home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Achter de schermen #2

Achter de schermen: wat hield mij de afgelopen tijd bezig? En wat zijn mijn (reis)plannen voor de komende tijd? Daarnaast is december een hele bijzondere maand: IkReis bestaat namelijk 12,5 jaar! Nieuwsgierig hoe het ooit begon? Lees dan snel verder.

Wat een cliché, een zucht en een scheet en de maand november is alweer voorbij. Begin november publiceerde ik met knikkende knietjes het eerste deel van 'achter de schermen'. Over de prachtige herfst, maar ook over keuzes in het leven. Sommige mensen weten niet goed wat ze leuk vinden, ik heb misschien wel last van het feit dat ik gewoon héél veel dingen leuk vind. (En dat er niet leuke dingen zijn die helaas ook moeten - laat ik reëel blijven.)

Maandoverzicht november

De kop is eraf en ik sta te popelen om de leuke dingen van november te delen. November is een maand met leuke uitstapjes in eigen land.

moddergat wadden friesland
Zonsopkomst over de wadden bij Moddergat in Friesland

Bloggersweekend Lauwersmeer

Begin november heb ik deelgenomen aan het bloggersevent Lauwersmeer. Vijftien reisbloggers, twee provincies (Groningen en Friesland), veel leuke en sportieve activiteiten en het prachtige Lauwersmeer als decor. 

Wat ik allemaal gedaan hebt? Ik heb gezeild, een stadswandeling gemaakt door het stadje Kollum, in alle vroegte het Wad gefotografeerd bij Moddersgat en deelgenomen aan een heuse bloggersbattle. Die laatste activiteit kan ik trouwens ook wel omdopen tot modder gat, want binnen vijf minuten gleed deze o-zo-onhandige-dame uit in de modder en landde ik met een harde plof op mijn gat. Daar gaat mijn reputatie: in plaats van zelf touwbruggen en sloten te bedwingen kon ik slechts toekijken en filmen hoe anderen dit deden. Heb je mijn filmpje van Lauwersmeer al gezien?

Edit: lees meer over mijn hoogtepunten van Lauwersmeer.

GLOW in Eindhoven

Elk jaar vindt in Eindhoven GLOW plaats. Een festival van een week met duizenden lampjes en tientallen kunstprojecten. Licht in kunst en architectuur mét begeleidende muziek. (Guus Meeuwis spookte nog dagen door mijn hoofd.)

De lichtstad Eindhoven haalt alles uit de kast om te laten zien wat je met licht kan doen, van subtiel verlichte bomen in een soort van sprookjesbos tot bezige insecten van lege plastic flessen en ledjes. Van een metersgrote gloeilamp waar Philips nog wat van kan leren tot fraai verlichte gebouwen en bewegend beeld. Ik geniet van de diversiteit van de kunstwerken.

Een avond was eigenlijk te kort om GLOW compleet te zien. Door de drukte moet je soms wachten - en dan heb ik alleen nog maar het gratis (buiten) gedeelte gezien.

Tips voor fotograferen van GLOW Eindhoven.

glow eindhoven
Het stadhuisplein van Eindhoven is tijdens GLOW omgetoverd tot een oosters paleis

Mijn plannen voor december

Vooruitblik: Winters Middelburg 

Het is bijna sinterklaas, een heerlijk feest. Ik houd van de gezelligheid rond sinterklaas en van de surprises op school. Thuis zet ik elk jaar week zet ik mijn schoen, maar blijkbaar is de goede oude sint (of mijn vriend) niet zo gecharmeerd van mijn zangkunst. Of ben ik niet braaf genoeg? Ik krijg er hoe dan ook nooit wat in...

Dit jaar heeft de sint echter iets heel leuks voor mij in het verschiet: een uitnodiging voor winters Middelburg! Ik verheug me nu al op de geur van Glühwein, op de warmte van overdekte terrassen en de fonkelende lampjes. Wil je weten wat ik allemaal gaan zien en doen in komend weekend? Je kan me volgen op Instagram en Twitter via de hashtag #middelburg en #middelburgwinterstad.

Ik ken Middelburg niet. Ik vind het echter heerlijk steden te bezoeken in december en de gezellig sfeer vast te leggen op de foto. De donkere dagen in december die stiekem helemaal niet koud en donker zijn, maar warm en licht. Wel met een handje hulp van de mens, maar ach, moeder natuur wordt ook een dagje ouder. Camera en statief gaan dan ook zeker mee naar Middelburg om de mooiste nachtopnames te maken.

Edit: lees mijn blog over de leukste bezienswaardigheden in Middelburg én over Middelburg winterstad.

Kerst in Iran

Kerst vier ik (weer) niet in Nederland. Mijn drang om te reizen wint het van kerst met de familie. Elk jaar weer...

Dit jaar ga ik naar Iran: ik wil van Shiraz naar Teheran reizen. Of net andersom, dit hangt er een beetje vanaf hoe makkelijk we het vervoer ter plekken kunnen regelen. Helaas is het niet mogelijk om tickets voor de binnenlandse vlucht die we willen nemen in Nederland al te boeken.

Edit: lees alles over mijn rondreis door Iran.

friesche oranjekoek
Friese Oranjekoek uit Kollum

Mijn jubilieum: 12,5 jaar IkReis

En... een feestje! 

De feestmaand december is niet alleen de maand van sinterklaas en kerst. Ik vier dit jaar namelijk ook het 12,5-jarig bestaan van IkReis! Wat ooit begon als een eenvoudige website met reisverhalen van Indonesië en Thailand is inmiddels uitgegroeid tot een website met tientallen bestemmingen in binnen- en buitenland. 

2003 - 2010

Stiekem moet ik best een beetje lachen als ik mijn oude lay-out zie. Lettertype comic sans en knipperende kleurrijke headers en advertenties heb ik nooit gehad (wat best uniek was in die tijd), maar daar is alles mee gezegd. Mijn schrijfsels waren met name beschrijvend en informatief en deden het in die tijd heel goed op verschillende startpagina's. O ja, de foto's waren in de begintijd 'gewoon' nog analoog.

Ergens in de jaren nul had ik bedacht dat het leuk zou zijn recepten op de site te zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Helaas heb ik die dus allemaal gewist !?!? Geen idee waarom want ik houd nog steeds van lekker eten ;)

Met mijn reis door Azië kwam IkReis een aantal jaar plat te liggen, ik wist niet zo goed hoe ik verder wilde met de site en zocht ik mijn heil tijdelijk elders.

ikreis jenny smit
De eerste versie van mijn site: PAARS!

2010-2014

Ergens kriebelde het: fotograferen en verslagjes op Facebook waren toch genoeg voor me, ik wilde weer meer gaan schrijven. Eind 2009 pakte ik het bloggen na twee jaar weer op en begin 2010 kreeg mijn site een nieuw jasje. Strakker en minder kleurrijk met meer ruimte voor foto's. 

ikreis jenny smit
Versie 2: grijs

Vanaf 2015

De huidige van IkReis heb ik nu ongeveer een jaar. Ik ben blij met tegeltjes met de fotootjes van de artikels. Ik vind het leuk om elke week een ander filmpje een plekje op de frontpage te geven, want het afgelopen jaar is het maken van filmpjes toch wel een belangrijke nieuwe hobby geworden! Sinds deze week heb ik een aanklikbare kaart, heb je die al ontdekt? Ik hoop daarmee de navigatie op de site nóg makkelijker te maken.

Ik ben de afgelopen 12,5 jaar gegroeid. Reizen, de lokale bevolking en fotografie zijn eigenlijk vanaf dag 1 al belangrijk voor me geweest, maar deze thema's komen met deze lay-out beter tot zijn recht. 

Ik wil mijn lezers inspireren. ik neem je mee in woord en (bewegend) beeld naar de mooiste 'bestemmingen'. Bekende bestemmingen voor een stedentrip binnen Europa, maar ook reisverslagen door landen en eilanden waar de toeristen op één hand te tellen zijn. 

Ik wil je inspireren verder te kijken dan alleen de bezienswaardigheden van een land, maar je ook te verdiepen in zijn bevolking en cultuur. Met één druk op de knop vind je bij 'Going Local' een aantal bijzondere ontmoetingen die ik op reis mocht hebben. Tips voor lokale feestdagen en natuurlijk interviews met gastbloggers uit het buitenland. 

Ik wil je inspireren meer uit je camera te halen. Door het delen van fotografietips, maar ook door suggesties te geven voor leuke en originele foto-excursies. Uiteraard deel ik ook mijn mooiste foto's onder 'fotografie'.

ik blijf ontdekken. Online en offline. Ik blijf je meenemen en inspireren.

ikreis jenny smit
Versie 3: eindelijk een duidelijk thema!

Wie jarig is trakteert

Wie jarig is trakteert. Ik heb een pakketje samengesteld van drie toffe cadeaus die bij deze site passen.

Bestemmingen

Geuren en smaken laten me wegsmelten en doen me denken aan een bijzonder land. Zo word ik altijd helemaal blij van bepaalde Indonesische koffiesnoepjes. Niet dat ik van koffie houd, maar de snoepjes zijn echt GE-WEL-DIG. Ik laat je graag Indonesië proeven, mijn favoriete land. Behalve snoepjes stuur ik nog wat Indonesische lekkernijen naar je op.

Going local

Een lokaal product uit de theefabriek in Houwerzijl die ik begin deze maand bezocht. Echte Groningse Waddenthee. Om eerlijk te zijn heb ik geen idee hoe deze thee smaakt, maar de thee is met cranberries en die zijn altijd lekker.

theefabriek thee

Fotografie

Tot slot een leuk cadeautje van Fotofabriek. Een kortingscode voor een agenda. (Helaas is deze niet meer geldig.)

Hoe zag jouw maand eruit? Heb jij nog leuke plannen voor de kerst? Eigenlijk ben ik ook heel benieuwd wat je van de ontwikkelingen van deze site vind!

Meer lezen?

Dit zijn mijn meest populaire blogs van de afgelopen twee maanden

Wat heb jij de laatste tijd gedaan? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry