home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Interview: going local China

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deel 11: Yvonne vertelt over China waar ze al 5 jaar woont. Op dit moment studeert ze Chinees.

Toen Jenny mij vroeg om een stuk te schrijven voor haar rubriek ‘Going Local’ was ik meteen enthousiast. Beijing is namelijk een geweldige stad waarin je als reiziger gemakkelijk met de locals in aanraking kunt komen en kunt ervaren hoe de mensen hier leven.

yvonne china
Yvonne vertelt over China

Gesetteld in Beijing

‘Hier’ in Beijing is waar ik, Yvonne, woon. In 2010 kwam ik naar China en na in verschillende steden gewoond te hebben streek ik begin 2013 neer in Beijing. Bij mijn eerste bezoek aan deze miljoenenstad moest ik er niet zo veel van hebben, maar inmiddels ben ik van de stad gaan houden en vind ik het erg geweldig.

Op mijn blog, GoYvon, lees je alles over mijn leven in Beijing, reizen in China en aspecten van de Chinese cultuur die voor ons niet altijd te begrijpen zijn.

De afgelopen jaren heb ik lesgegeven op verschillende scholen, maar was ik vooral groepsleerkracht op een Chinees – Internationale school waar ik lesgaf aan kleuters. Heel leuk om te doen en erg gevarieerd. Momenteel studeer ik Chinees, maar in januari hoop ik weer een leuke en uitdagende baan te hebben waarbij ik mijn Chinees kan gebruiken. 

Tips voor de reiziger

In dit stuk vertel ik je waar je het beste heen kunt gaan om tijdens je bezoek aan Beijing in aanraking te kunnen komen met de Chinese cultuur en de bewoners van Beijing.

china beijing hutong
Het echte China: eten op straat

De Hutongs

Wanneer je Beijing bezoekt mag je de hutongs écht niet missen. De hutongs bestaan al honderden jaren en in veel oude courtyards wonen mensen die er al generaties lang wonen.

Verken de hutongs rondom de Lama Tempel, in Qianmen of rondom het Houhai Meer en dompel je onder in het rustige leven dat zich schuilhoudt achter de grote straten. De beste tijd om de hutongs te verkennen is de vroege ochtend, dan zijn de mensen het actiefst en zal je het meeste zien.

De Tempel van de Hemel

Nog een plek die je niet mag missen als je het leven van de lokale bewoners wil ervaren is de Tempel van de Hemel en het park er omheen. Ook hier geldt weer: ga vroeg en je zult er ontzettend veel gaan zien. Mensen komen hier om te dansen, een shuttle over te trappen, te kaarten óf om een geschikte partner voor hun (klein)kind te vinden.

china beijing tempel
De tempel van de hemel in Beijing

Eten als lifestyle

Eten is een ontzettend belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur. Van ontbijt tot avondeten; elke maaltijd is belangrijk. Je vindt dan in elke straat ook wel een paar restaurantjes waar je goed kunt eten. Van simpele noedels tot een uitgebreide en wat duurdere Pekingeend bij Dadong; het kan hier allemaal.

Zelf vind ik Beijing een ware meltingpot als het op eten aankomt. Alle keukens zijn hier wel vertegenwoordigd en dat is één van de redenen dat het hier als expat prima leven is. Je kunt er terecht voor de authentieke Chinese keuken, maar Indiaas, Thais of een vette Amerikaanse hamburger is ook makkelijk te vinden. En voor wie meer van zoet houdt zijn Cheese Home en Naifen goede aanraders.

Taalbarrière

De taalbarrière houdt veel mensen tegen om China te bezoeken. Veel mensen denken dat niemand Engels spreekt, maar dat is al lang niet meer zo. Daarbij zijn mensen over het algemeen erg geïnteresseerd in je, zeker in de kleinere steden en dorpjes. De taal hoeft dan ook geen reden te zijn om niet naar China te komen. Met handen & voeten en een glimlach kom je heel ver!

Bedankt Yvonne voor je leuke bijdrage aan Going Local China!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry