amfitheater en praktische tips voor reizen naar Plovdiv.

Plovdiv is een karakteristieke stad in het midden van Bulgarije. Plovdiv is gebouwd op zes heuvels en wordt doorkruist door de rivier Maritsa. De stad is met haar 8000-jarige geschiedenis één van de oudste steden van Europa. De oude stad Plovdiv is net een groot openluchtmuseum.

romeins amfitheater plovdiv
Het Romeinse amfitheater van Plovdiv

De oude binnenstad van Plovdiv

De oude binnenstad van Plovdiv bestaat uit kleine beschilderde huizen, typische smalle en pittoreske binnenplaatsjes. Gelukkig is de hele binnenstad autovrij.

Ik slenter door straatjes die zijn bekleed met keien. Dit geeft de stad een authentieke uitstraling. In het oude centrum zijn veel kunstenaars gevestigd, die onder andere beschilderd porselein aan de man proberen te brengen.

Akropolis van Plovdiv

Plovdiv is tegenwoordig gebouwd op zeven heuvels. Op basis van de grootte van de Akropolis was Plovdiv zo'n tweeduizend jaar geleden op drie heuvels gebouwd. (En wanneer je vanuit de Akrolopolis dieper graaft, stuit je op beschavingen die nóg ouder zijn. 

Vanaf de Akropolis heb je een mooi uitzicht over de stad en omgeving. Hier ligt ook het oude amfitheater, waar nog steeds voorstellingen gegeven worden.

Wist je dat er ook in Antalya optredens in een Romeins amfitheater worden gegeven?

amfitheater akropolis plovdiv
De Akropolis en het amfitytheater van Plovdiv

Het Romeinse amfitheater van Plovdiv

Gewapend met kaart en goede moed ben ik tijdens een stadswandeling naar het Romeinse amfitheater gegaan. Niet echt moeilijk te vinden... Een oud vrouwtje maakt een ijzeren hek voor me open, en ineens sta ik midden op de tribune van het theater. Het vrouwtje probeert me wat duidelijk te maken, maar het lukt me niet het beste mensje te verstaan. Met een vriendelijke lach en een ferme handdruk nemen we afscheid van elkaar: het vrouwtje vervolgt haar weg naar boven terwijl ik het bijzondere theater bekijk.

Het amfitheater ligt op een heuvel. Terwijl diep onder je de auto's door een tunnel racen, waan je je in dit amfitheater even terug in de tijd. Op een paar mensen na, die boxen aan het ophangen waren voor een voorstelling, ben ik de enige in het theater. 

Na alles uitgebreid bekeken te hebben, loop ik via de tribunes naar boven. En toen (pas) viel het kwartje: het theater is overdag niet open voor publiek, je mag het alleen bezichtigen van achter een hek!!! Dus dát probeerde het vrouwtje duidelijk te maken....

plvdid bulgarije
Wandelen door de heuvels

Stiekem ben ik blij dat ik haar niet begrepen heb, anders had ik nooit midden op het podium gestaan.:-)

Het Romeinse amfitheater van Plovdiv heeft oorspronkelijk plaatst geboden aan maar liefst 30.000 bezoekers. Het noordelijke deel van het amfitheater is opgeknapt, de bogen van de tribune zijn een belangrijk herkenningspunt van de stad Plovdiv. Een deel van de tribune is echter niet gerestaureerd: net als het aquaduct en verschillende mozaïeken ligt dit verstopt onder de grond. 

Het amfitheater van Philippopolis

Plovdiv heeft nog een tweede amfitherater, het amfitheater van Philippopolis. Dit amfitheater ligt bij de oude moskee en werd bij toeval ontdekt.

Het grootste deel van het amfitheater van Philippopolis ligt nog onder de grond, verborgen onder de hoofdstraat. 

oude stad heuvels plovdiv
Oude stad op de heuvels

Romeinse zuilen in Plovdiv

Ook in de binnenstad vind je hier en daar nog overblijfselen uit de Romeinse tijd terug. Tussen de huizen en winkeltjes staan verschillende Romeinse zuilen

De klokkentoren van Plovdiv

Op een van de heuvels van Plovdiv staat een oude klokkentoren. Ik besluit een korte wandeling te maken om vanaf de heuvel van het uitzicht te genieten. 

Ben ik er nog niet? De weg naar de klokkentoren biedt weinig schaduw. Ik heb het warm en het zweet druppelt van mijn voorhoofd. Ik klim verder en verder totdat ik bij de antieke klokkentoren ben. De toren zelf is al mooi om te zien en het uitzicht over Plovdiv is fantastisch!

uitzicht plovdiv
Het midden van Bulgarije

Reizen naar Plovdiv

Vanuit Sofia en Burgas aan Sunny Beach gaan er elke dag meerdere bussen per dag naar Plovdiv. De bussen zijn langzaam en goedkoop, dat is prima als je voldoende tijd hebt voor een bezoek aan Plovdiv en Bulgarije.

Je kunt Plovdiv ook bezoeken als georganiseerde dagtrip vanuit Sofia. Tijdens deze trip leer je ook meer over alcoholische dranken en rozenolieproducten in Plovdiv - iets wat ik gemist heb tijdens mijn bezoek aan Plovdiv.

Overnachten in Plovdiv

Besluit je te overnachten in Plovdiv? In het centrum van Plovdiv kun je leuke appartementen huren, zoals deze of deze. Als je kiest voor het gemak van een hotel dan is Hotel Dafi een prima keus. Dit betaalbare driesterrenhotel ligt centraal en is van alle gemakken voorzien.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry