home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Rondreis Iran: mijn route

Iran is een land waar ik jaren van droomde. Van de oude Perzische beschavingen rondom Persepolis, de Zijdenroute met zijn soeks en karavanserais en van moskeeën met turquoise tegeltjes. Toch heb ik lang op Iran moeten wachten: de politieke situatie was in het verleden niet altijd even stabiel…

Iran is echter een fantastisch land! Wanneer na jaren van economisch isolement het handelsembargo wordt opgeheven zal het toerisme alleen maar groeien. De Iraniërs zijn er klaar voor.


Groepsreis of zelfstandig reizen?

Iran is niet ingesteld op individuele reizigers die zelfstandig door Iran reizen. "Waar is je groep?", kreeg ik verschillende keren te horen. Eh, mijn 'man' en ik reizen alleen.

Ook in Nederland reageerden mensen verrast: heb je niet voor een groepsreis gekozen? Wat stoer! Ik heb me geen enkel moment stoer gevoeld. Iraniërs zijn heel vriendelijke en behulpzaam en juist wanneer je niet kiest voor een groepsreis naar Iran kun je het land optimaal beleven en genieten van contacten met de lokale bevolking.

Toch zijn er ook nadelen van zelfstandig reizen. Tussen de steden rijden treinen en bussen, maar deze kun je niet makkelijk online boeken. Lastig, want op sommige trajecten schijnen treinen regelmatig vol te zitten. Hotels kunnen echter helpen om tickets voor bus en trein reserveren. 

In Shiraz en Yazd is het niet moeilijk een private driver te vinden of om met een groepje zelfstandige reizigers een dagtrip te boeken. Soms word je op straat al aangesproken door drivers, maar in veel hotels staat een bureau (letterlijk!) van iemand die voor je kan bemiddelen.

Ik vond het in ieder geval goed te doen om zelfstandig door Iran te reizen. 

moskee esfahan iran
Een moskee in Esfahan tijden mijn rondreis door Iran

Route Iran in 12 dagen

Iran is een enorm land en 12 dagen is eigenlijk veel en veel te kort! Ik heb keuzes moeten maken en ik heb de krenten uit de pap gevist. Af en toe heb ik tijd kunnen besparen door een auto met chauffeur te huren en niet met het openbaar vervoer te reizen. 

Ik ben vanuit Nederland naar Teheran gevolgen met Turkish Airways. Hier kwam ik rond middernacht aan. De volgende ochtend heb ik een binnenlandse vlucht naar Shiraz genomen. (Achteraf zou een open-jaw ticket makkelijker zijn geweest). Na ruim twee dagen in Shiraz en de oudheden bij Persepolis ben ik met een auto met chauffeur naar Yazd gereisd. Onderweg ben ik gestopt in het oude Pasargadae. Inclusief stops was ik zo’n 8 uur onderweg.

Yazd is een stadje in de woestijn en wordt ook wel beschreven als hét Walhalla voor backpackers in Iran. Van de steden die ik bezocht heeft Yazd inderdaad de meeste faciliteiten voor individuele reizigers! Het is niet moeilijk om in Yazd een excursie naar de woestijn te regelen.

handwerk esfahan
Handwerk op de bazaar van Esfahan

Na twee dagen in Yazd en omgeving heb ik een bus naar Esfahan genomen. Dit was een luxe VIP-bus, met fijne stoelen, veel beenruimte en ongezonde snacks. De busreis duurde ruim 5 uur, waardoor ik op tijd in Esfahan was om de stad al een beetje te verkennen. Uiteindelijk ben ik 2,5 dag in Esfahan gebleven – maar eerlijk is eerlijk: ik had me er langer kunnen vermaken. De oude paleizen, prachtige moskeeën en uitgestrekte bazaars: in Esfahan is veel te zien en te doen.

Vanuit Esfahan wilde ik oorspronkelijk met een auto met chauffeur via Qom of Kashan naar het vliegveld. Esfahan is echter nog niet echt klaar voor mensen die niet voor een groepsreis kiezen en zelfstandig door Iran willen reizen. Het lukte daardoor niet om vervoer te vinden, zelfs niet met hulp van het hotel. In plaats daarvan nam ik in Esfahan een bus die me direct naar het vliegveld van Teheran bracht, waar ik overnachtte in het Airport Hotel. (Reizen per bus via Qom of Kashan zou in theorie mogelijk zijn geweest, maar dan zat ik klem met mijn bagage.)

Zou jij zelfstandig door Iran willen reizen? Wat vind je van de route?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry