home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
24/06/2017

De mooiste plekjes van Sofia

De hoofdstad van Bulgarije, Sofia, heeft me werkelijk verbaasd. Zo veel bezienswaardigheden uit zoveel verschillende tijden zo dicht bij elkaar! Je hoeft niet ver te lopen om vanuit de communistische tijd terug naar de Byzantijnen te gaan. Mijn hoogtepunten van Sofia.

Sveti Petka Kerk

De manier van bouwen in Sofia is op zijn zachtst gezegd fascinerend. Zo staat de tweeduizend-jaar-oude Sveti Petka Samarddzijska-kerk midden in een rotonde. Het verkeer raast, maar in het lager gelegen midden van de rotonde is het een soort oase van rust. Althans, er is geen verkeer. Om de kerk heen zijn echter wel verschillende winkeltjes gevestigd waarin drank, eten en souvenirs verkocht worden.

Zelfs aan het eind van de ochtend is het al druk op de sobere terrassen. Sofia is niet echt de plek voor hippe tentjes, althans niet dit deel van de stad. Je treft er plastic tuinstoelen aan en dito tafels. Op de tafels staan de eerste lege wodkaglazen al weer netjes op een rijtje - dat het nog ochtend is, is niet relevant.

De entree van de kerk is klein, en je moet (uiteraard) een kaartje kopen om binnen te mogen. Wanneer je echter voorbij de balie loopt, kan je via een smal trapje naar boven. Er staan wat klapstoelen voor gelovigen om op te zitten, en er is een kansel ingericht voorzien van rode doeken. De kerk oogt erg sober.

sveti georgi sofia bulgarije
De Sveti Georgi Kerk in Sofia: zomaar op de binnenplaats van een groot hotel

Sveti Georgi Kerk

Een kerk in het midden van een rotonde vind ik eigenlijk al raar, maar dat is nog niet alles. Om de Sveti Georgi-kerk uit de vierde eeuw is het Sheraton Sofia Hotel Balkan gebouwd. Bulgaren weten grond efficiënt te benutten en daarbij oudheden te sparen.

Voor mij is deze rare infrastructuur iets wat Sofia bijzonder maakt. Je weet nooit wat je te zien krijgt als je om een verborgen hoekje kijkt, overal vind je verborgen pareltjes en bijzondere plekjes!

Alexander Nevski Kathedraal en Sveti Sofia-kerk

Sofia heeft veel kerken. Ik bezoek ze niet allemaal, maar de aantrekkingskracht van de orthodoxe inrichting, het contrast tussen de sobere buitenkant en het gouden interieur aan de binnenkant en de kleurrijke fresco's is iets was toch een bepaalde aantrekkingskracht op me heeft. Het geprevel van gelovigen, soms zachte muziek op de achtergrond, de onmiskenbare geur van wierook.

Pracht en praal kun je onder andere bewonderen bij het gouden dak van de Alexander Nevski-kathedraal en de Sveti Sofia-kerk. Ook het interieur van de Nedelja-kerk is rijkelijk van goud voorzien. De buitenkant van deze kerk zou ik echter als sober bestempelen. 

In de kelders van de Alexander Nevski Kathedraal is een ruimte waar tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden. Tijdens mijn laatste bezoek waren er allemaal fresco's te zien.

In de meeste kerken mag niet gefotografeerd worden en dat respecteer ik. Helaas heb ik dan ook geen mooie plaatjes van de binnenkant.

alexander nevski katedraal
De Alexander Nevski Kathedraal in Sofia

Antiekmarkt

Rondom de Alexander Nevski Kathedraal is een leuke antiekmarkt. Hier worden veel antieke dingen, maar nog meer nep-oude dingen, voor een prikje van de hand gedaan. Sieraden, oude muntjes, leger attributen, je kan het zo gek niet bedenken of het is te koop. En och, antiek of niet, who cares? Ikke niet! (Zolang je maar geen kat in een zak koopt;-) )

Ideaal voor iedereen die het leuk vindt om langs allerlei kraampjes met prullaria te struinen... Zo tik ik zelf een oude camera uit 1948 op de kop. Of hij werkt? Ik weet het niet. Maar de camera krijgt een mooi plekje in mijn woonkamer.

Maar stiekem heb ik meer gekocht. Ik, kenner van antiek en fan van alles wat blinkt (ahum). Ik zag op deze markt een zilveren ring liggen, die uit het begin van de 20ste eeuw zou stammen. Echt geloven deed ik dit verhaal niet, maar aangezien de ring maar 6 euro kostte, maakte me het niet zoveel uit en heb ik de ring gewoon gekocht. Een paar dagen laten ontmoette ik een juwelier met kennis van antiek. Ik toonde haar de ring en was zeer benieuwd naar haar oordeel. Zij vertelde met dat de ring waarschijnlijk tussen 1920 en 1930 gemaakt was, niet machinaal. Sommige verhalen kloppen dus!

antieke fresco
Antieke fresco's op de markt in Sofia

Nationaal Historisch Museum

Ook het nationaal historisch museum is ook wel een bezoekje waard. Thracische goud en zilverschatten, behorend tot de oudst bekende ter wereld, worden hier tentoongesteld. Ook zijn er velen recentere opgravingen to bewonderen, o.a. uit de Griekse en Romeinde tijd.

Een appart deel van het museum is gewijd aan de relatie tussen de Bulgaren en de Turken, met name van tijdens de Turkse bezettingen.

Het Natuurhistorisch Museum

Als scheikundige en bioloog kan ik het vaak niet laten om een kijkje te nemen in het natuurhistorisch museum van het land wat ik bezoek. Niet dat het boven op mijn bucketlist staat, maar als ik dan toch een verloren uurtje heb of wanneer het weer een beetje tegen zit...

Het Natuurhistorisch Museum in Sofia heeft een imposante collectie opgezette beesten en zelfs insecten en spinnen op sterk water. Hoe bizar is dat?

Daarnaast vergaap ik me aan exotische stenen en zoutkristallen. Ik kom namen tegen van elementen die ik (buiten het periodiek systeem) nog nooit gezien heb. Zou hier in de verre toekomst een toepassing voor te verzinnen zijn?

natuur historisch museum sofia
Spinnen in het Natuurhistorisch museum van Sofia

Vitosa Gebergte

Het Vitosa gebergte bij Sofia is met een taxi snel te bereiken (vast ook met het openbaar vervoer, maar niemand kon me in het Engels uitleggen hoe...). Leuk authentiek restaurant in een oude watermolen bij Dragelevski. Compleet met volksdansen...

Ben en ik waren niet echt in een folklore-bui tijdens onze wandeling. Vandaar dat we het bordje 'Bar met Folklore' zo hard mogelijk genegeerd hebben en door zijn gelopen naar het volgende restaurant. Helaas, dit was aardig vol. Maar omdat we toch echt wat te drinken wilden, zijn we maar op een trapje gaan zitten wachtend totdat er iemand naar ons toekwam om een bestelling op te nemen. Ai, zoveelste denkfout, we konden niks bestellen. Niet zomaar uit het veld te slaan zijn we koppig blijven zitten. Eén van de andere gasten is later met een verklaring naar ons toegekomen: het restaurant was afgehuurd door een Scandinavische organisatie die een donau-cruise leidde. Gelukkig vonden de mensen van de cruise ons wel aardig, van hen kregen we allemaal drankjes en zelfs eten. 'We hebben toch te veel.' Als tegenprestatie hebben we meegedaan aan het volksdansen!

Ledenika Grotten

En voor verkoeling is een uitstapje naar de Ledenika grotten een goed idee. Mooie treinrit door massale rotspartijen! Vanuit de berg naar beneden gaan kan een probleem zijn, een ons geval was liften de enige oplossing.

En voor wie dichter bij de stad wil blijven: een frisse duik in het wedstrijdbad in het oosten van de stad is ook fijn.

Vanuit Sofia neem ik de trein naar Plovdiv. Bussen zijn echter sneller!

Ik bezocht Sofia in 1999 en in 2010.

Lees meer

Content Copyright © 2003 - 2017 Jenny Smit.       Disclaimer      Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2017 Jenny Smit.
Disclaimer
Website by Web Chemistry