home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

3x50 2015

Het zit er weer op! Het jaar 2015 is bijna voorbij en daarmee is ook de tweede editie van het 3x50-fotoproject bijna voorbij. Net als vorig jaar maakte ik ook dit jaar 50 weken lang een foto met mijn 50mm-lens.

3x50 boekarest
Deze 3x50-foto uit Boekarest stond in de banner van de week

Het thema beweging 

Wanneer ik terugkijk naar mijn jaaroverzicht dwarrelen er spontaan allemaal mooie herinneringen door mijn hoofd. Herinneringen aan mijn werk bij de Universiteit Utrecht, waar ik sinds dit najaar niet meer werk. Herinneringen aan mooie reizen, maar ook herinneringen aan weekendjes weg of gewoon een leuk uitstapje voor een dag.

Toen ik een jaar geleden besloot dat ik een thema wilde fotograferen ("ik ben altijd op reis en altijd in beweging") had ik nog geen enkel idee dat ik dit jaar maar liefst 15 keer op reis zou zijn! VIJFTIEN. En dit aantal is nog zonder de 'verplichte' nachtjes bij de (schoon)ouders. Ik schrik zelf een beetje van dit aantal. Vooral omdat ik tussendoor gewoon moet werken... 

3x50 rotterdam
3x50 in Rotterdam. Stad in beweging.

Hoe zag 2015 er uit?

Het eerste uur van 2015 bracht ik door naast de jacuzzi op het dakterras van een hotel in Tromso in Noorwegen. Ik heb niet veel met oud en nieuw, maar deze plek was zo mooi en bijzonder dat ik toch echt een beetje emotioneel werd en het niet droog kon houden. Of was het door de regen? Later in januari ging ik op minicruise naar het Engelse Newcastle. Het klinkt misschien stom, maar reizen met de boot of trein is voor mij heerlijk onthaasten.

In februari ging ik met vriendlief naar Porto. Wat een leuke bestemming! Verdwalen door kleine straatjes, genieten van streetart en heerlijk eten. In Portugal besloot ik dat ik meer met film en video wil doen op reis. Inmiddels zijn de eerste filmpjes een feit en geloof me: er zit nog meer in de pijplijn.

In de meivakantie stonden Armenië en Georgië op de planning. Met name Armenië vind ik een fantastische en veelzijdige bestemming. Natuur, cultuur, lekker eten en aardige mensen. En in mei staat alles in de bloei! Ik was nog niet goed en wel thuis of ik moest mijn tas alweer pakken voor een miniroadtrip door Kroatië. Wat vond ik het spannend, de eerste keer alleen op pad in een huurauto. En dan ook nog door de bergen... Ik sloot de maand mei af in Natuurpark Emsland.

Wist jij dat Luxemburg fotogeniek is? En dat dit land een paar hele mooie fotomusea heeft? Dit ontdekte ik in juni en sindsdien bekijk ik het land met andere ogen!

3x50 kaart
Nieuwe bestemmingen in 2015

Natuurlijk stuit je soms op dingen die wat minder (lijken te) zijn... Zo stapte ik in juli in een vliegtuig wat voor mijn gevoel de verkeerde kant op ging. Niet naar mijn favoriete Indonesië, maar naar Argentinië. Maar eerlijk is eerlijk, de landschappen in Argentinië zijn geweldig. En achteraf kan ik alleen maar terugkijken op een geweldige reis naar een fascinerend land.

Ineens was het herfst. Een nieuw schooljaar en nieuwe klassen. Sommige gezichten ken je van voor de vakantie, maar je moet ook een hoop nieuwe namen leren. Met de karakters en persoonlijkheden achter die namen. Mooie gele blaadjes en een zachte zon. Soms ook harde wind en regen. In de herfst ontdekte ik Boekarest en de omgeving van het Lauwersmeer

Door het jaar heen heb ik verschillende keren een duikweekend in Zeeland gehad. Op het gebied van duiken is 2015 een mager jaar geweest: ik heb slechts 15 duiken gemaakt. Ik ging echter ook naar Zeeland voor een bezoek aan het historische Middelburg. Ik sluit het jaar af in Iran.

Niet al mijn foto's van het 3x50-project zijn echter genomen tijdens het reizen, ze laten ook andere momenten uit mijn leven zien. Mijn woonplaats Utrecht of een snelle (maar goed getimede) foto vanuit de auto of trein. Gewone momenten worden door de camera 'vanzelf' bijzonder en fotogeniek! 

Mijn 3x50-foto's in mijn nieuwe agenda

Via de website van 3x50 kun je heel makkelijk alle foto's per fotograaf bekijken, maar ik vind het veel leuker om óók een overzicht op mijn eigen site te hebben. Bij deze dus ;) Daarnaast heb ik van al mijn foto's van het project een mooie agenda gemaakt.

Een bijna-fulltime baan in het onderwijs, het reizen én het onderhouden van deze website vragen van mij het een en ander qua planning. Ik kan dan ook niet zonder to-do-lijstjes en een fijne agenda. Voor 2016 heb ik gekozen voor een agenda van de Fotofabriek.

agenda
De meneer op de voorkant van de agenda komt uit Luxemburg

Het leuke van een agenda van de Fotofabriek is dat er lekker veel foto´s in kunnen. Héél veel foto´s. Er zijn verschillende fotopagina´s, maar daarnaast kun je ook bij iedere weekdag nog een klein fotootje plaatsen. Dat betekent ruimte voor 6 extra foto´s per week! Ik heb er echter voor gekozen om slechts zo af en toe een kleine foto te plaatsen, want anders wordt mijn agenda iets te druk en te kleurrijk. Hoewel ik erg van kleur houd, heb ik in mijn agenda juist behoefte heb aan rust en overzicht. Bovendien: ik heb 50 3x50 foto's uit 2015, ik heb dus geen ruimte voor honderden foto's nodig ;)

ov utrecht
Een collage van het spoor in Utrecht

Vooruitblik 2016

Nu vraag je je vast af of ik in 2016 ook zo vaak weg ga. Eerlijk is eerlijk, dat doe ik ook. In mei ga ik naar Albanië en in de zomervakantie wil ik naar Indonesië, maar verder heb ik nog niet echt concrete plannen.  

En wat 3x50 betreft? Ook in 2016 ben ik weer van de partij!
 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry