home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


De mooiste route door Montenegro (en veel tips)

Montenegro is een klein en veelzijdig land. Langs de kustlijn van Montenegro liggen historische steden met Venetiaanse invloeden, verlaten stranden en ruige fjorden. In het midden en noorden van het land overwinnen de natuur. Hier liggen uitgestrekte nationale parken met hoge bergen, diepe dalen en kolkende rivieren. Het maakt niet uit hoe je route door Montenegro eruit ziet, een reizen in Montengro is altijd een feestje!

montenegro vakantie
Kotor Baai, de start van mijn Montenegro vakantie

Maandenlang heb ik uitgekeken naar mijn rondreis door Montenegro. Ik heb al veel rondgereisd door de Balkan wanneer ik Montenegro bezoek, ik ben zo benieuwd naar het land. Ik houd van de Balkan, zeker in het voorjaar.

Mijn kennismaking met Montenegro duurt een week. Ik geef toe, dat is te weinig om alle bezienswaardigheden van Montenegro te zien. Maar het is ruim voldoende om een beeld van het land te krijgen en de hoogtepunten te bezoeken. In deze blog deel ik de beste roadtrip route door Montenegro en vertel ik wat te doen in Montenegro. Een blog vol tips en ervaringen! 

Ik huurde een auto bij Sunny Cars. Hieronder zie je de route van mijn autovakantie op de kaart van Montenegro.

montenegro kaart route
1 week in Montengegro: 1. Kotor - 2. Lovcen NP - 3. Skadar NP - 4. Bar - 5. Zabljak - 6. Piva NP

De beste route door Montenegro

Ik reisde naar Montenegro vanuit Bosnië-Herzegovina. Dit is de route van mijn Montenegro roadtrip van dag tot dag:

Vlieg je vanuit Eindhoven naar Montenegro? Vliegveld Tiva bij Kotor zal dan het beginpunt van je reis zijn. Hier kun je een auto huren en mijn route door Montenegro volgen. Op de laatste dag van je rondreis rijd je dan terug van Durmitor National Park naar Kotor.

Wil je tijdens je Kotor vakantie een impressie krijgen van de hoogtepunten van Montenegro? Tijdens een (lange) dagtrip met gids kun je onder andere Lovcen en Skadar bezoeken. Ideaal als je niet veel tijd of geen eigen vervoer hebt.

tara canyon montenegro
Tara Canyon in Montenegro

Waar ligt Montenegro?

Hoe zat het ook al weer? Montenegro is een klein land in het oosten van Europa aan de Middellandse Zee. Montenegro grenst aan Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië en Albanië. Montenegro verkreeg pas in 2006 zijn onafhankelijkheid, voor die tijd maakte het deel uit van Joegoslavië en van de federale republiek Servië en Montenegro.

In deze blog lees je meer tips en reisinformatie voor Montenegro.

De Baai van Kotor Montenegro

Het oude Kotor is voor vele hét hoogtepunt van Montenegro. Kotor is de belangrijkste stad aan de baai van Kotor. Het oude Kotor is een groot openluchtmuseum met een wirwar van kleine straatjes, kerken en Venetiaanse paleizen.

stadsmuren kasteel kotorBezienswaardigheden Kotor: de stadsmuren op weg naar het fort

Vanaf de stadsmuren van Kotor en het fort van Kotor geniet ik van het uitzicht over de oude stad. Het is nogal een klim om bij het fort te komen: ik moet maar liefst 1350 treden bedwingen tot de top. De weg naar boven is gelukkig heel gevarieerd. Halverwege kom ik een kerkje tegen en langs het oude pad wemelt het van de paarse en gele bloemen.

Vanuit Kotor maak ik een dagtrip naar Perast en het eiland van de Lady on the Rock. Je kunt hier eenvoudig een plekje reserveren voor de boot in Kotor. Je bezoekt dan Perast en de Blue Cave.

Overnachten in Kotor:

Vanuit Kotor rijd ik verder naar Lovcen en Lake Skadar. De kortste route is 65 km (1u15). Via Lovcen en de Horshoe Bend ben je anderhalf uur langer onderweg.

natuur montenegro lovcen
Natuur in Montenegro in Lovcen

Lovcen National Park: een mausoleum met uitzicht

Langzaam slingert de weg naar boven. Het blauw van de baai van Kotor verdwijnt meer en meer in de diepte. Daarvoor in de plaats komen de kleuren groen en grijs. Het groen de planten en de bomen langs de weg. Het grijs van de rotsen. Na elke haarspeldbocht verandert het uitzicht. Wat mooi!

Ik stijg en stijg. Ik voel dat ik een beetje wagenziek ben. Een beetje maar. Ik geniet van het uitgestrekte landschap om me heen.

En dan verdwijnt het groen langzaam uit het straatbeeld. Ik kom boven de boomgrens en even later boven de sneeuwgrens. Daar, in de wolken, ligt het mausoleum van Petar Petrovic Njegos in Lovcen

Ik overnacht niet in het park, Virpazar bij Lake Skadar roept.

lake skadar montenegro
Horseshoe Bend Lake Sakar: een van mijn hoogtepunten van Montenegro

Lake Skadar National Park

De weg die ik volg is smal. Ik kan alleen maar hopen dat er niet te veel tegenliggers komen. Gelukkig valt het mee – het is niet druk op de weg.

De smalle weg van Lovcen naar Skadar National Park is een van de mooiste routes in Montenegro. Ik word getrakteerd op het ene betoverende uitzicht naar het andere. Dit is een van mijn favoriete routes in Europa. Echt, er zijn maar weinig landen en gebieden die kunnen tippen aan Montenegro.

Ik bezocht Lake Skadar eerder vanuit Albanië. In deze blog lees je meer over mijn bezoek aan het Shkodra meer (dat is de Albanese naam).

skadar overnachten
Tip: Old House Pajovic met uitzicht over het meer van Skadar

Rondom Skadar vind je vooral kleinschalig, duurzaam toerisme. Met een bootje vaar ik over het meer. Ik slaap bij Jelica. Een schat van een vrouw, die naast een paar kamers een wijngaard, varkens en kippen heeft. Ze serveert ontbijt en diner met streekproducten. De lokale keuken smaakt me voortreffelijk!

Overnachten bij Lake Skadar Montenegro

Van het meer bij Virpazar rijd ik verder naar Zabljak in de bergen van Montengro, een rit van 150 km (2,5 uur).

montenegro strand
Ook dat is Montenegro: strand en zee

Het strand van Bar en Stari Bar

Vanuit Skadar maak ik een dagtrip naar Bar en Stari Bar.

Aan de kust van Montenegro liggen verschillende oude middeleeuwse steden. Kotor en Budva zijn de bekendste en de drukste. Tijdens mijn Montenegro vakantie focus ik op minder bekende plekjes van Montenegro, Budva en St. Stevan sla ik daarom over. In plaats daarvan ga ik ik naar Bar in Montengro.

Stari Bar is net als Kotor en Budva een middeleeuwse stad, maar in tegenstelling tot de andere twee steden staan in Stari Bar vooral ruïnes van de oude huizen. In Stari Bar komen natuur en historie samen, dat maakt het voor mij een bijzondere plek.

Vanuit Lake Skadar rijd ik naar Durmitor NP. Onderweg rijd ik langs Podgoric, de hoofdstad van Montenegro.

stari bar montenegro bezienswaardigheden
Stari Bar: een van de bezienswaardigheden van Montenegro

Durmitor National Park

Nationaal Park Durmitor ligt in het noorden van Montenegro tegen de grens met Bosnië-Herzegovina. Durmitor National Park is de laatste plek die ik bezoek in Montenegro.

In de winter kun je skiën en langlaufen in Durmitor National Park. In de zomer kun je prachtig hiken in de bergen. Ik bezoek het park in de lente en sommige wegen en hiking trails zijn nog gesloten. Toch is er ook in april genoeg te doen in Durmitor National Park!

In Durmitor bezoek ik het Black Lake, de Tara Bridge en de Tara Canyon. Dit zijn de bekende bezienswaardigheden van Durmitor National Park. Maar eerlijk is eerlijk, ik geniet het meest van de bijzondere landschappen om me heen. Van de bergen en de uitgestrekte leegte. Juist de landschappen maken het park speciaal.

tara canyon durmitor
Magisch blauw in de Tara Canyon in Durmitor National Park Montenegro

Overnachten in Zabljak

Piva Canyon in Montenegro

Er loopt een prachtige scenic route van Zabljak in Durmitor naar Pluzine in bij de Piva Canyon. De P14 is een van de mooiste wegen van Montenegro. Helaas is de weg eind april nog gesloten door hevige sneeuwval in de winter. Er zit niks anders op dan om te rijden via de M5/R18. 

De weg kronkelt langs Piva Lake en de Mratinje dam. Een weg met veel spectaculaire uitzichten en kleine tunnels door de rotsen. Uiteindelijk steek ik de grens over richting Sarajevo in Bosnië-Herzegovina.

zipline tara canyon durmitor
Ziplining bij de Tara Bridge in Durmitor National Park

Praktische tips voor je Montenegro vakantie

Reizen naar Montenegro

Wil je goedkoop vliegen naar Montenegro? In de zomer kun je met TUI vliegen van Eindhoven naar Montenegro. Je landt dan in Tivat (bij Kotor).

Buiten het seizoen kun je het beste vliegen van Amsterdam naar Podgorica. Er zijn helaas geen directe vluchten naar Montenegro. Het alternatief is vliegen naar Dubrovnik in Kroatië met Transavia en dan met een huurauto of openbaar vervoer de grens over.

Met de auto naar Montenegro

Ik heb gekozen voor een fly-drive, maar je kunt naar Montenegro met de auto vanuit Nederland. 

De afstand Utrecht - Kotor is bijna 2000 kilometer (22 uur rijden). 

Autorondreis Montenegro: reizen met een huurauto 

Ik huurde een auto bij Sunny Cars in Sarajevo, Bosnië-Herzegovina. Ik heb goede ervaringen met Sunny Cars in verschillende landen. Bij hen huur je zonder gedoe een auto, en deze is altijd all risk verzekerd.

Uiteraard kun je ook direct een auto huren in Montenegro bij Sunny Cars.

roadtrip montenegro
Bizarre uitzichten tijdens mijn roadtrip door Montenegro

Beste reistijd Montenegro

Het toeristenseizoen in Montenegro loopt van mei tot oktober. In de zomermaanden juli en augustus is het zonnig en warm. Dit is de ideale reistijd voor een strandvakantie in Montenegro. Deze maanden kan het echter ook erg druk zijn, vooral met cruiseschepen rondom Kotor en met lokale toeristen uit de Balkan en Italië.

Ik houd niet van drukte en bezoek een land liever in het voorseizoen of het naseizoen. (Al is mijn keus natuurlijk beperkt omdat ik vastzit aan de schoolvakanties.) De beste reistijd voor Montenegro is voor mij in het voorjaar (mei-juni) of het najaar (september-oktober). Het is dan lekker weer en niet te druk. Ik bezocht Montenegro eind april. Nadeel van reizen in april is dat sommige wegen nog afgesloten kunnen zijn door sneeuw (onder andere in Durmitor National Park) en dat sommige excursies nog niet beschikbaar zijn. Eerlijk is eerlijk: ik heb het niet gemist. 

In de winter valt er langs de kust erg veel regen. In Durmitor kun je skiën en langlaufen.

huurauto montenegro
Huurauto in Montenegro

Roadtrip Bosnië - Montenegro

Montenegro is een divers land met veel hoogtepunten. Wat had ik graag langer willen reizen door Montengro! Maar ik was óók nieuwsgierig naar buurland Bosnië en dat was de plek waar mijn autovakantie door de Balkan startte.

Ben je benieuwd naar mijn route door Montenegro en Bosnië? Op deze kaart zie je de globale route. Wil je meer weten over mijn route in Bosnië? Lees dan verder in deze blog over reizen in Bosnië. 

roadtrip bosnie montenegro kaart

Deze eerste kennismaking smaakt naar meer! Ik kan iedereen aanraden op reis naar Montenegro te gaan. En het leuke is: de prijzen in Montenegro liggen een stuk lager dan in West-Europese bestemmingen, een reis naar Montenegro hoeft helemaal niet duur te zijn. 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry